Δημοσκοπικά… καμπανάκια για την κυβέρνηση: Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά την τραγωδία στα Τέμπη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Απαντήσεις για τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη ζητούν οι πολίτες και το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ, καθώς σοκάρουν τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δημοσιεύονται σταδιακά και έχει ενδιαφέρον το πως απαντούν οι πολίτες σε μια σειρά ερωτημάτων για τα αίτια της τραγωδίας αλλά και για την επόμενη μέρα.
Από τις μετρήσεις που είδαν τις προηγούμενες ημέρες το φως της δημοσιότητας ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις σχετικά με το πού οφείλεται η τραγωδία στα Τέμπη. Ένα εξαιρετικά μικρό κομμάτι των πολιτών εστιάζει στο ανθρώπινο λάθος και είναι εμφανές πως η συντριπτική πλειοψηφία ζητά να διερευνηθούν και αλλού οι ευθύνες.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Marc στο ερώτημα για τα αίτια του δυστυχήματος μόνο το 12,1% των ερωτηθέντων απάντησε «σε ανθρώπινο λάθος/ στην κακιά στιγμή». Την ίδια στιγμή το 87% απαντά πως «υπάρχουν και άλλες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν».
Σύμφωνα με την μέτρηση της Interview στην ερώτηση «ποιος έχει την ευθύνη για το δυστύχημα», το 26,6% απαντά «η κυβέρνηση της ΝΔ», το 20,2% «οι κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας» και το 1,5% απαντά «η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο περίπου τέσσερις στους δέκα κρίνουν ότι το δυστύχημα οφείλεται στο συνδυασμό όλων των παραπάνω, ενώ μόλις ένας στους δέκα θεωρεί πως την ευθύνη φέρει ο σταθμάρχης.
Στις δημοσκοπήσεις αυτές αποτυπώνεται και το νέο πολιτικό τοπίο, που έχει διαμορφωθεί, ωστόσο μένει να φανεί αν πρόκειται για μια προσωρινή εικόνα η θα διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί στην πρόθεση ψήφου κάτω από το 30%, κάτι που οδηγεί σε μείωση της διαφοράς με το ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή σε υψηλά επίπεδα παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων, γεγονός που δημιουργεί μια συνθέτη …εξίσωση.
Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με την Marc η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί στο 29,6% (από το 32.5 %) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25%. Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ ειναι τρίτο με ποσοστό 9,7% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,6%, η Ελληνική Λύση με 3,9%, το ΜεΡΑ25 με 3,5%.
Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Interview η Νέα Δημοκρατία καταγράφει υποχώρηση και από το 33,2% βρίσκεται στην πρόθεση ψήφου στο 28%. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση δείχνει το ΣΥΡΙΖΑ στο 24,4% (από το 26,5%), το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στο 9%, το ΚΚΕ στο 5,5%,την Ελληνική Λύση στο 4,2% και το ΜέΡΑ25 στο 3,5%
Στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως σε αυτή την χρονική συγκυρία υπάρχει έντονη συναισθηματική φόρτιση των πολιτών και οι δημοσκοπήσεις αποτελούν μια «φωτογραφία» της στιγμής. Επομένως αναμένουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων της επόμενης εβδομάδας, όπου θα φανεί αν η συγκεκριμένη εικόνα αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά η έχει συγκυριακό χαρακτήρα.
Το μεγάλο πάντως ερωτηματικό ειναι πως θα κινηθούν το επόμενο διάστημα οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό των οποίων παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 10% σύμφωνα με την Marc, ενώ σύμφωνα με την Interview αγγίζει το 15.3%.
Στη Νέα Δημοκρατία όλο το προηγούμενο διάστημα επιδίωκαν να κατακτήσουν το κοινό των αναποφάσιστων με ένα αφήγημα αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες και προτάσσοντας την ανάγκη για σταθερότητα. Ωστόσο με το ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος να υποχωρεί κάτω από το 30% στις δημοσκοπήσεις είναι εμφανές πως απαιτείται οι γαλάζιοι να μιλήσουν με ένα νέο αφήγημα στο κοινό του «δεν ξέρω - δεν απαντώ».
Με σύνθημα «τώρα ή ποτέ» στις κάλπες η Ν.Δ.
Στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως πρέπει να χαράξουν από την αρχή την προεκλογική στρατηγική και το βασικό ερώτημα που πλέον προτάσσεται είναι το «τώρα ή ποτέ». Αυτό έγινε εμφανές και από την πρόσφατη τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο είχε ως μοναδικό θέμα την κατάσταση στους σιδηροδρόμους.
«Είναι το προβληματικό κράτος, το οποίο σας ζητώ να ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εστίασε στην ανάγκη το «ποτέ ξανά» να γίνει «τώρα η ποτέ». Μάλιστα χθες στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός μίλησε για μία σύγκρουση με το αποκαλούμενο βαθύ αναχρονιστικό κράτος, μία σύγκρουση που όπως είπε « αποκτά χαρακτηριστικά κατεπείγοντος».
Το επόμενο διάστημα θα χαραχθεί εκ νέου η στρατηγική με την οποία θα φτάσει μέχρι τις εκλογές η κυβέρνηση, ενώ στόχος είναι να κλείσουν άμεσα ανοιχτά ζητήματα. Για παράδειγμα στη Νέα Δημοκρατία σπεύδουν να ρυθμίσουν εκκρεμότητες με τα ψηφοδέλτια και εκτός είναι πλέον η Σοφία Νικολάου.
Την ίδια στιγμή βέβαια δεν λέει να κοπάσει η συζήτηση για την υποψηφιότητα του τέως υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου πρόσφατα σημείωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος εκ νέου ο Κ. Καραμανλής. Ωστόσο μετά τις αρχικές δηλώσεις των Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Κουμουτσάκου, χθες την σκυτάλη πήραν η Φ. Πιπιλή και ο Μπ. Παπαδημητρίου που επίσης «έδειξαν» προς την μη υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr