Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Ακόμη ένα βήμα στα ελληνοτουρκικά, αλλά οι μεγάλες διαφορές παραμένουν – Ο ρόλος του Βερολίνου στην προσέγγιση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
To χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων στον ελληνοτουρκικό διάλογο που έβαλαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη δεύτερη μέσα σε ένα μήνα συνάντησή τους μετά το Βίλνιους επιβεβαιώνει τον στόχο για διατήρηση του θετικού μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις των δύο χωρών.
Τα επόμενα βήματα
Η κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά την συνάντηση και το tweet του Τούρκου προέδρου, συνηγορούν στο ότι Αθήνα και Άγκυρα επιδιώκουν ήρεμα νερά. Αν και οι βασικές διαφορές δεν συζητήθηκαν, εν τούτοις μπήκαν οι χρονικές βάσεις για την έναρξη του διαλόγου. Οι υφυπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν τον Οκτώβριο για τον πολιτικό διάλογο που είναι άλλωστε και το πιο δύσκολο κομμάτι. Οι συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα γίνουν τον Νοέμβριο ενώ στις 7 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη.
Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ακόμη ότι θα προωθήσουν θέματα χαμηλής πολιτικής τα οποία όμως φέρουν τις χώρες πιο κοντά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμένει στο μεταναστευτικό και διαμηνύει στον Τούρκο πρόεδρο ότι οι θέσεις της Ελλάδας στο Κυπριακό είναι αμετακίνητη.
Παρά το θετικό κλίμα, τα δύσκολα θέματα και οι μεγάλες διαφορές που έχουν να κάνουν με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ παραμένουν. Και μόνο όταν ξεκινήσει ο πολιτικός διάλογος από τον Οκτώβριο θα δούμε, θα γίνει μια πρώτη διερεύνηση για το πόσο μακρυά μπορεί να πάει και ποια είναι η προοπτική έστω και για μελλοντική προσφυγή στη Χάγη που παραμένει ο τελικός στόχος της Ελλάδας.
Το μεγάλο αγκάθι είναι το Κυπριακό ειδικά μετά και την προχθεσινή ομιλία του Ερντογάν περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Για αυτό το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται κατά την ομιλία του να αναφερθεί στο ζήτημα και να επαναλάβει ότι το κυπριακό είναι ένα ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής και ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά δεσμευμένη στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και ότι η μόνη λύση που μπορεί να υπάρχει είναι στη βάση της δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Θα πει επίσης ότι θέλει να προωθήσει την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στις δυο χώρες και να γίνει μια τριημερής με παρέμβαση του ΟΗΕ.
Ικανοποίηση από τη Γερμανία και ο κρυφός της ρόλος στις συνομιλίες
Σύμφωνα με το OPEN και τον Παντελή Βαλασόπουλο, η Γερμανία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας και όπως λένε έπαιξε και μεγάλο ρόλο με τη μυστική διπλωματία της, μια διακριτική διπλωματία που κρατάει εδώ και μήνες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Οι συνομιλίες λένε οι Γερμανοί θα κρατήσουν μεγάλο διάστημα και ότι δεν περιμένουν άμεσα αποτελέσματα αλλά όπως λένε κάπου κάποτε πρέπει να καταλήξουν και το θετικότερο είναι να καταλήξουν στη Χάγη. Για αυτό λένε να συζητήσουν οι δυο χώρες από κοινού να αποφασίσουν ποια θέματα θα πάνε στη Χάγη. Όμως δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στον Ερντογάν ειδικότερα μετά τη δήλωσή του ότι εμπιστεύεται τη Δύση αλλά εμπιστεύεται και τον Πρόεδρο της Ρωσίας.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr