ΣΥΡΙΖΑ: Επίσημα τέσσερις στην κούρσα για την ηγεσία - Δύο υπό προϋποθέσεις -Αύριο οι αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Με τέσσερις κατατεθειμένες υποψηφιότητες για την προεδρία και δύο υπό προϋποθέσεις εξελίσσεται η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Αύριο θα γίνουν οι ψηφοφορίες για το οριστικό χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών, με τη γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγκου να έχει εισηγηθεί στην έναρξη της συνεδρίασης την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας για εκλογή ηγεσίας στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου και έκτακτο Συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές περί τον Νοέμβριο. Το Διαρκές Συνέδριο που θα προηγηθεί της ανάδειξης αρχηγού πιθανολογείται ότι θα γίνει με υβριδικό τρόπο δηλαδή χωρίς οι σύνεδροι να χρειαστεί να δώσουν το παρόν δια ζώσης.
Επισήμως υποψήφιοι είναι πλέον οι Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς, όπως αναμενόταν άλλωστε, ενώ την έκπληξη έκανε ο Στέφανος Τζουμάκας που κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία. Ερωτηματικό αποτελεί το τι θα πράξουν τελικώς οι Παύλος Πολάκης και Διονύσης Τεμπονέρας. Ο πρώτος είπε κατά την ομιλία του προς την Κεντρική Επιτροπή πως δε θα θέσει υποψηφιότητα εάν δεν αλλάξει το χρονοδιάγραμμα επιμένοντας για εκλογή προέδρου για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ ο δεύτερος είπε ότι εάν αλλάξει ο οδικός χάρτης και η εκλογή μετατεθεί για μετά τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση τότε «όλα είναι ανοιχτά». Το χρονοδιάγραμμα όπως το έχει εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία αλλά και οι προτάσεις για έναν διαφορετικό οδικό χάρτη θα τεθούν σε ψηφοφορία αύριο Κυριακή.
Παππάς: «Θα υπηρετήσω την ενότητα του κόμματος με όλες μου τις δυνάμεις»
Καταθέτοντας την υποψηφιότητά του ενώπιον της ΚΕ ο Νίκος Παππάς ανέφερε ότι «θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να μην αισθάνεται κανένας ιδιοκτήτης και κανένας ενοικιαστής .Θα υπηρετήσω την ενότητα του κόμματος με όλες μου τις δυνάμεις». Στη μακροσκελή του ομιλία ο πρώην υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αυτή η παράταξη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, έχει ισότιμους αγωνιστές και αγωνίστριες που ο καθένας και η καθεμιά κουβαλά περήφανα στις αποσκευές του, την πορεία και τους αγώνες για την πρόοδο και τη δημοκρατία στην πατρίδα μας». Ως εκ τούτου σημείωσε πως πρέπει «να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας ως δύναμη θετικής προοπτικής. Η αριστερά και η δημοκρατική παράταξη πρέπει να ενσωματώνουν και να εκφράζουν τις θετικές προσδοκίες του λαού» είπε ο υποψήφιος για την αρχηγία και έθεσε τις ακόλουθες προτεραιότητες:
- Να πείσουμε κάτι που δεν έχουμε καταφέρει ως τώρα ότι πολύ σκληρές μνημονιακές πολιτικές, που μάς επιβλήθηκαν, δεν ήταν δικό μας πρόγραμμα.
- Να ξανακερδίσουμε τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς που έκαναν άλλες επιλογές.
- Να ξανακερδίσουμε τη νεολαία που για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια επέλεξε κατά πλειοψηφία τη ΝΔ
- Να επανασυστήσουμε την εκλογική συμμαχία του 2015 μεταξύ μισθωτών και μεσαίας τάξης που μάς έφερε στην κυβέρνηση
- Να αποκτήσουμε ακτινοβολία στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα
- Να μιλήσουμε για παραγωγική ανασυγκρότηση και νέο παραγωγικό μοντέλο
- Να υπηρετήσουμε τις προτεραιότητες αυτές με ενότητα. Και από την επόμενη μέρα της εκλογής θα είμαστε όλοι μαζί.
Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του ανέφερε: «Υπηρετώ αυτό το κόμμα από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω πολιτική. Όμως δεν αισθάνομαι περισσότερο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κανέναν και μία από τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που συγκλίναμε σε κοινή πορεία τα τελευταία χρόνια. Σάς μιλώ ανθρώπινα και όχι απλώς πολιτικά. Δε φανταζόμουν ότι θα έρθει η στιγμή που θα σταθώ στο βήμα της κεντρικής του επιτροπής και θα πω αυτές τις λέξεις. Με αίσθημα ευθύνης και ταπεινότητας, καταθέτω ενώπιον της ΚΕ την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του κόμματος».
Αχτσιόγλου: «Απλουστευτικό και λανθασμένο το ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά ή προς το κέντρο»
Νωρίτερα στην ομιλία της η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών συνιστά μια τομή, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά και για την ελληνική κοινωνία. «Η ήττα μας, ωστόσο, δεν ήταν κεραυνός σε ένα αίθριο διεθνές περιβάλλον», σημείωσε και πρόσθεσε πως «είναι πολιτική μας υποχρέωση να πρωταγωνιστήσουμε σε μια αντεπίθεση των αριστερών και προοδευτικών ιδεών. Να τούς ξαναδώσουμε πνοή και να εμπνεύσουμε τη διάθεση πολιτικής συμμετοχής. Προϋπόθεση αυτής της πολιτικής αντεπίθεσης είναι να κατανοήσουμε τα αίτια της πολιτικής μας ήττας».
Ανάμεσα στα αίτια της ήττας όπως τα προσδιόρισε η υποψήφια πρόεδρος είναι ότι:
- Δεν καταφέραμε να συγκροτήσουμε μια αξιόπιστη πρόταση κυβερνητικής λύσης.
- Είχαμε αδυναμία να κατανοήσουμε πόσο σημαντική ήταν στην παρούσα φάση για την ελληνική κοινωνία η κυβερνητική σταθερότητα
- Είχαμε πολυφωνία ως προς τις στρατηγικές μας προτεραιότητες που ενίοτε μετατρεπόταν σε κακοφωνία
- επικοινωνιακή υστέρηση με δεδομένο το δυσμενές μιντιακό περιβάλλον
- αδυναμία να αξιοποιήσουμε στρατηγική της διεύρυνσης για να μετατρέψουμε ΣΥΡΙζΑ ΠΣ σε ένα κόμμα όχι μόνο μαζικό αλλά ταυτόχρονα συμμετοχικό παρεμβατικό
- αντιθέτως, είπε, πολλές φορές η διεύρυνση αξιοποιήθηκε για να χαραχτούν στρεβλές εσωτερικές διαχωριστικές γραμμές, να οικοδομηθούν σκληροί μηχανισμοί εντός του κόμματος
Η Έφη Αχτσιόγλου συνέχισε λέγοντας ότι είναι αναγκαίο να αποφύγουμε τις ευκολίες. «Μία από τις ευκολίες είναι η αντιπαράθεση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει να κινηθεί προς τα αριστερά ή προς το Κέντρο. Είναι απλουστευτικό και λανθασμένο ερώτημα. Η εν πολλοίς στρεβλή αντιπαράθεση που διεξάγεται με αυτούς τους γεωγραφικούς όρους δε φωτίζει τα ζητήματα στρατηγικής. Ενώ παράλληλα συγχέει την ταυτότητα με την απεύθυνση. Και συμβάλλει σε πληθωρισμό πολιτικών ταυτοτήτων σε μία πλειοδοσία αυτοδικαιωτικών τοποθετήσεων. Έκλεισε καλώντας «να δημιουργήσουμε μια νέα πολιτική παράδοση την πολιτική παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ενός νέου σύγχρονου αριστερού κόμματος που μπορεί να είναι ο κορμός, το κέντρο και ο βασικός εκφραστής του δημοκρατικού προοδευτικού κόσμου».
Τσακαλώτος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει σαφείς και γνωστές προτεραιότητες»
Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε στην ομιλία του ότι μετά την ήττα χρειάζεται αναστοχασμός, σκέψη και συλλογικότητα. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μία αριστερή που να μη θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια. Αλλά αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα «και άρα πρέπει να έχει σαφείς και γνωστές προτεραιότητες». Ο υποψήφιος για την προεδρία τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι σαφής για τις θέσεις του για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, για την υγεία και για το κοινωνικό κράτος και με αυτές τις θέσεις να ξαναγίνει κυβέρνηση. Μίλησε επίσης για ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών, με λογοδοσία, με διαδικασίες, με όργανα. «Ένα κόμμα με πολιτικό πολιτισμό. Για ένα κόμμα όπου ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων». Μίλησε επίσης για ομάδες επεξεργασίας των θέσεων και των προτάσεων ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τεκμηριωμένες θέσεις σε κάθε ζήτημα.
Τζουμάκας: «Να παραμερισθούν παρασιτικές δραστηριότητες υποκατάστασης της πολιτικής και της εσωκομματικής δημοκρατίας»
Στο κείμενο ομιλίας που κατέθεσε ο Στέφανος Τζουμάκας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι στο κομματικό πεδίο προέχει να παραμερισθούν οι παρασιτικές δραστηριότητες της υποκατάστασης της πολιτικής και της εσωκομματικής δημοκρατίας από οργανωτικά γκρουπ που καθήλωναν την Αριστερά σε μειοψηφικές πολιτικές ήττας και συσπειρώσεων του 7-12% εδώ και 50 χρόνια, σε αντίθεση με πολιτικές ριζοσπαστικές δυνάμεις που πέτυχαν και εδραίωσαν την αρχή της πολιτικής πλειοψηφίας.
Πολάκης: «Ζητώ συγγνώμη από αμέτρητα στελέχη που με παρακινούσαν να θέσω υποψηφιότητα»
Ο Παύλος Πολάκης δεν θα θέσει υποψηφιότητα εάν δεν αλλάξει το χρονοδιάγραμμα ως προς την εκλογή Προέδρου και το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος. «Ζητώ συγγνώμη από αμέτρητα στελέχη, μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που καθ’ όλο το τελευταίο διάστημα με παρακινούσαν να θέσω υποψηφιότητα, ανεξαρτήτως διαδικασίας και σε κάθε περίπτωση. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έχω μάθει να πορεύομαι αντίθετα από τη συνείδηση και τις απόψεις μου και γι’ αυτό δεν μπορώ να είμαι υποψήφιο σε μία fast track διαδικασία, η οποία δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», είπε κλείνοντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή. Αργότερα σε δηλώσεις του πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να πάει στη ΔΕΘ με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Σωκράτη Φάμελλο.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr