Βουλή: Πότε ορκίζονται οι βουλευτές, πότε θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις και ποια θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μετά την ορκωμοσία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, πλέον τη σκυτάλη παίρνει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών και φυσικά η εκλογή του Προέδρου της Βουλής. Για το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η Ολομέλεια θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου. Θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει τον νυν ΠτΒ, Κώστα Τασούλα.
Ακολούθως θα ξεκινήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Δύο είναι τα σενάρια που ακούγονται: είτε να ξεκινήσουν την Πέμπτη και να ολοκληρωθούν το Σάββατο, είτε την Παρασκευή και η τριήμερη διαδικασία να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων.
Κατόπιν τούτων η Βουλή θα εκκινήσει κανονικά τις διαδικασίες της, με τη διαμόρφωση του τελικού αριθμού της Διάσκεψης των Προέδρων, τα μέλη της οποίας θα ξεπεράσουν τα 30. Στη συνέχεια η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φέρει τα πρώτα τρία νομοσχέδια. Κοινοβουλευτικές πηγές εκτιμούσαν ότι στο τέλος της μεθεπόμενης εβδομάδας είναι πιθανό να ξεκινήσει το νομοθετικό έργο, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις Αρχές Αυγούστου.
Τρία τουλάχιστον είναι τα νομοσχέδια που αναμένονται:
- ο νέος νόμος για το επιτελικό κράτος
- η ΠΝΠ για τα επείγοντα ζητήματα Υγείας
- τα μέτρα που είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Θυμίζουμε ότι μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται:
- Η αύξηση του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά από την 1η Ιανουαρίου 2024. Έχει εξαγγελθεί η αύξησή του κατά 1.000 ευρώ με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 77 εκατ. ευρώ. Τόση θα είναι και η αντίστοιχη ετήσια ωφέλεια για τους φορολογούμενους.
- Η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με ετήσιο κόστος 49 εκατ. ευρώ.
- Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027. Το τέλος επιτηδεύματος προβλέπεται να μειωθεί κατά 20% το 2025 και κατά 30% το 2026 με στόχο να καταργηθεί έως το τέλος της τετραετίας .
- Η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Το κόστος, όπως έχει αποτιμηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ το 2025, πρώτο έτος νέας μείωσης, με ισόποση επιβάρυνση το 2026 και σε 509 εκατ. ευρώ το 2027. Οι προβολές αυτές παραπέμπουν σε μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2025 και επιπλέον μισή μονάδα το 2027.
- Η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως.
- Η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως.
- Το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής το 2024
- Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής επίσης το 2024 με βάση τα ασφαλιστήρια του 2023
- χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ο φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών θα μειωθεί κατά 50%, από 0,2% σε 0,1%.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr