Τσίπρας: Κάποιοι παίζουν φτηνά παιχνίδια με το Σύνταγμα
«Προσπάθησαν να υπονομεύσουν, να σνομπάρουν τη διαδικασία της αναθεώρησης, να δημιουργήσουν προσκόμματα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την αντιπολίτευση κατηγόρησε για «παιχνίδια με το Σύνταγμα» ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
«Κάποιοι επέλεξαν», ανέφερε ο πρωθυπουργός «να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα». Και συνέχισε, λέγοντας: «Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι κρίσιμη ειδικά τώρα που η χώρα μας εξέρχεται από μια ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης που επιβλήθηκε μετά τη χρεοκοπία του 2010».
Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για μια «κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία» και υπογράμμισε ότι το πολιτικό σύστημα η κυβέρνηση επί 40 χρόνια είχε πολλές ευκαιρίες να προχωρήσει σε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις «και δεν το τόλμησε».
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «έχουμε την ευκαιρία να προτείνουμε, να θεραπεύσουμε ατέλειες και δυσλειτουργίες».
Υπογράμμισε μάλιστα πως η σημερινή συζήτηση είναι μια «κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία» σε αντίθεση με άλλους «που επέλεξαν να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα».
«Προσπάθησαν να υπονομεύσουν, να σνομπάρουν τη διαδικασία της αναθεώρησης, να δημιουργήσουν προσκόμματα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Εν αντιθέσει με την κυβέρνηση που εκτίμησε ότι είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη διαδικασία τώρα που η χώρα μας εξέρχεται από αυτή τη δραματική εμπειρία των μνημονίων –απ’ αυτή την ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης που της επιβλήθηκε μετά τη χρεοκοπία του 2010».
«Μια κατάσταση, στην οποία οι τίτλοι τέλους γράφτηκαν οριστικά τον Αύγουστο του 2018», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
«Θα ήθελα να επιμείνω στη γενική φιλοσοφία της πρότασής μας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που έχει αναπτυχθεί στο έδαφος των ερωτημάτων που έθεσε η κρίση», υπογράμμισε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι με τη δυνατότητα αναστοχασμού και ανάλυσης πάνω στο έδαφος των ερωτημάτων που για το πολιτικό σύστημα, τον κοινοβουλευτισμό, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, οι λαϊκές κινητοποιήσεις αλλά και η παγκόσμια οικονομική και θεσμική αρχιτεκτονική, προτείνονται οι μεταρρυθμίσεις «που θα θωρακίζουν τον κοινοβουλευτισμό, θα ενισχύουν την λαϊκή παρέμβαση, θα κατοχυρώνουν αυστηρότερη προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων».
Αλλά και μεταρρυθμίσεις, όπως είπε, που είτε επιλύουν ιστορικές εκκρεμότητες όπως το θέμα του εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους είτε θεραπεύουν θεσμικά εξαμβλώματα, όπως ο νόμος για την προστασία των υπουργών.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr