Τα μηνύματα Μητσοτάκη στην Άγκυρα και οι κινήσεις της Ελλάδας στη διπλωματική «σκακιέρα»: Τι λέει η κυβέρνηση για την κρίση στη Μέση Ανατολή
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Προβληματισμός για το πώς θα κινηθεί η Άγκυρα το επόμενο διάστημα υπάρχει μετά τους υψηλούς τόνους που έχει υιοθετήσει ο Τούρκος πρόεδρος όσον αφορά στην κρίση στη Μέση Ανατολή. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στρέφεται σε μια ρητορική με αντιδυτικά χαρακτηριστικά και για μια ακόμα φορά επιχειρεί να εμφανιστεί ως ισχυρός παίκτης στην περιοχή.
Στην κυβέρνηση τηρείται στάση αναμονής και αυτό που τονίζεται είναι πως δεν πρέπει να χαθεί το momentum για τον διάλογο. Στόχος είναι να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, ωστόσο είναι φανερό πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν διαφορετική οπτική και σε θέματα που σχετίζονται με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον Φράνσις Φουκουγιάμα στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable» ανέφερε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας όταν αρνείται να καταδικάσει τη στάση της Χαμάς
Από την Αθήνα πάντως εκπέμπεται το μήνυμα πως παρά τη διαφωνία στο ζήτημα αυτό δεν πρέπει να επηρεαστεί το πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου και να χαθούν τα βήματα προόδου που έχουν γίνει. Άλλωστε έχει ήδη χαραχθεί ο οδικός χάρτης των επόμενων μηνών και στις 7 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών.
Στόχος είναι μέχρι τότε να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την λεγόμενη θετική ατζέντα, δηλαδή για τα θέματα που φέρνουν πιο κοντά τις δύο χώρες (όπως η οικονομία, το περιβάλλον κ.α). Μάλιστα εκτιμάται πως - αν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις - μια σειρά συμφωνιών θα μπορούσαν να υπογράφουν στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο, μεταξύ των οποίων θα μπορούσε να είναι και αυτή για το μεταναστευτικό.
Ειδικά στο θέμα αυτό φαίνεται πως αποδίδει η επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώθηκε τον Οκτώβριο πτώση στις ροές πάνω από 60% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως στην κυβέρνηση επικρατεί εφησυχασμός, καθώς είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο αντίκτυπος που θα είχε μια παρατεταμένη κρίση στη Μέση Ανατολή (αν δηλαδή θα υπάρξει αύξηση των μεταναστευτικών ροών)
Τι λέει η Αθήνα για τη Μέση Ανατολή
Όσον αφορά στην κρίση στη Μέση Ανατολή από την κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή τα τεκταινόμενα. Η Αθήνα θέλει να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και το τελευταίο διάστημα έχουν ξεδιπλωθεί μια σειρά πρωτοβουλιών στο διπλωματικό πεδίο.
«Η Ελλάδα η οποία από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μία ανθρωπιστική κρίση, εξετάζει πάντοτε μαζί με τους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και των διεθνών οργανισμών, δηλαδή του Ο.Η.Ε., την αποστολή δια θαλάσσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Για να συμπληρώσει -απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων -πως «είναι μια πολύ σύνθετη και δύσκολη διαδικασία. Περισσότερες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας ανακοινώσω».
Από την κυβερνητική πλευρά υπογραμμίζεται πως το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μια σειρά κινήσεων και ενδεικτικά αναφέρεται πως η Ελλάδα ήταν μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που μετείχαν στη διεθνή διάσκεψη της Αιγύπτου και για το παλαιστινιακό. Επίσης, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ισραήλ, ενώ συνομίλησε και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Στη συζήτηση με τον Φράνσις Φουκουγιάμα στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable» ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως μία λύση μπορεί να υπάρξει, αυτή των δύο κρατών
«Στο μυαλό μου, μόνη λύση μπορεί να είναι η αναβίωση του διαλόγου για δύο κράτη. Δηλαδή το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος, χωρίς να απειλούν το δικαίωμα του Ισραήλ να έχει το δικό του κράτος» σημείωσε. Προσέθεσε ακόμα ότι δεν μπορεί κανείς να φαντάζεται λύση της κρίσης χωρίς στρατηγική ήττα της Χαμάς και πως η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποδείξει ότι είναι αποτελεσματική στη διοίκηση στη Δυτική Όχθη.
Για τη στάση της Ελλάδας στο ψήφισμα του ΟΗΕ (σημείωση: τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση) τόνισε πως η χώρα μας ευθυγραμμίστηκε με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών. «Προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα, αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε τις θέσεις μας και γι'αυτό αποφασίσαμε την αποχή» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Οικονομία και μεταρρυθμίσεις στην ατζέντα του υπουργικού
Δεδομένο είναι πως σε αυτή την χρονική συγκυρία τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, παράλληλα η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει με ταχύτητα στην υλοποίηση μιας σειράς μέτρων που ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα. Σήμερα συνεδριάζειο υπουργικό συμβούλιο, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καθώς επίσης και το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας.
Έμφαση δίνεται σε μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων και είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός πρόκειται να μιλήσει αύριο στην Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με το σύστημα αξιολόγησης των διοικήσεων στο δημόσιο. Νωρίτερα αύριο θα έχει υπάρξει και η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr