Κρίση στη Μέση Ανατολή: Η συζήτηση για δημιουργία ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου, οι θέσεις της Αθήνας και οι κινήσεις της Άγκυρας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή και αναζητούνται πρωτοβουλίες στη διπλωματική σκηνή μέσα σε ένα εξαιρετικά σύνθετο σκηνικό. Την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα υπογραμμίζει η Αθήνα, που διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή.
Διπλωματικές πηγές τονίζουν πως για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο η ελληνική κυβέρνηση συζητά με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς. Υπενθυμίζεται πως σχετική αναφορά είχε κάνει την Παρασκευή ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που είχε σημειώσει ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν «θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο» με βάση την Κύπρο προς τη Γάζα.
Στόχος μια τέτοιας κίνησης θα ήταν να σταλούν φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και στην προσπάθεια αυτή - εφόσον τελικά βρεθεί μία φόρμουλα - θα μπορούσε για παράδειγμα να αξιοποιηθεί το λιμάνι του Πειραιά η άλλα λιμάνια για να μεταφερθεί με πλοία η βοήθεια. Βέβαια όπως ήδη αναφέρθηκε πρόκειται για ένα σύνθετο εγχείρημα που χρειάζεται χρόνο και ήδη γίνονται κάποιες συζητήσεις. Να σημειωθεί εδώ πως για το θέμα της δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες επικοινωνία του προέδρου της Κύπρου με τον πρόεδρο της Αιγύπτου.
Δεδομένο πάντως είναι πως δεν είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις για την διάρκεια που θα έχει η κρίση στη Μέση Ανατολή και στην Αθήνα επικεντρώνονται σε μια σειρά κινήσεων που μπορεί να γίνουν στο διπλωματικό πεδίο. Πριν απο δέκα ημέρες ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη Σύνοδο Ειρήνης στο Κάιρο, την προηγούμενη Δευτέρα επισκέφθηκε το Ισραήλ και την Πέμπτη υπήρξε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.
Στο μεταξύ διπλωματικές πηγές αναφέρονται στη στάση της Ελλάδας, που να σημειωθεί πως απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Υπενθυμίζεται πως για τη στάση αυτή υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης, που άσκησαν σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση. Με διπλωματικές πηγές να λένε πως «η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση» και να αναφέρουν πως «η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Που το πάει ο Ερντογάν
Όλο και υψηλότερους τόνους χρησιμοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος που επιχειρεί να «μιλήσει» στο εσωτερικό του ακροατήριο αλλά και ευρύτερα στο μουσουλμανικό κόσμο. Μάλιστα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε σε συγκέντρωση υπέρ των Παλαιστίνιων, επιλέγοντας να ασκήσει κριτική στη Δύση και να χρησιμοποιήσει εξαιρετικά υψηλούς τόνους απέναντι στο Ισραήλ (οι προσπάθειες που είχαν γίνει τους προηγούμενους μήνες για βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών έχουν πέσει κυριολεκτικά στο κενό).
Μέσα σε αυτό το περίπλοκο διεθνές σκηνικό η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τις πρόσφατες κινήσεις του Τούρκου προέδρου και περιμένει να δει πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. Ο πρωθυπουργός την Παρασκευή αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κ. Ερντογάν (που είχε πει πως η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση) και σημείωσε πως ο Τούρκος πρόεδρος είναι «εκτός κλίματος» όταν δεν αναγνωρίζει την πραγματικότητα. Τόνισε βέβαια ότι «το γεγονός πως διαφωνούμε σε αυτό το θέμα, θεωρώ ότι δεν πρέπει να επηρεάσει το πλαίσιο του Ελληνοτουρκικού διαλόγου και τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες».
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr