ΣΥΡΙΖΑ: Τα συμπεράσματα μετά το... οριακό «ναι» στην πρόταση Κασελλάκη και η πιθανή έξοδος της «Ομπρέλας»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Νέες ισορροπίες διαμορφώνει στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία η πρόσφατη ψηφοφορία επί της πρότασης του Στέφανου Κασσελάκη για την πολιτική κατεύθυνση και το συνέδριο του κόμματος παρά το γεγονός πως το αποτέλεσμα ήταν οριακό. Η συμπεριφορά των στελεχών δείχνει αναλόγως του πώς ψήφισαν ή και δεν ψήφισαν τάσεις και στάσεις απέναντι στην ηγεσία του κόμματος, ενώ για πολλούς υποδηλώνει προθέσεις ή και μεσοπρόθεσμες εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν μετά την κρίσιμη ψηφοφορία είναι χρήσιμα για όσους θέλουν να διερευνήσουν τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη.
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η μειοψηφία του κόμματος δεν ακολούθησε ενιαία στάση, όπως στην ψηφοφορία για το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η ομάδα Αχτσιόγλου (6+6) επέλεξε το λευκό στην πρόταση του προέδρου και η Ομπρέλα ψήφισε κατά (τα 9 μέλη της μαζί και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος). Αυτό, σύμφωνα με γνώστες της ανθρωπογεωγραφίας στην Κουμουνδούρου, δείχνει πως εάν τελικώς τα στελέχη της Ομπρέλας αποφασίσουν προεξάρχοντος του Ευκλείδη Τσακαλώτου να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τότε αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι θα ακολουθήσει και η πλευρά Αχτσιόγλου.
Σημειωτέον πως μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Τετάρτης στελέχη του κόμματος συμπεραίνουν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εξόδου της «Ομπρέλας» από την Κουμουνδούρου καθώς οι αντιρρήσεις τους δεν είναι μόνο πολιτικές. Επί της ουσίας δεν αναγνωρίζουν την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη και αμφισβητούν συνολικά την πολιτική του καταγγέλλοντάς τον για πραξικοπηματικές ενέργειες. Επίσης, στα λευκά συγκαταλέγονται και ψήφοι από στελέχη της πρώην πλειοψηφίας του οργάνου, ανάμεσά τους οι Διονύσης Τεμπονέρας και Νίκος Μπίστης. Επιπλέον, οι Κώστας Ζαχαριάδης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπερψήφισαν την πρόταση Κασσελάκη μολονότι υποστήριξαν την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου κάτι που σημαίνει ότι δεν θέλουν να αντιπαρατεθούν με τη νέα ηγεσία. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως δεν ψήφισαν γιατί είχαν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Στέφανος Τζουμάκας οι οποίοι εμφανίστηκαν επικριτικοί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ειδικά για τους δύο πρώτους η επιλογή του να απόσχουν επί της ουσίας από την ψηφοφορία δείχνει ότι δεν ήθελαν να σταθούν αρνητικά απέναντι στην πρώτη πρόταση του νέου προέδρου αλλά συγχρόνως δεν ήθελαν και να υπερψηφίσουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο στελέχη θεωρούν ότι δεν είναι σημαντικός λόγος καταψήφισης οι ημερομηνίες για το Συνέδριο.
Επιπλέον, δεν συντάχθηκαν με τους 6+6 αν και το καλοκαίρι τα δύο στελέχη είχαν στοιχηθεί στην υποψηφιότητα Αχτσιόγλου.
Όπως και να ’χει φαίνεται πάντως πως η αποχή των τριών από την ψηφοφορία ίσως και να καθόρισε το αποτέλεσμα καθώς εάν ψήφιζαν λευκό τότε πιθανότατα δεν θα περνούσε η εισήγηση του προέδρου του κόμματος.
Είναι πάντως γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ανέβασε καθόλου τους τόνους απέναντι στους επικριτές του -κάποιοι μίλησαν για bullying που υπέστη- και μάλιστα φρόντισε με την εισήγησή του να δώσει πολιτικές απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούσαν το σώμα της Πολιτικής Γραμματείας: Αφενός ξεκαθάρισε με απόλυτο τρόπο ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης (βάζοντας τέλος σε σενάρια διάλυσης, συνένωσης, συγχώνευσης με το ΠΑΣΟΚ) κι αφετέρου διασαφήνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά κι από εκεί σε συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά κόμματα και το ΑΚΕΛ θα γίνει προσπάθεια για την ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων (Πράσινοι, Σοσιαλιστές) σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθυμίζεται ότι εφόσον δώσει το πράσινο φως η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο διάστημα 23-25 Φεβρουαρίου.
Νότια Κορέα: Αποσύρεται ο στρατός από τη Βουλή, λίγο μετά την καταψήφιση του στρατιωτικού νόμου - Λεπτό προς λεπτό οι δραματικές εξελίξεις
Εξοικονομώ 2025: Στα σκαριά το νέο πρόγραμμα - Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις
Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Στάρμερ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο»
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον υποδέχθηκαν τον σεΐχη του Κατάρ με τη σύζυγό του - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr