Νότης Μηταράκης στο ethnos.gr: Η Ελλάδα και η ΕΕ δεν θα ανοίξουν τα σύνορά τους για όσους έρχονται με παράνομο τρόπο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κινητικότητα προς τα χερσαία ή τα θαλάσσια σύνορά μας μετά τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία σημειώνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Παράλληλα σε συνέντευξή του στο ethnos.gr επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει πλέον τις υποδομές, την τεχνογνωσία αλλά και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση παρουσιαστεί.
O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζει πως «η Ευρώπη δεν θα ανοίξει τα σύνορά της για ανθρώπους που έχουν οικονομικούς λόγους, με έναν μη οργανωμένο τρόπο και η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αναφορικά με την 2η Διάσκεψη για την Διαχείριση των Συνόρων που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα επισημαίνει πως «πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαφαίνεται πως οι συλλογικές αποφάσεις είναι αυτές που θα μας θωρακίσουν από τις μεταναστευτικές ροές και όχι να λαμβάνουν όλο το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής».
Στο δρόμο προς τις εκλογές ο Νότης Μηταράκης σημειώνει πως «το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δοκιμάστηκε και απέτυχε. Πλέον όλοι γνωρίζουν. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα πειράματα». Προσθέτει δε πως «η Νέα Δημοκρατία επ’ ουδενί δεν θεωρεί την πρώτη κάλπη ως χαμένη ψήφο αφού καλούμε τους πολίτες ξεκάθαρα να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και να δώσουν ένα σαφές μήνυμα για την δεύτερη κάλπη που θα βγάλει κυβέρνηση».
Στην πρόσφατη 2η Διάσκεψη για την Διαχείριση των Συνόρων που έγινε στην Αθήνα συζητήσατε επισταμένως για το μεταναστευτικό. Τι προέκυψε και τι να αναμένουμε;
Ήρθαν στην Αθήνα δεκάδες υπουργοί και υφυπουργοί από τις χώρες της ΕΕ, Επίτροποι και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανισμών όπως η Europol και η Frontex. Μαζί με την Αυστρία, τη Λιθουανία και την Πολωνία, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση και να ενισχύσουμε την Προστασία των Συνόρων της ΕΕ. Είναι κρίσιμο στην Ευρώπη να αποφασίσουμε τι είδους μεταναστευτική πολιτική θέλουμε. Αντιστοίχως, πώς προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Πρέπει να προσφέρουμε άσυλο σε άτομα που χρειάζονται προστασία, αλλά με οργανωμένο τρόπο. Σήμερα, δυστυχώς, είναι οι διακινητές ανθρώπων που «πουλάνε» θέσεις στις κοινωνίες μας. Όχι σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά σε αυτούς που μπορούν να τους πληρώσουν. Η συνοριακή μας πολιτική πρέπει να αναγνωρίσει και να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις. Συμπεριλαμβανομένων φραχτών όπου χρειάζεται. Το Διεθνές Δίκαιο δεν προβλέπει δικαίωμα παράτυπης πρόσβασης στην επικράτειά μας. Και ξέρετε, πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαφαίνεται πως οι συλλογικές αποφάσεις είναι αυτές που θα μας θωρακίσουν από τις μεταναστευτικές ροές και όχι να λαμβάνουν όλο το βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής.
Εκτιμάτε πως μετά τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία θα υπάρξει ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα;
Το μεταναστευτικό ως ζήτημα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Ένας παράγοντας που μπορεί να φέρει αύξηση των μεταναστευτικών ροών, είναι και οι φυσικές καταστροφές. Η χώρα μας και η Ευρώπη μπορούν να σταθούν σε ανθρώπους που έχουν υποστεί καταστροφές, το δείξαμε άλλωστε με τους Ουκρανούς μετά την εισβολή της Ρωσίας. Στην Τουρκία μιλάμε για μια ανθρωπιστική κρίση. Αυτό δεν λύνεται με μαζικές μετακινήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Νομίζω από την πρώτη στιγμή στην περίπτωση της Τουρκίας κινηθήκαμε άμεσα. Η Ευρώπη δεν θα ανοίξει τα σύνορά της για ανθρώπους που έχουν οικονομικούς λόγους, με έναν μη οργανωμένο τρόπο και η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο η Ελλάδα έχει πλέον τις υποδομές, την τεχνογνωσία αλλά και την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση παρουσιαστεί. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει παρατηρηθεί κινητικότητα προς τα χερσαία ή τα θαλάσσια σύνορά μας.
Μετά από μια περίοδο μεγάλης έντασης φαίνεται πως υπάρχει μια βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τελικά η λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών» μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική αλλαγή της στάσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;
Η Ελλάδα έχει απέναντί της έναν ανήσυχο γείτονα. Το 1999 και οι δυο χώρες ήρθαμε αντιμέτωπες με καταστροφικούς σεισμούς, που δημιούργησαν μια γέφυρα φιλίας και αλληλεγγύης, η οποία δυστυχώς δεν κράτησε αρκετά. Σήμερα, 24 χρόνια αργότερα, βλέπουμε πως η Ελλάδα έτεινε άμεσα χείρα βοηθείας στην Τουρκία. Ωστόσο η Άγκυρα έχει πολλάκις εκφράσει τις επιδιώξεις της, τις οποίες και απορρίπτουμε και, δεν προβλέπω πως σκοπεύει να εγκαταλείψει την συγκεκριμένη ρητορική.
Στο δρόμο προς τις κάλπες ποια θέματα προτάσσει η Νέα Δημοκρατία για να κερδίσει την ψήφο των αναποφάσιστων;
H κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχε όσα υποσχέθηκε. Αύξησε τις συντάξεις, μείωσε τις εισφορές, μείωσε την ανεργία, ήλεγξε το μεταναστευτικό ως πρόβλημα των τοπικών κοινωνιών. Δεν έταξε λαγούς με πετραχήλια, όπως κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να πετύχει την εκλογή του. Η χώρα πλέον έχει τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον και η νέα τετραετία της Νέας Δημοκρατίας θα προχωρήσει την Ελλάδα ένα βήμα ακόμη μπροστά. Το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δοκιμάστηκε και απέτυχε. Πλέον όλοι γνωρίζουν. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα πειράματα.
Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξει μια … χαλαρή ψήφος στις εκλογές της απλής αναλογικής;
Αυτό που έχουμε επισημάνει πολλές φορές είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το εμπόδιο της απλής αναλογικής για να κάνει διαχείριση της ήττας που έβλεπε να έρχεται. Η Νέα Δημοκρατία επ’ ουδενί δεν θεωρεί την πρώτη κάλπη ως χαμένη ψήφο αφού καλούμε τους πολίτες ξεκάθαρα να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και να δώσουν ένα σαφές μήνυμα για την δεύτερη κάλπη που θα βγάλει κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να επιτύχει επανεκλογή της με αυτοδυναμία και αυτό το πιστεύουμε γιατί γνωρίζουμε ότι οι πολίτες ξέρουν πως παρά τις αντιξοότητες και τις εξωγενείς κρίσεις, εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να δώσουμε όραμα στη χώρα.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr