Εκλογές 2023: Οι συμβολισμοί της κοινής εμφάνισης Μητσοτάκη με Καραμανλή και Σαμαρά - Τα μηνύματα και οι αποδέκτες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες από την Νέα Δημοκρατία εστιάζουν στην αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης, ώστε να υπάρξει ένα καθαρό μήνυμα στις επερχόμενες εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται από τους «γαλάζιους» ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινή παρουσία στο Ζάππειο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Η χθεσινή εικόνα από το Ζάππειο είχε έντονους συμβολισμούς ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στις επικείμενες εκλογές.
Εκλογές 2023: Το κοινό του «Μένουμε Ευρώπη» στοχεύει η ΝΔ
Από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονται στην ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ και σημειώνουν πως «η παράταξη παραμένει αταλάντευτα στην ευρωπαϊκή λεωφόρο που χάραξε ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής». Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή και να αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην περίοδο του 2015, λέγοντας πως «ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός λίγο έλειψε να γκρεμίσει σε εβδομάδες όσα ο τόπος έχτιζε επί δεκαετίες».
Από το κυβερνών κόμμα θέλουν να μιλήσουν στο κοινό του «Μένουμε Ευρώπη» και δεν είναι τυχαίο πως σε όλη την προεκλογική περίοδο υπάρχουν αναφορές στα όσα προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος. Στόχος είναι να συσπειρωθεί το συγκεκριμένο ακροατήριο με ένα αφήγημα σταθερότητας για την επόμενη ημέρα των εκλογών.
«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον ούτε στο 2015, ούτε στο 2012, ούτε στο 2010, όταν μας επιβλήθηκαν λανθασμένες συνταγές» υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως κανείς πλέον δεν μπορεί να μας κουνήσει το δάχτυλο ότι δήθεν δεν ακολουθούμε ευρωπαϊκές υποδείξεις, όταν η Ελλάδα έχει επιδόσεις πολύ καλύτερες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Στις επερχόμενες εκλογές -όπως ήταν αναμενόμενο- αναφέρθηκαν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί. «Πίσω δεν γυρίζουμε. Με τίποτα. Μετά την 21η Μαϊου, θα πάμε μπροστά» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα μιλήσει στις 17 του μήνα σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στην Καλαμάτα (στην πλατεία Αριστομένους).
Από την πλευρά του ο Κώστας Καραμανλής -που δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές- αναμένεται στις 17 του μήνα να δώσει το παρών στην προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη όπου θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χθες υπογράμμισε πως την επόμενη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας και προσέθεσε πως «την σταθερότητα και την προοπτική αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί».
Τα μηνύματα Καραμανλή και Σαμαρά
Με μηνύματα για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ε.Ε. απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις αλλά και σε σαφείς αναφορές ως προς την Τουρκία ήταν οι χθεσινές ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών.
Σκληρή γλώσσα για χειρισμούς που έχουν γίνει από την Ε.Ε. χρησιμοποίησε ο Κώστας Καραμανλής, κάνοντας και αναδρομές στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Όπως είπε η περίπτωση της χώρας μας είναι χαρακτηριστική και σημείωσε πως δεν αμφισβητούνται δικές μας αδυναμίας και λάθη αλλά παράλληλα «δεν αμφισβητείται ότι η συνταγή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, πέρα από συγκεκριμένα αυτονόητα και υπερήμερα μέτρα, ήταν εν πολλοίς εξοντωτική, τιμωρητική και προς παραδειγματισμό άλλων». Για να προσθέσει πως «ούτε αμφισβητείται ότι απέτυχαν σε όλες σχεδόν τις προβλέψεις τους, όπως άλλωστε παραδέχθηκαν και οι ίδιοι, βεβαίως κατόπιν εορτής».
Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην στάση της Άγκυρας λέγοντας πως «δεν μπορεί η Ευρώπη να δέχεται απειλές χρήσης βίας κατά του ίδιου του εδάφους της ή να εκπέμπει μηνύματα κατευνασμού έναντι των ηγεμονικών επιδιώξεων της Τουρκίας». Παράλληλα υπογράμμισε πως παγίως η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφύγει στη Χάγη μόνο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, διότι όλα τα άλλα θέματα που εγείρει η Τουρκία είναι λυμένα και διευθετημένα από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες.
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς είπε πως για τον ίδιο που έζησε και υπέγραψε τη συμφωνία του Μάαστριχτ είναι οδυνηρό να βλέπει μία Ευρώπη «που αντί να στηρίζει την Ελλάδα, αντίθετα πιέζει την Ελλάδα, για εθνικές παραχωρήσεις. Τις οποίες δεν ζήτησε από καμιά άλλα χώρα-μέλος». Για να προσθέσει «όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, που έχει ήδη δημιουργήσει νέα προβλήματα, και νέα αδιέξοδα στα Βαλκάνια Ή όπως οι λεγόμενες "Πρέσπες του Αιγαίου", που κάποιοι φαίνεται να ετοιμάζουν... Και που, βέβαια, δεν θα τους περάσει!».
Υπογράμμισε δε «γιατί τα λέω όλα αυτά; Διότι, πάνω απ' όλα, η Ελλάδα κρατά σήμερα το κλειδί, για τον εναλλακτικό ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης! Που σημαίνει, βέβαια, ότι εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Ελληνική ΑΟΖ. Δεν θα τα μοιράσουμε με την Τουρκία».
Η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων
Στη Νέα Δημοκρατία παρακολουθούν με προσοχή τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, στις οποίες καταγράφεται «γαλάζια» πρωτιά. Από το κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν βέβαια πως είναι κρίσιμο το ποσοστό της πρώτης κάλπης, καθώς προσβλέπουν σε μια καλή απόδοση ώστε να σταλεί σαφές μήνυμα πως είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας σε μια δεύτερη αναμέτρηση.
Ένα βέβαια θέμα που δεν περνά απαρατήρητο στην Πειραιώς είναι πως οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν πως θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση μεταξύ πρώτου και τρίτου κόμματος από την κάλπη της απλής αναλογικής. Στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν θέλουν να μπουν σε τέτοιες συζητήσεις αλλά προτιμούν να κυνηγήσουν τον στόχο της αυτοδυναμία σε μία δεύτερη αναμέτρηση. Και για τον σκοπό αυτό, βάζουν από τώρα τις διαχωριστικές γραμμές με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr