Ψήφος απόδημων: Πέρασε το νομοσχέδιο με 208 «ναι»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με 208 «ναι» εγκρίθηκε το νομοσχέδιο με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί της ψήφου των απόδημων Ελλήνων από την Ολομέλεια της Βουλής. Ειδικότερα, υπερψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη. Την ίδια ώρα, καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ (που κατέθεσε δική του τροπολογία) αλλά και το ΚΚΕ.
Παρών, τέλος, ψήφισαν η Ελληνική Λύση και οι Σπαρτιάτες. Να σημειωθεί ότι συγκεντρώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία των 200 βουλευτών και συνεπώς όσοι Έλληνες του εξωτερικού είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν ψηφίσουν από τις ευρωεκλογές.
Νωρίτερα, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως προέβαλε τα πέντε σημαντικότερα επιχειρήματα που καθιστούν εθνικής σημασίας την ψήφιση του σχεδίου νόμου με τίτλο «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού» ανέδειξε την Τρίτη 25 Ιουλίου ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως. Η Υπουργός επισήμανε τον ισχυρό συμβολισμό της επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η οποία συμπίπτει με τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια και σηματοδοτεί ένα νέο πολιτικό ορόσημο για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται ανά την υφήλιο, υπογραμμίζοντας τα παρακάτω πέντε επιχειρήματα υπέρ της ψήφισης:
Πρώτον, υπηρέτηση του Συντάγματος: Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο και την άρση όλων των περιορισμών στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου στο εξωτερικό από Έλληνες που βρίσκονται εκεί μόνιμα ή προσωρινά, ενισχύονται δύο βασικές συνταγματικές αρχές:
- η αρχή της καθολικότητας στο δικαίωμα ψήφου, που σε δημοκρατικά πολιτεύματα έχουν όλοι οι πολίτες, χωρίς περιορισμούς, και
- η αρχή της ισότητας της ψήφου.
Δεύτερον, εξορθολογισμός μίας στρέβλωσης: Εντός της Επικράτειας, αναγνωρίζεται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, για αυτό και η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους γίνεται αυτόματα όταν ένας πολίτης κλείνει τα 17. Αντίθετα, για το εξωτερικό υπάρχουν περιττές προϋποθέσεις που εμποδίζουν πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου να υποβάλουν αίτηση για συμμετοχή στις εκλογές. Διευκολύνεται συνεπώς με την προτεινόμενη ρύθμιση η άσκηση ενός δικαιώματος που ήδη έχουν.
Τρίτον, ενίσχυση των δεσμών των απόδημων Ελλήνων με τη χώρα: Η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες ενισχύει περαιτέρω το ενδιαφέρον και τους δεσμούς των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό με τη χώρα, με τεράστια αμοιβαία οφέλη. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, από ολόκληρο τον κόσμο, μέσω των οργανώσεών τους, έσπευσαν να δηλώσουν τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, προβάλλοντας το δίκαιο αίτημα για κατάργηση των περιορισμών, ώστε να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου, καταδεικνύοντας την εγγύτητα που νιώθουν και εξακολουθούν να θέλουν να διατηρήσουν με την Ελλάδα.
Τέταρτον, καταρρίπτεται η διασπορά δύο ταχυτήτων: Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, ανάμεσα στους Έλληνες του εξωτερικού που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, ευνοούνται οι πιο εύποροι που μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα μόνο για αυτόν τον σκοπό και όσοι ζουν σε πιο κοντινές χώρες. Η αδικία αυτή πρέπει να αποκατασταθεί.
Πέμπτον, σήμερα το άλμα μπροστά είναι εφικτό – έχει επιτευχθεί ευρεία πολιτική και κοινωνική συναίνεση: Οι συνθήκες μετά από μισό αιώνα έχουν πλέον ωριμάσει. Η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των Βουλευτών που απαιτεί το άρθρο 51 του Συντάγματος επιτέλους συγκεντρώνεται. Ο αριθμός των Βουλευτών των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που έχουν εκφραστεί θετικά κατά την επεξεργασία του παρόντος νομοσχεδίου υπερβαίνει τους 200 που απαιτούνται για την ψήφιση του νόμου.
Η κυρία Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, χαρακτήρισε την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιδημοκρατική, δηλώνοντας παράλληλα ότι: «Είναι πραγματικά πρωτοφανές, και αντιδημοκρατικό, να υπάρχει τροπολογία, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που αφαιρεί το δικαίωμα ψήφου από εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες. Όχι μόνο δεν θέλετε να διευκολυνθεί η άσκηση του δικαιώματος ψήφου για τους Έλληνες που ζουν ή βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών, αλλά επιδιώκετε να τους στερήσετε το πιο βασικό δημοκρατικό τους δικαίωμα με το να μην προσμετράται η ψήφος τους στο συνολικό εθνικό αποτέλεσμα.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υποστηρίζει με ξεκάθαρο τρόπο την ψήφο όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων που ζουν και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.
«Θέλουμε τη συμμετοχή των αποδήμων στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. Θέλουμε τη συμμετοχή τους στο Κοινοβούλιο, να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, να ψηφίζουν και να εκπροσωπούνται από ανθρώπους που γνωρίζουν και ασχολούνται με τα θέματά τους. Η πρότασή μας είναι σύμφωνη με την πρόσφατη αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος και προβλέπει, ουσιαστικά, τη δημιουργία 4 περιφερειών με ένα ενιαίο διακομματικό ψηφοδέλτιο, ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους και όχι αυτούς που επιλέγουν τα κόμματα για να τους εκπροσωπήσουν. «Υπάρχει αντιπρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει συγκεκριμένη κατατεθειμένη πρόταση, αν πραγματικά επιθυμούσατε διάλογο και συναίνεση θα μπορούσατε να ακολουθήσετε μια πρόταση η οποία ακολουθεί και τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές αλλά σέβεται και το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr