Ορφανός: Είναι δυνατό να απευθυνόμαστε στα κόμματα για θέματα του δήμου;
Δήλωσε ότι για το συμφέρον της Θεσσαλονίκης είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με όλα τα προβλήματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Την πάγια θέση του ότι οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι δυνατό να απευθύνονται στα κόμματα για θέματα του δήμου, εξέφρασε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 και στους δημοσιογράφους Βασίλη Πεκλάρη και Κατερίνα Ρενιέρη ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον», Γιώργος Ορφανός.
Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι για το συμφέρον της Θεσσαλονίκης είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με όλα τα προβλήματα, με όποιον βρεθεί απέναντι στην προσπάθεια επίλυσής τους και υπογράμμισε ότι στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης η συνεργασία είναι προαπαιτούμενο, ώστε να βρεθούν λύσεις προς όφελος των πολιτών.
«Η παρουσία μου έχει να κάνει με την ένωση. Επιζητούμε συνεργασίες, με όποιον θέλει εκτός από τα άκρα. Έτσι πορεύθηκα πάντοτε. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι χώρος, όπου τα κομματικά όρια αποτελούν δεσμά. Είναι δυνατό να απευθύνεσαι στα κόμματα για θέματα του δήμου; Είναι απαράδεκτο να ξεπουλάς τις θέσεις και τις διαθέσεις των πολιτών για ισορροπίες. Η απόφαση των πολιτών πρέπει να σχετίζεται με το Γιώργο Ορφανό, με το έργο του από διάφορες θέσεις», σημείωσε ο Γιώργος Ορφανός.
Αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο μοντέλο διοίκησης που σκέφτεται να ακολουθήσει, σε περίπτωση που τον τιμήσουν με την ψήφο τους οι συμπολίτες του.
Ειδικότερα, σημείωσε ότι απαραίτητη είναι η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και κυρίως για αυτά που αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για τους πολίτες, όπως η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό και η ασφάλεια.
«Όταν ανέλαβα το υπουργείο Αθλητισμού, υπήρχαν 600 υπάλληλοι, που παρήγαγαν ένα έργο Α. Με τους ίδιους υπαλλήλους παράξαμε έργο 5 Α. Το θέμα ήταν να δοθούν οι κατάλληλες κατευθύνσεις. Απαραίτητη είναι και η διεκδίκηση κονδυλίων από διάφορα προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ», υποστήριξε ο Γιώργος Ορφανός.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» ανέφερε ότι η πόλη έχει έναν τεράστιο πλούτο, όπως τη διεθνή της έκθεση, τα πανεπιστήμια, το λιμάνι και την τεχνολογική κοινότητα, τον οποίο θα στηρίξει, ώστε να δοθεί περαιτέρω ώθηση στη Θεσσαλονίκη, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να επιστρέψουν δυνάμεις που έφυγαν στο εξωτερικό.
Μετρό – Πλατεία Ελευθερίας
Αναφερόμενος στο έργο του μετρό, ο Γιώργος Ορφανός τόνισε ότι αυτό που έχει τεράστια σημασία, είναι να γίνουν δύο βασικές ενέργειες από το δήμο, ώστε η πόλη να είναι έτοιμη, όταν ολοκληρωθεί. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι απαραίτητη είναι η αναδιάρθρωση των συγκοινωνιακών γραμμών και των λειτουργιών του ΟΑΣΘ και η δημιουργία χώρων στάθμευσης σε περιφερειακές στάσεις του μετρό.
Για την πρόθεση του νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης να απομακρύνει το πάρκινγκ από την πλατεία Ελευθερίας υποστήριξε ότι δεν πρέπει να απομακρυνθεί, αν προηγουμένως δεν έχει βρεθεί λύση για τα οχήματα και τόνισε ότι η πλατεία μπορεί να αποτελέσει ένας χώρος τιμής, για όσους διώχθηκαν και υπέστησαν γενοκτονίες, όπως οι Πόντιοι, οι Θρακιώτες, οι Μικρασιάτες, οι Αρμένιοι και οι Εβραίοι.
Για τις υποβαθμισμένες γειτονιές σημείωσε ότι θα γίνουν παρεμβάσεις, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ισότιμοι με αυτούς του κέντρου και τόνισε ότι μελετάται μία γενικότερη παρέμβαση στα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων.
Τόνισε ακόμα ότι η αξιοποίηση της νέας παραλίας μπορεί να γίνει στους εξής άξονες: Διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, δημιουργία κέντρων σεμιναρίων και ανάπτυξη τουριστικών ενδιαφέροντος.
Για τα θέματα του πολιτισμού υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητά του είναι η δημιουργία ψηφιακού μουσείου για τον Μέγα Αλέξανδρο, ωστόσο, σημαντική ώθηση στην πόλη μπορούν να δώσουν επίσης η προβολή της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης, ο εμπλουτισμός των θεσμοθετημένων διοργανώσεων (π.χ. Δημήτρια) και οι δράσεις για τη νέα γενιά.
Τέλος, υπογράμμισε ότι όλη του η ζωή έχει σχέση με τη Θεσσαλονίκη, αφού γεννήθηκε στην πόλη, πήγε σχολείο στα Λεμονάδικα, στη Συγγρού, τελείωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είχε το γραφείο του ως πολιτικός μηχανικός στο κέντρο της πόλης.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr