Κυβερνητικός «πονοκέφαλος» για Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ: Η διαφοροποίηση Σαμαρά και το ερώτημα για το ποια και πόσα «γαλάζια» στελέχη θα πάνε στην κηδεία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε εσωκομματικό θέμα της Νέας Δημοκρατίας τείνει να εξελιχθεί το τελετουργικό της κηδείας του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.
Στη χθεσινή διυπουργική συνεδρίαση, υπό τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση έλαβε αποφάσεις με σαφές πολιτικό στίγμα και κριτήριο. Η «κόκκινη γραμμή» του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να μην ταφεί ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας με τιμές αρχηγού κράτους. Αυτό ξεκαθαρίστηκε από νωρίς ενώ ζήτημα για δημοσία δαπάνη δεν υπήρξε καθώς η οικογένεια του εκλιπόντος είχε δηλώσει από την αρχή ότι θα αναλάβει εκείνη τα έξοδα της κηδείας. Από την χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης φάνηκε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου μετρούσαν και το αν θα ήταν σωστό η κηδεία να τελεστεί στην Μητρόπολη Αθηνών ενώ δεν υπήρξε ζήτημα για την ταφή στο Τατόι καθώς εκεί είναι ο οικογενειακός τάφος των Γλύξμπουργκ.
Στο κυβερνητικό επιτελείο πήραν τις συγκεκριμένες αποφάσεις και με το βλέμμα στις εκλογές. Άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν μάχη να κρατήσουν την επαφή τους με την εκλογική βάση του κέντρου καθώς θεωρούν ότι αυτό θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα, και συνειδητοποιούσαν ότι πιθανή ικανοποίηση των αιτήματων της οικογένειας του Κωνσταντίνου Β΄ θα επέφερε άλλο ένα ρήγμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κεντρώους ψηφοφόρους
Η διαφοροποίηση Σαμαρά και οι «αντιρρήσεις»
Εντούτοις, από το πρωί της Πέμπτης φαίνεται ότι το ζήτημα κρύβει παγίδες καθώς στελέχη της γαλάζιας παράταξης εξέφρασαν διαφορετικές εκτιμήσεις για τους χειρισμούς της υπόθεσης. «Ο πρώην βασιλιάς υπήρξε ο συνταγματικά ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης και Ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς» αναφέρει, μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς σε μια τοποθέτηση με σαφείς αποστάσεις από τις κυβερνητικές αποφάσεις. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι «ο θάνατος ενός πρώην Ανώτατου Άρχοντα όμως - πέρα από την ανθρώπινη πλευρά - έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους. Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να "σβήνουν φωτογραφίες" και σελίδες ολόκληρες...» αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης μιλώντας στο Open τόνισε ότι θα παρευρεθεί στην κηδεία του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας λέγοντας ότι αν «και το πολιτειακό ζήτημα έχει κλείσει, ο εκλιπών υπήρξε αρχηγός του κράτους, των ενόπλων δυνάμεων και Ολυμπιονίκης» ενώ σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βαρεμένου για το αν θα πάει ως ιδιώτης ή ως βουλευτής στην κηδεία απάντησε: «Ας μην δείχνουμε μικροψυχία».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ η οποία, μιλώντας στον ΣΚΑΪ απέφυγε να απαντήσει σχετικά με το αν η απόφαση της κυβέρνησης ήταν σωστή, υποστήριξε ότι αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου: «Όμως η αλήθεια είναι ότι ο εκλιπών υπήρξε αρχηγός κράτους, οφείλουμε όλοι να διαβάζουμε ιστορία, να μην την αμφισβητούμε […] ήταν ένας άνθρωπος που δεν έκανε κακό στην Ελλάδα, κρίνεται για κάποιες δράσεις, θα τον κρίνει η Ιστορία. Από την άλλη πλευρά δεν ήταν κάποιος εχθρός της Ελλάδας»
«Η κυβέρνηση σε αυτό έκανε λάθος», μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης λέγοντας ότι «αν αυτό συνέβαινε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δεν θα ήταν αυτές οι αποφάσεις».
Εντύπωση, επίσης, προκάλεσε και η ανάρτηση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη στην οποία χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα «βασιλέα Κωνσταντίνο» ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης απέφυγε να αξιολογήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης λέγοντας ότι «υπήρξε μία απόφαση σε μια διυπουργική επιτροπή στην οποία δεν συμμετείχα. Δεν συνηθίζω να σχολιάζω κυβερνητικές αποφάσεις αλλά να πειθαρχώ σε αυτές».
Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας και ο θάνατός του κλείνει έναν σημαντικό κύκλο που καθόρισε τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας. Εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
— Makis Voridis (@MakisVoridis) January 11, 2023
Η απάντηση Οικονόμου
«Η ελληνική Δημοκρατία, την οποία θεμελίωσε η παράταξη μας, είναι ώριμη και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε - χωρίς κομπλεξισμούς και δυσκολίες - ζητήματα που άπτονται της Ιστορίας. Το πολιτειακό έχει λυθεί οριστικά. Από την άλλη είναι φυσιολογικό να υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία άνθρωποι, που προσεγγίζουν το θέμα μέσα από μία μερική οπτική, ανάλογα με τις πεποιθήσεις τους και τα συναισθήματά τους. Δεν αναφέρομαι στον πρώην πρωθυπουργό, αλλά σε μία υπαρκτή κατάσταση. Η κυβέρνηση οφείλει να βλέπει το θέμα συνολικά, θεσμικά και ολιστικά. Να βάζει το συνολικό πάνω από το μερικό. Και επίσης δεν είναι καιρός για να αναζητήσουμε ή να καλλιεργήσουμε εντάσεις, εσωστρέφεια ή διχασμούς, με αναφορά στο παρελθόν. Αυτό στο οποίο η κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη είναι η διαχείριση του μέλλοντος», απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση Σαμαρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Όπως γίνεται αντιληπτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται, πλέον, να κάνει λεπτούς χειρισμούς καθώς είναι σαφές ότι αν την Δευτέρα στην κηδεία παρευρεθεί σημαντικός αριθμός βουλευτών και στελεχών της ΝΔ, θα προκύψει σημαντική πολιτική διαφοροποίηση σε ένα δύσκολο – για την δεξιά πολυκατοικία – ζήτημα.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr