Ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ κέντρου και δεξιάς: Τα μηνύματα Μητσοτάκη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Τις κινήσεις με τις όποιες θα φτάσει μέχρι τις κάλπες ξεδιπλώνει σταδιακά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που με μία σειρά δημόσιων παρεμβάσεων του στέλνει μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες. Βασικός στόχος είναι η προσέγγιση του κεντρώου ακροατηρίου, ωστόσο παράλληλα είναι σε εξέλιξη μιας επιχείρηση συσπείρωσης των γαλάζιων ψηφοφόρων καθώς υπάρχει ο «κίνδυνος» της χαλαρής ψήφου στις κάλπες της απλής αναλογικής.
Όσο πιο κοντά έρχονται οι κάλπες - που θα γίνουν Απρίλιο ή Μάιο - τόσο θα πυκνώνουν οι περιοδείες και οι συνεντεύξεις του πρωθυπουργού, με στόχο να γίνει ξεκάθαρο το διακύβευμα των εκλογών. Από το κυβερνών κόμμα κοιτάνε πρωτίστως σε ένα κεντρώο ακροατήριο και επιδιώκουν να συσπειρώσουν ψηφοφόρους που το 2019 είχαν ψηφίσει Ν.Δ. αλλά δεν διατηρούν στενούς δεσμούς με το κόμμα.
«Οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο» έχει χαρακτηριστικά σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με ανάλογη στρατηγική σκοπεύει να φτάσει μέχρι τις κάλπες. Σε αυτή την μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο από τη Νέα Δημοκρατία δίνεται βαρύτητα σε ένα αφήγημα αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη, καθώς στην Πειραιώς εκτιμούν πως δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση στις εκλογές της απλής αναλογικής.
Να σημειωθεί εδώ πως σε συνέντευξη του σήμερα στο «Πρώτο Θέμα» ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση για να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις (κάτι που αφορά το κόμμα Κασιδιάρη). Με την κυβέρνηση να αναζητά την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στη Βουλή αναμένεται να υπάρξουν σχετικές συζητήσεις με τα πολιτικά κόμματα.
Την ίδια στιγμή στη Νέα Δημοκρατία εκτός συζήτησης είναι οποιαδήποτε συζήτηση για συνεργασία με την Ελληνική Λύση, ωστόσο από το κυβερνητικό στρατόπεδο κοιτάνε προς το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και στόχος θα ήταν να πέσουν σε ένα βαθμό οι τόνοι. Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει οδηγήσει τις σχέσεις μεταξύ Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη στο ναδίρ, γεγονός που δημιουργεί ένα σύνθετο τοπίο για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Η γεφύρωση αυτών των σχέσεων κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι με δεδομένο πως συνεχίζεται το μπαράζ δημοσιευμάτων για τις παρακολουθήσεις, ενώ η γνωμοδότηση Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ πυροδότησε νέες συγκρούσεις.
Πάντως το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πως η πρώτη κάλπη είναι η κρίσιμη, καθώς εκεί θα φανεί η δυναμική των κομμάτων. «Εφόσον χρειαστεί δεύτερη κάλπη, πολύ πιθανόν, αυτή θα έρθει απλά να επικυρώσει το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, που τελικά θα είναι και η κρίσιμη κάλπη, πιστεύω, για να διαμορφώσει τις μετεκλογικές εξελίξεις» σημείωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το δεξιό κοινό
Επιχείρηση συσπείρωσης της γαλάζιας βάσης είναι σε εξέλιξη, καθώς στη Νέα Δημοκρατία δεν θέλουν να αφήσουν περιθώρια για νέους ενοίκους στη δεξιά πολυκατοικία. Δεν είναι τυχαίο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις περιοδείες στη Βόρεια Ελλάδα και σε νομούς που θεωρούνται παραδοσιακά γαλάζια κάστρα. Το προηγούμενο διήμερο ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε περιοδεία στη Θράκη, όπου παρουσίασε το αναπτυξιακό σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Μάλιστα ανακοίνωσε πως θα είναι υποψήφιος στον Έβρο για λόγους συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε (συνολικά μπορεί να είναι υποψήφιος σε τρεις εκλογικές περιφέρεις).
Να σημειωθεί εδώ πως σε συγκεκριμένες περιφέρειες του Βορρά δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου έχει ανοδική πορεία και στην Πειραιώς εντείνουν την προσπάθεια συσπείρωσης για να μην υπάρξουν διαρροές δεξιών ψηφοφόρων. Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι μεικτές περιοδείες υπουργών, βουλευτών και στελεχών του κόμματος με στόχο την προβολή του κυβερνητικού έργου.
Στο μεταξύ «πονοκέφαλο» προκάλεσε στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας το τελετουργικό της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Η κυβέρνηση έδειξε πως κοιτά πρωτίστως το κέντρο, ωστόσο δεν έλειψαν τα παράπονα από τους δεξιούς ψηφοφόρους. Ο τέως βασιλιάς θα ταφεί στο Τατόι ως ιδιώτης (δηλαδή χωρίς τιμές αρχηγού κράτους), με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει πως η κυβέρνηση πήρε μία πολύ συγκεκριμένη απόφαση «γιατί πολύ απλά υπήρξε αρχηγός κράτους του βασιλείου της Ελλάδας το οποίο δεν υφίσταται πια», ενώ είχε απωλέσει την ελληνική ιθαγένεια.
Στην πορεία πάντως αποφασίστηκε να αναβαθμιστεί η παρουσία της κυβέρνησης και στη Μητρόπολη θα είναι εκτός από την υπουργό Πολιτισμό Λίνα Μενδώνη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος. Παράλληλα δεν υπάρχει κάποιο «απαγορευτικό» στους βουλευτές που θέλουν να παραστούν στην κηδεία και θα έχει ενδιαφέρον το πόσοι τελικά γαλάζιοι θα φτάσουν μέχρι τη Μητρόπολη.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr