Ντιμιτρόφ: Τώρα αλλάξαμε σελίδα, είμαστε σε εντελώς νέα εποχή
Ο κ. Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε ως «σημαντικό διεθνές διακύβευμα» τη Συμφωνία των Πρεσπών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Για την επόμενη μέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών, την εφαρμογή της και τις προκλήσεις της εποχής, για τις ελπίδες και τους φόβους των πολιτών, καθώς και για τα Βαλκάνια που μπαίνουν σε μια νέα εποχή, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Ο κ. Ντιμιτρόφ, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, τονίζει ότι ένας λόγος που επιτεύχθηκε η συμφωνία τώρα «οφείλεται στο ότι οι κοινωνίες μας ωρίμασαν, αλλά και στις ηγετικές ικανότητες που επέδειξαν όσοι αναμείχθηκαν στο εγχείρημα», αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τι σημασία της ισχυρής αυτοπεποίθησης και τις ελπίδες για το μέλλον προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για το «ας το κάνουμε αυτό».
«Τώρα αλλάξαμε σελίδα, είμαστε σε εντελώς νέα εποχή, όμως η σελίδα τώρα είναι λευκή και πρέπει να την γράψουμε», επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας εστιάζοντας στις πολλών ειδών προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, με πρώτη τα πρακτικά θέματα, «μια τεράστια διοικητική προσπάθεια αλλαγής που άρχισε ήδη να υλοποιείται», όπως σημειώνει. Έμφαση δίνει και στο δεύτερο μέρος της συμφωνίας, εξίσου σημαντικό, όπως λέει, «γιατί απελευθερώνει ένα τεράστιο δυναμικό συνεργασίας και φιλίας».
Βέβαια τονίζει ότι για τη χώρα του το κίνητρο να επιλύσει αυτό το πρόβλημα είναι περισσότερο εμφανές αλλά επισημαίνοντας ότι και αυτοί από την πλευρά τους «έκαναν και τα περισσότερα» αναφέρει ότι «η Ελλάδα που δεν είχε το ίδιο ισχυρό κίνητρο, ήταν ήδη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, έδειξε το πόσο σπουδαία χώρα είναι με τον τρόπο που αντιμετώπισε τον γείτονά της. "Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτερη χώρα λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών"», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην «πολιτική του εξαρχαϊσμού» του Γκρουέφσκι είπε ότι αυτός «υπερασπιζόμενος μια "ταυτότητα", την οποία βάζω σε πολλά εισαγωγικά, πέρα από την ελληνική και διεθνή αντίδραση που προκάλεσε, έβαλε και το λαό μας σε σύγχυση». «Η γλώσσα μας», πρόσθεσε, «ανήκει στις σλαβικές, αυτό είναι το πολιτιστικό πλαίσιο του έθνους μας. Κι αυτός έσπειρε τη σύγχυση στο λαό μας και προκάλεσε την οργή των Ελλήνων».
Ο κ. Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε ως «σημαντικό διεθνές διακύβευμα» τη Συμφωνία. «Δεν συμβαίνει συχνά, στις μέρες μας, στον κόσμο να βλέπεις πολιτικούς να σκέφτονται περισσότερο για τις νέες γενιές και λιγότερο για τις επικείμενες εκλογές. Αυτό που σηματοδοτούν οι δύο αφηγήσεις είναι το στοίχημα ανάμεσα στον φόβο και την ελπίδα», είπε. Δηλώνοντας περήφανος που συμμετείχε σε αυτή τη διαδικασία εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο χρόνος και η καλή πίστη, η εφαρμογή και η φιλία μας θα κάνουν αδύνατη την αντιπολίτευση στη συμφωνία».
«Πιστεύω ακράδαντα ότι δύο χώρες μας είναι φυσικοί σύμμαχοί», «και μπορούν να κερδίσουν από τη συνεργασία» τόσο σε επίπεδο της κοινής ασφαλείας με τη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και σε επίπεδο οικονομίας, καθώς η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μετά τη Γερμανία εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας, ανέφερε. Και πρόσθεσε: «όσο περισσότερο εργαζόμαστε τόσο θα είναι λιγότερο δελεαστικό για τους πολιτικούς να επιτίθενται κερδίζοντας πόντους. Όμως αυτό θα πάρει χρόνο».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Ντιμιτρόφ στη στενή συνεργασία με την Ελλάδα για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Ειδικότερα αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα του: «Εμείς αποφασίσαμε να μην προσφύγουμε σε πρόωρες εκλογές ώστε να πετύχουμε περισσότερα αποτελέσματα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων» είπε, εστιάζοντας σε ένα νομοσχέδιο κατά των διακρίσεων, στον θεσμό γραφείου ειδικού εισαγγελέα, στην ανεξάρτητη επιτροπή ενάντια στη διαφθορά, αλλά παράλληλα σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν σχετικά με το πελατειακό κράτος και την ευνοιοκρατία.
Στο πλαίσιο της πορείας αυτής εξέφρασε την πεποίθηση ότι και οι προεδρικές εκλογές τον προσεχή Ιούνιο, θα διεξαχθούν ομαλά αλλά και ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες για θετικό αποτέλεσμα.
Ερωτηθείς αν φοβάται προβλήματα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του αν έρθει στην εξουσία ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Ντιμιτρόφ απάντησε ότι η Ελλάδα έχει δικό της συμφέρον να υπάρχει στα βόρεια σύνορα της μία λειτουργική, ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα μπορέσουμε να έχουμε μια στοιχειώδη κατανόηση. Δεν έχει κανείς τίποτα να κερδίσει αν επιτεθεί στο γείτονα του».
Ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «πρέπει να γράψουμε ένα βιβλίο με τον Νίκο Κοτζιά γιατί ήταν συναρπαστικό αυτό που ζήσαμε». «Υπήρξαν στιγμές που ο Νίκος ήταν πολύ θυμωμένος μαζί μου, άλλοτε εγώ ήμουν πολύ θυμωμένος, υπήρξαν και στιγμές με φωνές. Ήταν δύσκολο, επίσης, γιατί και οι δυο μας δεχόμασταν επίθεση από μέρος της κοινής γνώμης- απειληθήκαμε ακόμη και με θάνατο, εμείς αλλά και οικογένειες μας. Όμως στο τέλος κατακτήσαμε μεταξύ μας πλήρη εμπιστοσύνη και πραγματική φιλία που θα διαρκέσει για πάντα κι ελπίζω οι δύο χώρες μας να μείνουν φίλες για πάντα. Γι' αυτό άλλωστε αυτή τη συμφωνία την αποκαλούμε ιστορική».
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr