Η συνάντηση στο Βίλνιους ως παράθυρο ευκαιρίας: Τι αναμένεται από το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν…και ο παράγοντας Μπάιντεν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Στο Βίλνιους και την μεθαυριανή συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκος Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θα συναντηθούν και πάλι περίπου 16 μήνες μετά την τελευταία τους επαφή, είναι στραμμένα τα βλέμματα, καθώς η μεταξύ τους διαπραγμάτευση πρόκειται να κρίνει πολλά για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Οι δύο άνδρες συναντώνται ξανά και αναζητούν κοινό έδαφος στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, μεθαύριο, Τετάρτη. Πρόκειται για μια συνάντηση που μπορεί να ανοίξει το «παράθυρο» για την επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο. Το πρίσμα αυτό δίνουν άλλωστε και κυβερνητικές πηγές που σχολιάζουν πως «η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και η επανεκλογή δύο νέων κυβερνήσεων με νωπή λαϊκή εντολή ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας».
Στην κυβέρνηση τονίζουν, εξάλλου, ότι η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν μετά το νέο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, αλλά και της πολύμηνης εμπρηστικής ρητορικής που προηγήθηκε, είναι ένα θετικό βήμα για τον επαναπροσδιορισμό τω σχέσεων στη νέα αυτή περίοδο και για τις δύο χώρες. Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι «δεν πρέπει να χαθεί το momentum για διάλογο με την γειτονική χώρα» και επιβεβαιώνουν ότι με αυτή τη λογική προσέρχεται ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Τα ίδια πρόσωπα υπενθυμίζουν, δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να είναι ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα επιδιωχθεί στην επόμενη φάση, όπως και η προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να λειτουργήσει προς όφελος των δύο λαών. Στην Αθήνα επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι «προφανώς υπάρχουν διαφωνίες. Οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές. Το ίδιο και οι θέσεις της Ελλάδας. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε».
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι «πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι ένας νέος κύκλος έντασης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ενώ ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ μιας ειλικρινούς σχέσης με τη γειτονική χώρα, υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, με διάλογο καλή τη πίστη, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Μένει να φανεί αν και η Τουρκία θέλει να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών».
Από το Μέγαρο Μαξίμου γνωστοποιούν, δε, πως σήμερα το πρωί και ενόψει της συμμετοχής του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
«Δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε από φόβο, αλλά να μην φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε»
Υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία του στη Βουλή - κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων - ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χαρακτηριστικά επισημάνει πως «δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε από φόβο, αλλά να μην φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε. Αυτό το έλεγε ένας Αμερικανός Πρόεδρος, ο Τζον Κένεντυ. Και αυτό ισχύει για τη μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Τονίζοντας πως η θέση μας παραμένει σταθερή, υπέρ μίας διευθέτησης στο Δικαστήριο της Χάγης, με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Τα βλέμματα και στη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν για F16 και ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Την ίδια ώρα, έντονη είναι η συζήτηση που γίνεται και σε ό,τι αφορά τη συνάντηση Μπάιντεν- Ερντογάν, αφού στο τραπέζι θα βρεθούν κρίσιμα ζητήματα, όπως τα F-16 και η... ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα λόμπι στο ΝΑΤΟ εργάζονται πυρετωδώς ώστε να πειστεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας. Ο Τούρκος πρόεδρος είναι έτοιμος να δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις για το θέμα αυτό από τη Δύση.
Μάλιστα, αύριο θα είναι η προ-τελευταία προσπάθεια από τον Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο (η τελευταία θα γίνει από τον Τζο Μπάιντεν). Ωστόσο, οι Τούρκοι διπλωμάτες και η ηγεσία στην Άγκυρα επιμένουν ότι «η Σουηδία δεν έχει κάνει ακόμη τα βήματα που υποσχέθηκε και περίμενε η Τουρκία» ενώ παράλληλα η Άγκυρα δεν έχει ακούσει ακόμη αυτό που θέλει από την Ουάσιγκτον όσο αφορά τα F-16.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πρόοδος, που θα οδηγούσε σε άρση του τουρκικού βέτο. Αλλά όλοι θεωρούν ότι το σκληρό παζάρι θα συνεχιστεί μέχρι τελευταία στιγμή. Αλλιώς γιατί να συναντηθεί ο Ερντογάν αύριο με Στόλτενμπεργκ και Κρίστερσον; Ο Τούρκος πρόεδρος άλλωστε είναι σκληρός διαπραγματευτής και μέχρι να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να κάνει δηλώσεις που δεν θα δείχνουν καμία υποχώρηση.
Το συνηθίζει - άλλωστε- πριν από κάθε μεγάλο διεθνές ραντεβού. Ο Ερντογάν θα πει την τελευταία του λέξη στο ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο όπου και θα διαφανεί εάν θα επιλυθεί το ζήτημα. Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές εάν πρόκειται να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, θα επιλυθεί στη συνάντηση των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους. Αλλιώς η κρίση Τουρκίας-Δύσης θα παραταθεί.
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τις προγραμματικές δηλώσεις: Η ψήφος των αποδήμων και το πακέτο μέτρων στήριξης
- Καθηγητής της Σορβόννης στο ethnos.gr για τις ταραχές στη Γαλλία: Οι αιτίες και η… ικανοποίηση της Ρωσίας - «Θα επαναληφθούν σύντομα τα ίδια»
- «Φωτιά» οι τιμές στα φρούτα: Έως και 1,5 ευρώ έχει φτάσει το κιλό καρπούζι - Επεκτείνει το πλαφόν στο κέρδος η κυβέρνηση
- Η Δίκη των Πιθήκων: Όταν καθηγητής σύρθηκε στα δικαστήρια γιατί δίδασκε τη θεωρία του Δαρβίνου
- Pirelli: Πού οφείλεται ο τετραπλασιασμός κερδών το 2022 – Οι προβλέψεις για το 2023
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr