Τετ τα τετ Μητσοτάκη-Σολτς με πλούσιο «μενού»: Γιατί είναι κρίσιμο το timing της επίσκεψης στο Βερολίνο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Με βαριά ατζέντα -που περιλαμβάνει τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, την οικονομία αλλά και το μεταναστευτικό- θα συναντηθούν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς. O πρωθυπουργός στη διήμερη επίσκεψη του στο Βερολίνο εστιάζει στον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και μιλά για την αλλαγή σελίδας στην οικονομία, που έχει αφήσει πίσω την μνημονιακή περιπέτεια.
Γιατί είναι κρίσιμο το timing της επίσκεψης στο Βερολίνο
Το timing της σημερινής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς είναι σημαντικό για τέσσερις λόγους:
- Πρώτον το τετ τα τετ γίνεται σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων, καθώς η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στη Μέση Ανατολή. Στο τραπέζι θα μπουν οι κινήσεις που γίνονται στο διπλωματικό πεδίο και ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στη συζήτηση για θαλάσσιους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Γάζα. Η Αθήνα και το Βερολίνο έχουν άλλωστε κοινή οπτική σε μια σειρά θεμάτων στη γεωπολιτική σκηνή.
Να σημειωθεί εδώ πως την Παρασκευή αναμένεται στο Βερολίνο ο Τούρκος πρόεδρος, που το τελευταίο διάστημα έχει υιοθετήσει μια αντιδυτική ρητορική και κοιτά πρωτίστως προς το μουσουλμανικό κόσμο. Με γερμανικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται στις δυσκολίες που έχει αυτή η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως εξαιτίας των απόψεων που έχει διατυπώσει για τη Χαμάς και τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή
- Δεύτερον η συνάντηση έρχεται σε μια συγκυρία που είναι ανοιχτή η συζήτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Με την κυβέρνηση να διεκδικεί περισσότερους πόρους για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών) αλλά και για το μεταναστευτικό.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε χθες πως η αρχική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -μεγαλύτερη ευελιξία με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις και ανάληψη ευθύνης από τα κράτη όσον αφορά στις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές πολιτικές- είναι η σωστή. Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα το κρίσιμο είναι να προκύψουν μέσα από μια πολιτική φιλική προς την ανάπτυξη και όχι με την υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων.
- Τρίτον το ραντεβού στο Βερολίνο έρχεται σε μια στιγμή που υπάρχουν αισιόδοξες ειδήσεις απο το πεδίο της οικονομίας (για παράδειγμα απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας) και στόχος είναι να σταλούν μηνύματα - και στους επενδυτές - πως τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια ανήκουν στο παρελθόν.
- Τέταρτον στο τετ α τετ θα τεθεί και το ενεργειακό. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας στον Διάδρομο Νότου-Βορρά, αποτελεί γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία και επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Τα μηνύματα της Αθήνας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Ναι» στον διάλογο με την Τουρκία παρά την διαφορετική οπτική που υπάρχει σε μια σειρά θεμάτων λέει η Αθήνα, που επιδιώκει να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά. Παράλληλα βέβαια σημειώνεται πως οι κόκκινες γραμμές της χώρας είναι ξεκάθαρες και πως ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορούν να είναι αντικείμενο διαλόγου.
Ο πρωθυπουργός από το Βερολίνο χθες υπογράμμισε πως «φυσικά διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν σχετικά με τη Χαμάς» αλλά προσέθεσε πως «αυτό δεν είναι λόγος να μην υποδεχτούμε τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Ελλάδα». Όπως είπε «προσπαθώ πάντα να είμαι εποικοδομητικός και να λύνω προβλήματα αντί να προσθέτω επιπλέον δυσκολίες. Η αρχή μου πάντοτε ήταν ότι σε όλες τις περιπτώσεις είναι καλύτερο να συνομιλούμε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».
Να σημειωθεί πως χθες -όπως ανακοινώθηκε- αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας διεξήγαγαν σε «θετικό πνεύμα» νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στην 'Αγκυρα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υλοποιήσουν ή να επανενεργοποιήσουν δραστηριότητες ΜΟΕ κατά τη διάρκεια του 2024, από τον συμφωνημένο προηγουμένως κατάλογο ΜΟΕ. Και επίσης αποφάσισαν να δημιουργήσουν μηχανισμό σημείων επαφής για επικοινωνία και διευκόλυνση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr