Πόλεμος στο Ισραήλ: Γιατί ανησυχεί η Αθήνα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Πρώτη αποτίμηση της κατάστασης σήμερα στο ΚΥΣΕΑ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τη χώρα μας ο πόλεμος στο Ισραήλ αλλά και για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση ευρύτερα στην περιοχή. Μια πρώτη αποτίμηση των νέων δεδομένων θα γίνει στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν οι πιθανές επιπτώσεις για την χώρα αλλά και την ευρύτερη «γειτονιά», ενώ θα τεθεί επί τάπητος και ο συντονισμός των ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν από την Ελλάδα.
Με τα σύννεφα στην περιοχή να πυκνώνουν υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης των μεταναστευτικών ροών αλλά και για τον αντίκτυπο που μπορεί να υπάρξει στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στην υλοποίηση μιας σειράς φιλόδοξων σχεδίων (κυρίως ενεργειακών). Προς το παρόν πάντως στην κυβέρνηση τηρούν στάση αναμονής καθώς είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις με ακρίβεια για την επόμενη ημέρα.
Σε πρώτη φάση το βάρος πέφτει στη φύλαξη των συνόρων καθώς όπως ήδη αναφέρθηκε ελλοχεύει ο κίνδυνος αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Παράλληλα έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία πιθανόν Ισραηλινών στόχων, ενώ αυξημένη ετοιμότητα υπάρχει σε δομές φιλοξενίας όπου βρίσκονται Παλαιστίνιοι.
Στο μεταναστευτικό - που είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα - αναφέρθηκε τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως υπογράμμισε«από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στα πράγματα το 2019 θέσαμε ως κεντρικό στόχο την επιβολή μιας αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής και σε μεγάλο βαθμό πετύχαμε το στόχο μας. Θυμάστε την κατάσταση που επικρατούσε εδώ στα νησιά σας και το τι συμβαίνει σήμερα». Προσέθεσε μάλιστα «για να μην βρεθούμε όμως πάλι αντιμέτωποι με αντίστοιχες καταστάσεις, θα πρέπει να επιμείνουμε ακριβώς σε αυτή τη γραμμή την οποία έχουμε χαράξει. Δίκαιη αλλά αυστηρή μεταναστευτική πολιτική με έμφαση στην εξωτερική φύλαξη των συνόρων».
Όσον αφορά στην οικονομία η άποψη που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως δεν φαίνεται σε αυτή την συγκυρία να είναι μεγάλες οι επιπτώσεις. Πολλά θα κριθούν και από το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα, καθώς αν επικρατήσει γενικευμένο χάος στην περιοχή θα υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις.
Τέλος ένα θέμα που ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί με σαφήνεια είναι το τι μέλλει γενέσθαι σε μια σειρά από φιλόδοξα project στην ευρύτερη περιοχή. Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου όταν πραγματοποιήθηκε τριμερής σύνοδος Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με το «μενού» να περιλαμβάνει και ενεργειακά θέματα. Μάλιστα είχε συζητηθεί τότε η δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας με τη συμμετοχή και της Ινδίας. Σε αυτή τη συγκυρία τα σχέδια αυτά εκ των πραγμάτων παίρνουν μετάθεση για αργότερα και δεδομένο είναι πως το μόνο που έχει σημασία είναι να μην πάρει «φωτιά» η ευρύτερη γειτονιά.
Που το πάει ο Ερντογάν.
Ερωτηματικό παραμένει το πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που για μια ακόμα φορά επιχειρεί δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας. Στόχος είναι να εμφανιστεί ως μεσολαβητής και σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης επιχειρεί να παίξει ρόλο στην προσπάθεια για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Τα «βέλη» πάντως που εξεπέλυσε εναντίον των ΗΠΑ δείχνουν πως ο Τούρκος πρόεδρος κοιτά κυρίως σε αυτή τη συγκυρία προς τον μουσουλμανικό κόσμο και ανεβάζει τους τόνους στη ρητορική του.
Στην Αθήνα αναμένουν με προσοχή να δουν πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη γεωπολιτική σκακιέρα, καθώς τους τελευταίους μήνες είχε δείξει πως υιοθετεί μια πιο ρεαλιστική πολιτική. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να μην πάει πίσω η θετική ατζέντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Αθήνα επιδιώκει να προχωρήσουν οι συζητήσεις σε μία σειρά θεμάτων μεταξύ των οποίων είναι και το μεταναστευτικό.
H ελληνική πρόταση
Σχέδιο πέντε σημείων σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε παρέμβασή του στην Υπουργική Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «είναι θέμα άμεσης δράσης και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο υπουργός καταδίκασε όλες τις μορφές τρομοκρατίας και βίας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, φυλής ή οποιουδήποτε άλλου κριτηρίου και διαμήνυσε: «Πρέπει να δεσμευτούμε αποφασιστικά για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα παραμείνουν στην περιοχή και ότι δεν θα υπάρξει διάχυση της κρίσης». Περιγράφοντας τα πέντε σημεία, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε:
- Ομόφωνη καταδίκη της βίας, της τρομοκρατίας και της απάνθρωπης μεταχείρισης.
- Άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και των απαχθέντων.
- Αποφυγή κάθε επιθετικής ενέργειας εναντίον αμάχων.
- Διασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία ζωή.
- Σύγκληση ειδικής Συνόδου Κορυφής σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και των δύο εμπλεκομένων μερών, του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr