Τα υψηλά ποσοστά αναποφάσιστων και το νέο αφήγημα της κυβέρνησης: Ατζέντα καθημερινότητας και προεκλογικά διλήμματα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αντιμέτωπη με ένα ρευστό πολιτικά σκηνικό είναι η κυβέρνηση μετά την τραγωδία στα Τέμπη, που βλέπει τα δημοσκοπικά ποσοστά της να υποχωρούν και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους να αυξάνονται στο δρόμο προς τις κάλπες. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως οι πολίτες ζητούν απαντήσεις στα «γιατί» της τραγωδίας και στόχος είναι να προχωρήσει γρήγορα η έρευνα και να αποδοθούν οι ευθύνες. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί, καθώς οι πολίτες αναμένουν και ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του συστήματος.
Πολιτικά συμπεράσματα δεν είναι εύκολο να εξαχθούν με ασφάλεια για την επόμενη ημέρα, καθώς οι δημοσκοπήσεις γίνονται σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή και είναι μεγάλη η συναισθηματική φόρτιση των πολιτών. Ωστόσο δίνεται μια πρώτη εικόνα και φαίνεται πως ένα υπολογίσιμο τμήμα των ψηφοφόρων είναι στην «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων. Το ποσοστό των πολιτών που είναι στο «δεν ξέρω - δεν απαντώ» με βάση τις τελευταίες έρευνες κυμαίνεται από το 10% μέχρι το 15%, ποσοστό που είναι ιδιαίτερα υψηλό αν ληφθεί υπόψη πως μέσα στην Άνοιξη θα στηθούν οι κάλπες της απλής αναλογικής.
Στο κυβερνών κόμμα αναμένουν τις δημοσκοπήσεις του επόμενου δεκαημέρου για να υπάρχει μία πιο σαφής εικόνα για το πολιτικό τοπίο. Γαλάζιες πηγές επισημαίνουν πως τα πρώτα γκάλοπ δείχνουν μεν υποχώρηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας κάτω από το 30%, ωστόσο δεν προκύπτει κάποια εντυπωσιακή αλλαγή στα ποσοστά των άλλων κομμάτων. Αυτό σημαίνει πως οι απώλειες πηγαίνουν κυρίως προς τους αναποφάσιστους και επομένως στην Πειραιώς εκτιμούν πως μπορεί να γίνει μια προσπάθεια επανασυσπείρωσης.
Βέβαια, το πρόβλημα είναι πως στη Νέα Δημοκρατία έχουν εστιάσει την προεκλογική εκστρατεία σε ένα αφήγημα αυτοδυναμίας, μιλώντας για την ανάγκη σταθερότητας την επόμενη ημέρα. Επομένως, η υποχώρηση των γαλάζιων ποσοστών στην πρόθεση ψήφου πλήττει αυτό το αφήγημα και απαιτείται επαναχάραξη της προεκλογικής στρατηγικής.
Ένα ακόμα ερώτημα που γεννιέται είναι αν το επόμενο διάστημα ο θυμός που υπάρχει στους πολίτες για την τραγωδία μπορεί να οδηγήσει σε ένα αντικυβερνητικό ρεύμα. Από το γαλάζιο στρατόπεδο επιχειρούν να βάλουν στο κάδρο των ευθυνών και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ωστόσο αναγνωρίζουν πως δεν είναι εύκολο να «μιλήσουν» κυρίως στο κοινό των 20ρηδων (άλλωστε οι νέοι σε μεγάλο βαθμό είναι αυτοί που διαδηλώνουν το τελευταίο διάστημα).
Τι σχεδιάζει το Μαξίμου
Μέσα σε ένα σκηνικό που θυμίζει κινούμενη άμμο η κυβέρνηση επιχειρεί την επανεκκίνηση του βηματισμού της, αναγνωρίζοντας βέβαια πως πρόκειται για ένα διαφορετικό τοπίο και απαιτείται μια νέα ρητορική για την προσέγγιση των ψηφοφόρων. Έμφαση θα δοθεί στο θέμα της ανοικοδόμησης του κράτους, στους τομείς που ακόμα έχουν μείνει πίσω. Το στίγμα άλλωστε έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επισημαίνοντας πως «είναι το προβληματικό κράτος που σας ζητώ να ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε σε όποιον τομέα και αν αυτό εκδηλώνεται, όσα εμπόδια και αν συναντήσουμε».
Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει προς την κατεύθυνση της παραγωγής έργου όχι μόνο όσον αφορά την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μετακινήσεων, αλλά σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών. Μέχρι τις κάλπες θα έχουν ψηφιστεί περίπου 10 νομοσχέδια, ενώ αναμένονται μέσα στην εβδομάδα και οι ανακοινώσεις για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού. Το βασικό «δίλημμα» που θα μπαίνει από την κυβέρνηση στο δρόμο προς τις κάλπες είναι «ποιος μπορεί να φτιάξει το κράτος και να πάει τη χώρα στην επόμενη μέρα της».
Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα από την κυβέρνηση έκλεισαν οριστικά τα σενάρια για εκλογές πριν από το Πάσχα. Πάντως φαίνεται πως για το timing της επόμενης κάλπης διατυπώθηκαν διαφορετικές απόψεις στο γαλάζιο στρατόπεδο, καθώς υπάρχουν υποστηρικτές των εκλογών τον Απρίλιο αλλά και οπαδοί της άποψης της προσφυγής στις κάλπες το Μάιο.
Οι υποστηρικτές της «μετάθεσης» των εκλογών τον Μάιο εκτιμούν πως μέχρι τότε θα έχει προχωρήσει η έρευνα για το δυστύχημα και παράλληλα θα έχει δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να παρουσιάσει και τις θέσεις της για την επόμενη ημέρα. Άλλωστε οι «γαλάζιοι» δεν θέλουν να πάνε στις εκλογές με μια μονοθεματική ατζέντα αλλά θέλουν να έχουν τον χρόνο να παρουσιάσουν και τα κυβερνητικά πεπραγμένα σε διάφορους τομείς. Να σημειωθεί εδώ πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική και σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης θα ακολουθήσουν και δεύτερες κάλπες, πιθανότατα μετά από πέντε με έξι εβδομάδες.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr