Κρίσιμο «ραντεβού» Γεραπετρίτη - Φιντάν στην Άγκυρα: Ποια θέματα μπαίνουν στο τραπέζι και τι περιμένει η Αθήνα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μια… πρόγευση για το πως θα κυλήσουν το επόμενο διάστημα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα δοθεί στο σημερινό τετ α τετ που θα έχουν στην Άγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Στο τραπέζι θα μπουν οι διμερείς σχέσεις και οι περιφερειακές εξελίξεις, ενώ θα προετοιμαστούν και δύο κρίσιμα ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (στο διάστημα από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου), ενώ θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που προγραμματίζεται για το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη.
Οι επόμενοι μήνες είναι σημαντικοί και στα πλαίσια των ελληνοτουρκικών σχέσεων σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός από την Λευκωσία, επισημαίνοντας πως «αντιμετωπίζω τις εξελίξεις με συγκρατημένη αισιοδοξία. Το λέω αυτό διότι πράγματι έχουμε και τους τελευταίους μήνες μία μείωση της έντασης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας». Για να υπογραμμίσει πως «απομένει αυτό το καλό κλίμα να έχει, προφανώς, συνέπεια και συνέχεια και αυτό σίγουρα απαιτεί και από την Τουρκία μία αναθεώρηση, θα έλεγα, της επιθετικής στάσης την οποία τήρησε απέναντι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».
Στην Αθήνα κρατούν στάση αναμονής για το πως θα πορευθεί το επόμενο διάστημα η τουρκική πλευρά. Μετά την συνάντηση του Ιουλίου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν στο Βίλνιους έχουν χαμηλώσει οι τόνοι αλλά δεν γίνονται και… θαύματα. Για παράδειγμα ο Τούρκος πρόεδρος πρόσφατα έφτασε στο σημείο να πει πως «οι Έλληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη», κοιτώντας στο εσωτερικό του ακροατήριο.
Με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να υπογραμμίζει πως «εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας την τρέχουσα περίοδο». Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι πως μπορούν να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας των δύο πλευρών. Αλλά αυτό που ταυτόχρονα καθιστά σαφές είναι πως οι κόκκινες γραμμές της χώρας είναι ξεκάθαρες.
Συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών
Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν εκτεταμένες συσκέψεις για την προετοιμασία της επίσκεψης του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Άγκυρα. Η πρώτη σύσκεψη είχε ως θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας (τη σχετική ενημέρωση έκανε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος) Η δεύτερη αφορούσε στην λεγόμενη «θετική ατζεντα», στη συνεργασία δηλαδή των δυο χωρών σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι υποδομές και μεταφορές.
Ο σχεδιασμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Τις … δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος. Από την μία πλευρά - όπως φάνηκε το καλοκαίρι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ - επιδιώκει να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Δύση. Από την άλλη πλευρά είναι εμφανές πως θέλει να εμφανιστεί ως «παίκτης» στη διεθνή σκηνή και χθες συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, προσπαθώντας να έχει ρόλο στην προσπάθεια για την αναβίωση της συμφωνίας για τα σιδηρά της Μαύρης Θάλασσα.
Οι κινήσεις της Αθήνας στη γεωπολιτική σκακιέρα
Με πλούσια ατζέντα πραγματοποιήθηκε χθες στην Λευκωσία η τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Κύπρου - Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται στη δυνατότητα επέκτασης της τριμερούς συνεργασίας με την συμμετοχή και άλλων χωρών, όπως της Ινδίας. Να σημειωθεί πως στην κοινή δήλωση-που υπεγράφη μετά την 9η Σύνοδο- επιβεβαιώνεται η δέσμευσή για την ενίσχυση της δυναμικής συνεργασίας της τριμερούς εταιρικής σχέσης.
Το τελευταίο διάστημα με μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει από την ελληνική πλευρά το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η χώρα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως πρόσφατα ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής αλλά και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μάλιστα το άτυπο δείπνο έγινε παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr