Νίκος Γεωργιάδης: Τα θύµατα, η έλλειψη δικαστικής συνδροµής και οι μαρτυρίες
?εν κατέθεσαν στη δίκη οι νεαροί που κατήγγειλαν την εµπλοκή του πρώην βουλευτή της ΝΔ, αλλά ούτε και η δικηγόρος τους.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Θύελλα αντιδράσεων, ανακοινώσεων και δηµοσιευµάτων ακόµη και σε ξένα µέσα ενηµέρωσης έχει προκαλέσει η καταδίκη για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων του πρώην βουλευτή της Ν∆ Νίκου Γεωργιάδη. Την ίδια στιγµή οι ποινές-χάδι που προβλέπονται για το επίµαχο αδίκηµα (στον Ν. Γεωργιάδη επιβλήθηκε ποινή 28 µηνών µε αναστολή) έχουν προκαλέσει δεκάδες συζητήσεις λόγω της ηθικής απαξίας που συνοδεύει την πράξη.
Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, στο 2010, ο πρώην βουλευτής διατελούσε χρέη συµβούλου του υπουργού Οικονοµικών της Μολδαβίας, Βαλερί Λαζάρ. Τον Νοέµβριο εκείνης της χρονιάς, σύµφωνα µε όσα επικαλείται το «HotDoc.» που αποκάλυψε την υπόθεση, ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να προσήχθη από τη µολδαβική Αστυνοµία στο αεροδρόµιο του Κισινάου για λίγες µόνο ώρες.
Αφορµή για την προσαγωγή φέρεται να ήταν η εξάρθρωση κυκλώµατος παιδεραστίας, το οποίο δρούσε µέσω Ιντερνετ. Ανάµεσα στους φερόµενους ως πελάτες ήταν -σύµφωνα πάντα µε τις αποκαλύψεις της εφηµερίδας και το κατηγορητήριο- και ο πρώην βουλευτής, ο οποίος αφέθηκε λίγο αργότερα ελεύθερος µε την επίδειξη του διπλωµατικού διαβατηρίου.
Στα δικαστικά έγγραφα των µολδαβικών Αρχών, που επικαλείται το «HotDoc.», ο πρώην συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατονοµάζεται για σχέση ή επαφές µε τουλάχιστον τρία ανήλικα αγόρια, ηλικίας από 15 έως 17 ετών. Μάλιστα, ο πρώην βουλευτής φέρεται να είχε προσφέρει και οικονοµική βοήθεια στο κύκλωµα για τη δηµιουργία ιστοσελίδας η οποία θα έφερνε σε επαφή πελάτες µε µαστροπούς, ενώ οι συναντήσεις του µε τα νεαρά αγόρια φέρονταν να γίνονταν στο διαµέρισµα που διατηρούσε στη Μολδαβία.
Το επίµαχο διάστηµα είχαν διατυπωθεί ερωτήµατα σχετικά µε το γιατί δεν είχε ζητηθεί η άρση της διπλωµατικής ασυλίας του πρώην βουλευτή από τις µολδαβικές Αρχές. Μάλιστα, η δικηγόρος των θυµάτων, Natalia Bayram, η οποία είχε καταθέσει και στις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές κατά την προδικασία, υποστήριξε ότι είχε στείλει επιστολή στο ΥΠΕΞ, αλλά η απάντηση που είχε λάβει ανέφερε ότι το συγκεκριµένο πρόσωπο προστατεύεται από τη διεθνή νοµοθεσία.
«∆εν υπήρχε καµία επαφή των µολδαβικών Αρχών µε τις ελληνικές, γιατί δεν το ήθελαν. Παρασκηνιακά µε ενηµέρωσαν ότι πίεσε το ∆ηµοκρατικό Κόµµα της Μολδαβίας, επειδή ο κατηγορούµενος ήταν σύµβουλος του υπουργού Οικονοµικών, ο οποίος εκείνο τον καιρό ανήκε στο συγκεκριµένο κόµµα» είχε δηλώσει η δικηγόρος.
Η καταδίκη
Εννέα χρόνια µετά τα δηµοσιεύµατα, το Τριµελές Πληµµελειοδικείο της Αθήνας έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία (2-1), για ασέλγεια κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ανηλίκων έναντι αµοιβής, τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο καταδίκασε σε συνολική ποινή φυλάκισης 28 µηνών µε αναστολή και χρηµατική ποινή 20 χιλιάδων ευρώ.
Υπέρ της καταδίκης του Νίκου Γεωργιάδη είχε ταχθεί και ο εισαγγελέας της έδρας, υπογραµµίζοντας ότι στην ενοχή του συνηγορούν και δηµοσιεύµατα στη Μολδαβία στα τέλη του 2010 και στις αρχές του 2011. Μάλιστα, για αυτή την αναφορά του εισαγγελέα υπήρξαν έντονες ενστάσεις από την πλευρά της υπεράσπισης του πρώην βουλευτή, καθώς τα δηµοσιεύµατα αυτά φέρεται να µην είχαν καταστεί αναγνωστέα στη δίκη και κατά συνέπεια δεν µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν.
Κατά την ακροαµατική διαδικασία κατέθεσαν ως µάρτυρες κατηγορίας τρεις δηµοσιογράφοι των «Documento» και «Hot Doc.». Τα τρία φερόµενα ως θύµατα της υπόθεσης δεν κατέθεσαν στη δίκη, ούτε και η δικηγόρος τους, η οποία ήταν µάρτυρας στη δίκη και φέρεται να υποστηρίζει ότι δεν της επιδόθηκαν οι κλήσεις.
H Natalia Bayram στο άκουσµα της καταδίκης Γεωργιάδη ανήρτησε το θέµα στον λογαριασµό της στο Facebook µε σχόλιο: «Αν και οι Αρχές της Μολδαβίας τον άφησαν ελεύθερο λόγω διπλωµατικής ασυλίας, το ελληνικό δικαστήριο τον βρήκε ένοχο για σεξουαλική κακοποίηση των θυµάτων της Μολδαβίας».
Την ίδια στιγµή ο πρώην βουλευτής πρωταγωνίστησε και σε αρκετές ειδησεογραφικές σελίδες της Μολδαβίας. Για παράδειγµα, η µολδαβόφωνη έκδοση της ρωσικής εφηµερίδας «Komsomolskaya Pravda» υπενθυµίζει ότι οι πρώτες καταγγελίες για το συγκεκριµένο κύκλωµα ήρθαν σε γνώση της ΜΚΟ «La Strada» το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2010, εµπλέκοντας οκτώ ανηλίκους, θύµατα trafficking, και τρεις ξένους «πελάτες», έναν Ιταλό, έναν Νορβηγό και έναν Ελληνα, ενώ την είδηση µετέδωσε και η ιστοσελίδα Balti, υπενθυµίζοντας στους αναγνώστες της την κράτηση του βουλευτή το 2010
«Νοµική πλάνη – Δεν γνωρίζω τα πρόσωπα»
Κατά την απολογία του ο πρώην βουλευτής, ο οποίος εκείνη την περίοδο υπηρετούσε στον ΟΗΕ, υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει τα πρόσωπα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο, ούτε έχει τελέσει την πράξη που του αποδίδεται, ενώ απέδωσε την εµπλοκή του σε έναν Μολδαβό, κάνοντας λόγο για «νοµική πλάνη».
Σύµφωνα µε πληροφορίες, η πλευρά του πρώην βουλευτή υποστηρίζει ότι η καταδίκη ήταν προϊόν µόνο των καταθέσεων των τριών δηµοσιογράφων, καθώς στο δικαστήριο δεν έφτασε ποτέ η δικογραφία της Μολδαβίας. «Φυσικό επίκεντρο τέτοιων εγκληµάτων είναι ο παθών. Και δεν προσήλθε κανείς. Ούτε η δικηγόρος τους. Μάλιστα το µόνο έγγραφο που υπήρχε ήταν µια κατάθεσή της, αλλά το δικαστήριο απέρριψε την ανάγνωσή της, καθώς δεν κρίθηκε αδύνατη η πρόσβασή της στη δίκη. Η δικογραφία πώς θα ερχόταν; ∆εν είχε αντικείµενο η δικαστική συνδροµή, αφού δεν κατηγορήθηκε για κάτι» σχολιάζουν κύκλοι του κατηγορουµένου.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr