Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Ανέπνευστο, τσαπατσούλικο και διαδικαστικό» το εργασιακό νομοσχέδιο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Ανέπνευστο, τσαπατσούλικο και διαδικαστικό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως «στην Ελλάδα του 2023 θα έπρεπε να μιλάμε για αξιοπρεπή εργασία. Για αξιοπρεπή αμοιβή. Για αμοιβές εργαζομένων που θα τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν τη ζωή τους, να χαίρονται τον ελεύθερο χρόνο τους. Για ευημερία των εργαζομένων. Για την εργασία ως δικαίωμα και όχι απλώς για βιοπορισμό, όπως κάποιοι το αντιλαμβάνονται, όχι απλώς επιβίωση όπως εσείς προφανώς το αντιλαμβάνεστε αλλά ως δικαίωμα δημιουργίας και αυτοπραγμάτωσης του εργαζομένου» Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, υπογράμμισε πως «θα έπρεπε να είχαμε φτάσει, μετά από τόσα χρόνια νομοθετημάτων για τα εργασιακά, σε ένα σημείο να συζητάμε για το κοινωνικό Κράτος Δικαίου, την εμβάθυνσή του. Για το πώς θα δώσουμε περισσότερα δικαιώματα στους εργαζομένους, πως θα τους επιτρέψουμε να επιμορφώνονται περισσότερο και καλύτερα, πως θα τους επιτρέψουμε να απολαμβάνουν περισσότερα δικαιώματα για τα παιδιά τους, πως θα επιτρέψουμε στις εργαζόμενες οικογένειες να ανταποκρίνονται στα έξοδα και τις ανάγκες τους. Και γι αυτά αγωνιά η Πλεύση Ελευθερίας και για αυτά θα συνεχίσουμε να επιμένουμε να μιλάμε και να παλεύουμε. Και αυτά είναι δυστυχώς που για μια άλλη φορά δεν απασχολούν το νομοθετικό και κυβερνητικό έργο».
«Έχετε φτιάξει τη χώρα του όπου πάμε και όπου βγει»
Η κυρία Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχετε φτιάξει τη χώρα του όπου πάμε και όπου βγει. Την χώρα της ανοργανωσιάς, της τσαπατσουλιάς, των εμβαλοματικών ρυθμίσεων. Την χώρα που οι δικοί σας δήμαρχοι προσλαμβάνουν εργαζόμενους με άσχετες ειδικότητες για να απορροφήσουν κονδύλια ΕΣΠΑ και κρατάνε εργαζομένους σε ομηρεία».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επισήμανε πως «ζούμε στην χώρα που οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να κάνουν μία και δύο εργασίες και πολλές φορές με μαύρα, όχι γιατί αυτό θέλουν αλλά γιατί αλλιώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βιοτικές τους ανάγκες. Οι δύο και τρεις δουλειές δεν αντικατοπτρίζουν τον ζήλο των εργαζομένων να εργάζονται πέραν του 8ώρου αλλά την δική σας αποτυχία στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής για μια σωστή και λογική οικονομική που εγγυάται μισθούς που τους επιτρέπει να ζουν και όχι μισθούς που δεν μπορεί να ζήσουν.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου σχολίασε τις τοποθετήσεις του υπουργού Εργασίας λέγοντας ότι «άκουσα με τρομακτική έκπληξη και απορία την εμπρηστική τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη ότι "οι εργαζόμενοι μπορεί να εργάζονται 13ώρες εάν το θέλουν" και πως "οι εκπαιδευτικοί της ΟΙΕΛΕ δεν απέργησαν γιατί τους αρέσει το νομοσχέδιο"» και αναρωτήθηκε «αλήθεια, αυτός ήταν ο μόνος λόγος που δεν απέργησαν;». Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, είπε πως «οι αναφορές αυτές αγνοούν μια βασική αρχή του Εργατικού Δικαίου ότι ο εργοδότης είναι το ισχυρό μέρος και ο εργαζόμενος κατά τεκμήριο το αδύνατο σε μια σύμβαση εργασίας και για αυτό έρχεται η νομοθεσία να εγγυηθεί το 8ωρο, το πενθήμερο και τα εργασιακά δικαιώματα και δεν αρκεί τι συμφωνούν τα μέρη»
Το νομοσχέδιο υποστήριξε η κυρία Κωνσταντοπούλου είναι «ανέμπνευστο, τσαπατσούλικο, διαδικαστικό νομοσχέδιο, με 18 άρθρα που ενσωματώνουν μια ξεχασμένη Οδηγία του 2019 για την οποία το αρμόδιο όργανο προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σας λέει στην έκθεσή της ότι είναι ψευδεπίγραφη η ενσωμάτωση. Πως οι προβλέψεις αυτές υπάρχουν ήδη στην εθνική μας νομοθεσία και μάλιστα οι προστατευτικές προβλέψεις που υπάρχουν στο εθνικό μας δίκαιο είναι πολύ πιο προστατευτικές. Ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι οπισθοδρόμηση και υποβάθμιση του επιπέδου προστασίας του εργαζομένου και διατυπώνει την ανησυχία της για τον αντίκτυπο και κυρίως την διακινδύνευση σε θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, όπως η υγεία και η ασφάλεια τους».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, παρατήρησε πως «ακόμα και εκεί που μιλάτε για δικαιώματα κοροϊδεύετε λέγοντας ότι ο εργαζόμενος που είναι σε δοκιμαστική περίοδο να υποβάλλει αίτημα να εργάζεται με πιο προβλέψιμους όρους» και σχολίασε «για φαντάσου, τέτοιο δικαίωμα παρέχεται, να υποβάλει αίτημα για πιο προβλέψιμους όρους εργασίας»! Η κυρία Κωνσταντοπούλου αναρωτήθηκε γιατί δεν προβλέπονται ποινικές κυρώσεις για τον εργοδότη αλλά τις ποινικές κυρώσεις τις ενεργοποιείτε μόνο εναντίον των απεργών» Πρότεινε «να ποινικοποιηθεί η απόλυση και η δυσμενής μεταχείριση σε ένδειξη διακρίσεων. Να προβλεφθεί δικαίωμα νομικής συμπαράστασης σωματείων σε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων. Να προβλέψετε ότι επιχειρήσεις που παραβιάζει την ασφάλεια εργασίας δεν θα μπορούν να είναι αντισυμβαλλόμενες με το δημόσιο. Και ποινές για τους υπουργούς που θα παραβιάσουν μια τέτοια διάταξη»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας διάβασε, όπως είχε δεσμευτεί το ψήφισμα των εποχικών πυροσβεστών που διαδήλωσαν σήμερα έξω από την Βουλή και επανέλαβε το σύνθημα που ακούστηκε στην συγκέντρωσή τους που έλεγε « Κυριάκο Μητσοτάκη, άκουσε καλά, εσύ στο ελικόπτερο και εμείς μέσα στη φωτιά. 3.500 είναι τα κενά και εσύ πετάς χαρταετό μαζί με τον Τουρνά».
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr