«Μέτωπο» του ευρωπαϊκού Νότου: Τι θα πει ο Μητσοτάκης για κλιματική κρίση και μεταναστευτικό στη σύνοδο των MED9
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Δύο θέματα αιχμής - το μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση - θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου (MED9) στη Βαλέτα της Μάλτας. Στο σημερινό «ραντεβού» των ηγετών από εννέα συνολικά χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Σλοβενία, Μάλτα, Κύπρος) στόχος είναι να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός και να υπάρξει συντονισμός των επόμενων κινήσεων.
Τη διάσταση των δίδυμων κρίσεων – μεταναστευτικής και κλιματικής - στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η Μεσόγειος ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα. Με κυβερνητικές πηγές να υπογραμμίζουν πως το ίδιο αναμένεται να κάνει και στη σημερινή Σύνοδο, σημειώνοντας ότι απαιτείται μια συνολική, στρατηγική απάντηση της Ε.Ε. που θα αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Πρόκειται για ένα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα η ελληνική πλευρά. Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Στρασβούργο με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το πακέτο ενίσχυσης της Ελλάδας για τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών. Παράλληλα στον συντονισμό των χωρών του Νότου - που είναι πιο ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - ενόψει των επόμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων έχει πρόσφατα αναφερθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός με σχετική επιστολή στους ηγέτες της MED9.
Από την Αθήνα υπογραμμίζεται πως αυτό που χρειάζεται είναι συντονισμός δράσης για την ενίσχυση των σχετικών πόρων, με έμφαση στο Ταμείο Αλληλεγγύης και το Αγροτικό Αποθεματικό. Επίσης, έμφαση δίνεται στην ανάγκη δράσης έξω από τα συνήθη πλαίσια και για ευελιξία, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης.
Βασικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου είναι και το μεταναστευτικό, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός θα σημειώσει εκ νέου σήμερα πως η φύλαξη των συνόρων αποτελεί πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, ενώ θα εστιάσει στην ανάγκη να στηριχτούν οι χώρες πρώτης γραμμής. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κατά την οποία αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές.
Από την κυβέρνηση τονίζεται και η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης και αυτό που επισημαίνεται είναι πως είναι ιδιαίτερη σημαντική η συνεργασία με τρίτες χώρες για τις επιστροφές καθώς και η πάταξη των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών. Υπενθυμίζεται εδώ πως το μεταναστευτικό τέθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι συζητήσεις των δύο χωρών θα συνεχιστούν με στόχο να υπάρξει συμφωνία που θα επικυρωθεί στις 7 Δεκεμβρίου στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.
Το τετ α τετ Μητσοτάκη - Μακρόν
Ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου της MED9. Κατά τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, καθώς και όλα τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας ενόψει των δύο επικείμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Να σημειωθεί πως στις 5 και 6 Οκτωβρίου στη Γρανάδα θα γίνει η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στις 26-27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες η τακτική σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr