«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπορούσαν από το ’19 να καταθέσουν πρόταση για “μπλόκο”»: Χρυσόγονος και Βερβεσός για το κόμμα Κασιδιάρη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του OPEN μίλησαν, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών και της ολομέλειας δικηγορικών συλλόγων της χώρας, Δημήτρης Βερβεσός, σχετικά με τις αντιδράσεις του νομικού και πολιτικού κόσμου για τη νέα τροπολογία της κυβέρνησης για «μπλόκο» στη συμμετοχή του κόμματος του πρωτόδικα καταδικασμένου εγκληματία, Ηλία Κασιδιάρη, στις επικείμενες εκλογές.
Τσιλιώτης«Θα νομοθετούμε με βάση τις υποθέσεις;»
Ο κ. Βερβεσός σημείωσε ότι, η έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου, που έκανε λόγο για «πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά ρύθμιση, που θεσμοθετεί την Ολομέλεια πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου», προκαλεί, καταρχάς, το ερώτημα αν γενικώς πρέπει να εμφανίζονται τέτοιες εικόνες στην ελληνική δικαιοσύνη.
«Οι εν λόγω εικόνες, όμως, προκλήθηκαν από στρεβλή νομοθέτηση επί του όλου ζητήματος. Τροποποιήθηκε το Σύνταγμα ενώ υπήρχε η Χρυσή Αυγή και η διάταξη παρέμεινε ως είχε, στο άρθρο του Συντάγματος. Ψηφίστηκε ο ποινικός νόμος, δεν έγινε κάτι συγκεκριμένο σχετικά το 2019 ώστε ποινικά να λήξουμε το φαινόμενο. Ενώ το θέμα υπάρχει από το ’19, η απόφαση, φέρνουν προς ψήφιση τη σχετική διάταξη ένα μήνα πριν τις εκλογές. Μία μέρα πριν κλείσει η Βουλή για την τελευταία της συνεδρίαση, έρχεται και άλλη διάταξη. Μία συντεταγμένη δημοκρατική πολιτεία με τέσσερις διαφορετικές νομοθετικές δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο και, τελευταία στιγμή, να φέρνει τη μία διάταξη μετά την άλλη», υπογράμμισε ο κ. Βερβεσός, ο οποίος τοποθετήθηκε και για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το σώμα του Αρείου Πάγου που θα κληθεί να αποφασίσει. «Κάθε φορά θα νομοθετούμε με βάση τις υποθέσεις; Δε θα έχουμε σταθερούς θεσμούς και η κεντρική διοίκηση θα παρεμβαίνει στη λειτουργία της δικαιοσύνης; Μάς ενοχλεί τώρα επειδή είναι η Χρυσή Αυγή; Και αν, αύριο είναι κάποιος άλλος;», διερωτήθηκε.
«Ο Άρειος Πάγος δεν έχει δουλειά να αποφαίνεται για θέματα συνταγματικής δικαιοδοσίας»
Ο Κώστας Χρυσόγονος τοποθετήθηκε για την αντίδραση του Μάκη Βορίδη, μετά τις δηλώσεις Τζανερίκου. Σύμφωνα με τον καθηγητή συνταγματικού δικαίου «Πρώτα από όλα είναι θλιβερό να βλέπει κανείς υπουργούς να αντιδικούν με ανώτατους δικαστές και, γενικότερα, όλη αυτή η ιστορία καταδεικνύει πόσο πρόχειρα λειτουργεί το ελληνικό κράτος, σε μία σειρά υποθέσεων. Δυστυχώς, όπως λειτούργησε στα Τέμπη έτσι λειτουργεί και σε αυτό το πολύ μεγάλο, εθνικό θέμα. Υπάρχει μία εγκληματική οργάνωση με διάφορες παραφυάδες, μεταλλάξεις κλπ., και με σκοπό τη βίαιη ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δρα επί περισσότερα από 10 χρόνια με διάφορους τρόπους και ακόμα η έννομη τάξη παλεύει στα δικαστήρια», σημείωσε.
Ο κ. Χρυσόγονος, στη συνέχεια, τόνισε ότι, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είχαν τη δυνατότητα, από την Συνταγματική Αναθεώρηση του 2019, να μεριμνήσουν ώστε το νεοναζιστικό κόμμα να μην έχει τη δυνατότητα καθόδου στις εκλογές. «Το ζήτημα είναι συνολικότερο. Έχουμε μονοκομματική κυβέρνηση ΝΔ. Αυτή μπορούσε, το 2019, όταν υπήρχε η Συνταγματική Αναθεώρηση, είχε τον απαραίτητο αριθμό των 50 βουλευτών να φέρει σχετική πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 29 του Συντάγματος. Όπως, την ίδια αριθμητική δύναμη είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κανένα από τα δύο κόμματα δεν έφερε πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 29. Το άρθρο, δεν προβλέπει ρητά την απαγόρευση πολιτικού κόμματος. Σε αντίθεση με άλλα, ευρωπαϊκά συντάγματα όπως, π.χ. το γερμανικό, που, επειδή είχαν την ιστορική εμπειρία, προέβλεψαν ρητά τον θεσμό και το ανέθεσαν στο δικαστήριο που είναι λογικό να ανατίθενται τέτοιες δουλειές, δηλαδή στο συνταγματικό δικαστήριο», εξήγησε.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο τι θα μπορούσε να γίνει και ποιοι, τελικά είναι οι αρμόδιοι, σύμφωνα και με το Σύνταγμα, για να αποφασίσουν. «Ο Άρειος Πάγος, που είναι αστικό και ποινικό δικαστήριο, δεν έχει δουλειά να αποφαίνεται για θέματα συνταγματικής δικαιοδοσίας. (Θα έπρεπε) να πάμε στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, όπως ορίζεται από το άρθρο 100 του Συντάγματος, που είναι και ό,τι πιο κοντινό που υπάρχει σε συνταγματικό δικαστικό όργανο στην ελληνική έννομη τάξη. Πρόκειται για ένα δικαστήριο με ευρεία σύνθεση, που αποτελείται από μέλη του Αρείου Πάγου, του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και καθηγητές», κατέληξε.
- Υπουργείο Υγείας: Ετοιμάζεται σχέδιο για κατ’ οίκον νοσηλεία των βαριά ασθενών - Τι θα περιλαμβάνει
- Εκλογές 2023: Πώς διαμορφώνεται ο εκλογικός χάρτης - Τα παραδοσιακά κάστρα της ΝΔ και οι «δύσκολες» περιφέρειες
- Τα μηνύματα που έστειλε ο Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η επιμονή για debate με Μητσοτάκη και το ζήτημα του νερού
- Μεγάλη Δευτέρα με βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα - Αναλυτική πρόγνωση
- Τράπεζες: Επιμένουν τα «γεράκια» της ΕΚΤ στη σκληρή γραμμή για τα επιτόκια παρά τους κινδύνους
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr