Αυστηρό μήνυμα Δένδια: Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την άποψη ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς ο αναθεωρητισμός επιχειρεί να βρει έδαφος πάνω σε κινούμενη άμμο, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην ομιλία του στο 29ο υπουργικό συμβούλιο του ΟΑΣΕ που πραγματοποιείται σήμερα στο Λοτζ της Πολωνίας.
Όπως είπε, η φετινή υπουργική σύνοδος πραγματοποιείται υπό τη σκιά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο αν η Ρωσία είχε επιλέξει να κάνει το αυτονόητο, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό είναι ένα θέμα καίριας σημασίας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Η εθνική κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα, η αποχή από τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας είναι οι θεμελιώδεις αρχές και είναι αδιαπραγμάτευτες», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι αρχές αυτές «δεν εξαρτώνται από τις ξεχωριστές αξίες ή το ιστορικό υπόβαθρο που μπορεί να έχει μια χώρα ή από το αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες».
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει δεσμευτεί για την προώθηση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε. «Λύσεις μπορούν να βρεθούν μέσα από ένα διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και ο ΟΑΣΕ έχει ρόλο να παίξει».
«Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις θέσεις της ΕΕ, όπως αυτές εκφράζονται στη δήλωσή της», σημείωσε ο κ. Δένδιας και κατέληξε λέγοντας πως η χώρα θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη υποστήριξή της στην τρέχουσα και στην επερχόμενη προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας σε αυτό το δύσκολο έργο.
«Κοινή γραμμή των τοποθετήσεών μου ήταν οι πάγιες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής»
Μετά το πέρας της συμμετοχής του στη Σύνοδο, ο Υπουργών Εξωτερικών προχώρησε σε νέες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους αναφέροντας χαρακτηριστικά «Βρίσκομαι σήμερα στο Λοτζ της Πολωνίας, κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ. Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε το περιβάλλον ασφάλειας, τόσο σε Ευρω-Ατλαντικό πλαίσιο, όσο και σε Ευρω-Ασιατικό πλαίσιο. Αυτό, άλλωστε, είναι το καθοριστικό, το διαφοροποιό στοιχείο αυτού του Οργανισμού.
Από εκεί και πέρα, είχα τέσσερις διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και δύο χωρών της Κεντρικής Ασίας, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν, χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει ιδιαίτερα συχνές επαφές, παρότι μας συνδέει μαζί τους η μακρά παράδοση του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Κοινή γραμμή όλων των τοποθετήσεών μου, τόσο στην Υπουργική Σύνοδο, όσο και στις διμερείς επαφές, ήταν οι πάγιες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: Η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων ανεξαρτήτως των κρατών, και, κυρίως, η καταδίκη κάθε αναθεωρητισμού από οπουδήποτε και αν προέρχεται.
- Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου: Στην κυκλοφορία η δεξιά λωρίδα στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας
- Πώς θα βγάλετε άδεια πάρκινγκ για μοτοσυκλέτα ή ποδήλατο: Αυτοί είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις
- Οι ταινίες της εβδομάδας: Υπερπροσφορά με εννέα πρεμιέρες και τις «Μέρες του ‘36»
- Πετρέλαιο θέρμανσης: Με νέες τιμές η διάθεσή του - Σε αναμμένα κάρβουνα ενόψει ΟΠΕΚ
- «Κάποια μίλησε»: Η αποκάλυψη του μεγαλύτερου σκανδάλου στην ιστορία του Hollywood και δημιουργία του κινήματος του #MeToo
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr