Το γεωπολιτικό «σκάκι» Ερντογάν και οι κινήσεις της Αθήνας - Η επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαβάζουν στην Αθήνα, τηρώντας στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να στέλνει αμφιλεγόμενα μηνύματα, εμμένοντας από την μία πλευρά στην σκληρή γραμμή στο Κυπριακό αλλά έχοντας από την άλλη πλευρά μειώσει την ένταση στην περιοχή και αποφεύγοντας μία νέα εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.
Στην Αθήνα βέβαια δεν έχουν αυταπάτες και κρατάνε μικρό καλάθι για την επόμενη ημέρα. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο κ. Ερντογάν θα επιχειρήσει να κάνει ένα ουσιαστικό άνοιγμα στη Δύση, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μία πιο ρεαλιστική εξωτερική πολιτική και στον περιορισμό του αναθεωρητικό αφηγήματος.
Η ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας» επιστρέφει
Το πιθανότερο είναι πως ο Τούρκος πρόεδρος θα επιμείνει σε μια ρητορική περί «Γαλάζιας Πατρίδας», που θα απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο. Οι αναφορές άλλωστε πως ξεκινά ο «αιώνας της Τουρκίας» έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα αφήγημα αισιοδοξίας σε μια χώρα που ταλανίζεται από οικονομικά προβλήματα.
Ωστόσο, παράλληλα υπάρχει η εκτίμηση πως ο κ. Ερντογάν θα επιχειρήσει να κλείσει μέτωπα, κάτι που φαίνεται και από μια σειρά κινήσεων που έχουν δρομολογηθεί. Οι σαρωτικές αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο της γείτονος δείχνουν πως θα μπορούσε να γίνουν μικρά βήματα προόδου στις σχέσεις με την Δύση. Βέβαια, πολλά θα κριθούν στις 11 και 12 Ιουλίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, όπου και θα φανεί αν σκοπεύει να αλλάξει στάση η Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία.
Να σημειωθεί εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως εφόσον προκύψει από τις κάλπες αυτοδύναμη κυβέρνηση θα μπορούσε να γίνει μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου. Και χθες από την ακριτική Λέρο σημείωσε πως στέλνει ένα μήνυμα φιλίας στην Τουρκία, λέγοντας πως δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μονίμως σε ένταση με την γειτονική χώρα.
Ωστόσο, υπογράμμισε πως «για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το ένα βασικό ζήτημα το οποίο αποτελεί την κύρια διαφορά μας με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο με σχέσεις καλής γειτονίας και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο». Ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμα φορά πως «ζητήματα αποστρατικοποίησης των νησιών, ζητήματα κυριαρχίας, κυριαρχικών δικαιωμάτων, είναι έξω από το πλαίσιο της συζήτησης με την Τουρκία».
Η στάση της Αθήνας
Στην Αθήνα γνωρίζουν πως η εξωτερική πολιτική των χωρών δεν αλλάζει από την μία στιγμή στην άλλη και κρατάνε στάση αναμονής. Ωστόσο, υπάρχει ικανοποίηση για την μείωση της έντασης τους τελευταίους μήνες ως προς τις παραβιάσεις και παραβάσεις του εναερίου χώρου μας. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει από την Άγκυρα δείχνουν πως δεν υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού και μένει να φανεί αν αυτό θα συνεχιστεί.
Πάντως από την ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να ξεδιπλώνεται μια πολυεπίπεδη στρατηγική, με στόχο την ενδυνάμωση του ρόλου της χώρας στη γεωπολιτική κονίστρα. Στο πλαίσιο αυτό έμφαση δίνεται στην περαιτέρω ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων αλλά και στη συνέχιση της οικοδόμησης ισχυρών συμμαχιών
Μπαράζ «γαλάζιων» περιοδειών στη Θράκη.
Την επόμενη εβδομάδα- στις 20 εκτός απροόπτου- θα επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Θράκη και μάλιστα πιθανότατα θα γίνει και ομιλία στην Κομοτηνή. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε πρόσφατη συνέντευξη σημείωσε πως το μήνυμα που θα περάσει στον κ. Ερντογάν την επόμενη ημέρα είναι πως δεν πρόκειται να δεχθεί άλλο την εργαλειοποίηση της μειονότητας από την Τουρκία.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά θέματα της πατρίδας μας». Και προσέθεσε πως «η μειονότητα, η μουσουλμανική, είναι απολύτως προστατευμένη. Και αυτές οι πρακτικές μιας τόσο σκληρής παρέμβασης για να εκλεγούν φίλα προσκείμενοι στην Τουρκία και στο τουρκικό Προξενείο, που ουσιαστικά πρεσβεύουν τις θέσεις του τουρκικού αναθεωρητισμού, πρέπει να τελειώσουν».
Να σημειωθεί εδώ πως στην Ροδόπη υπάρχει μπαράζ επισκέψεων «γαλάζιων» στελεχών και αυτή την εβδομάδα θα κάνουν περιοδεία ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Τάσος Χατζηβασιλείου και πιθανότατα την άλλη εβδομάδα θα ακολουθήσει ο Χρήστος Σταϊκούρας. Στο μεταξύ αύριο θα κάνουν επίσκεψη στον Έβρο ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιώτοπουλος και ο Δημήτρης Καιρίδης.
Όσον αφορά στις ανοιχτές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο θα μιλήσει στην Αχαΐα, την επόμενη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή πριν τις κάλπες στην Αθήνα (μάλιστα πιθανότατα αυτή τη φορά θα επιλέγει το Σύνταγμα και όχι το Θησείο για την τελευταία προεκλογική ομιλία).
- Αυξήσεις σε τηλεφωνία και Ίντερνετ μετά τις εκλογές - Οι πάροχοι θα μπορούν να αλλάζουν τις τιμές ανάλογα με τον πληθωρισμό
- Το γεωπολιτικό «σκάκι» Ερντογάν και οι κινήσεις της Αθήνας - Η επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
- Ανησυχία για τους μεγάλους πληθυσμούς κορακιών στην Ελλάδα: Κίνδυνοι για την υγεία και προβλήματα σε καλλιέργειες - Τι εξηγεί ειδικός στο ethnos.gr
- Στα κάγκελα οι Ιταλοί για την ολοένα και αυξανόμενη τιμή των ζυμαρικών - Καλούν σε μποϊκοτάζ και «απεργία μακαρονιών»
- Η ακρίβεια στα τρόφιμα φέρνει επέκταση του market pass - Ερχονται νέες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ έως 30%
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr