Αναφορές ότι οι Βρετανοί απέσυραν την ασφάλεια του Μητσοτάκη γιατί μετέτρεψαν την επίσκεψη σε «ιδιωτική»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Την ώρα που οι ελληνοβρετανικές σχέσεις έχουν «παγώσει» στο «φως» έρχεται ακόμη μία πληροφορία για το πώς η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να αντιμετώπισε την ελληνική -μετά την ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σούνακ.
Όπως μεταδίδει το Star, μετά την ακύρωση του ραντεβού οι Βρετανοί απέσυραν και την ασφάλεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρώντας την επίσκεψή του πλέον ιδιωτική και όχι επίσημη, με αποτέλεσμα να μείνει μόνο με τους Έλληνες αστυνομικούς του συνοδούς.
Τι πίστευε η Βρετανία και η διάψευση της Αθήνας
Για αθέτηση συμφωνίας από την πλευρά της Ελλάδας έχει κάνει λόγο η Βρετανία για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα και την ακύρωση της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών. Σύμφωνα με το BBC, η Ντάουνινγκ Στριτ πίστευε ότι είχε διαβεβαιώσεις ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μιλούσε δημοσίως για τα Γλυπτά κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Αθήνα από την πλευρά της διαψεύδει ότι δόθηκαν τέτοιου είδους διαβεβαιώσεις. Όπως ανέφερε ελληνική πηγή στο BBC, οι συζητήσεις για την προετοιμασία της συνάντησης ήταν ομαλές μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας - πολύ μετά τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο BBC.
Μιλώντας στο Mega, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας δήλωσε σχετικά με την ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βρετανία:
«Επειδή δεν επρόκειτο για επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, δεν υπήρχε μια ατζέντα. Προφανώς, γίνεται κουβέντα ανάμεσα στα διπλωματικά γραφεία σχετικά με τα θέματα τα οποία θα τεθούν. Εμείς ήμασταν καθαροί ότι θα τεθεί και το ζήτημα των Γλυπτών. Είναι κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια το θέτουμε μετ’ επιτάσεως. Βλέπετε ότι έχει κερδίσει momentum γιατί, ενώ ήταν ένα θέμα το οποίο είχε πάει λίγο στην άκρη, έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο, η βρετανική κοινή γνώμη έχει αρχίσει και μεταστρέφεται. Προφανώς αυτό ενόχλησε τον κ. Σούνακ», είπε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα είναι μια περήφανη χώρα, έχει μια μεγάλη ιστορία. Ο Μητσοτάκης εκπροσωπεί αυτήν τη χώρα, αυτόν τον λαό. Δεν μπορείς να του λες ότι ‘κοίταξε να δεις, δε θα γίνει αυτό και δες τον αναπληρωτή πρωθυπουργό’. Εμείς θα συνεχίσουμε να θέτουμε το ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών και της επιστροφής στην Αθήνα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
«Αμετάβλητη η στάση της Ελλάδας»
Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Μαρκ Χάρπερ δήλωσε στο BBC Breakfast την Τρίτη ότι είναι «λυπηρό» που δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών.
Σε ερώτηση εάν η βρετανική κυβέρνηση έδειξε αγένεια με την κίνηση αυτή, ο κ. Χάρπερ είπε ότι στους Έλληνες είχαν προταθεί μια συνάντηση ανώτατου επιπέδου, αλλά «έχουν το δικαίωμα να έχουν τη δική τους άποψη».
Η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη, πρώην μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού, δήλωσε στο BBC ότι η στάση της Ελλάδας ήταν «πεντακάθαρη και παρέμεινε αμετάβλητη» εδώ και χρόνια. Λέγοντας ότι η στάση του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου δεν φαίνεται «καλύτερη από αυτή του Λόρδου Έλγιν», συνέχισε: «Η συμπεριφορά του Ρίσι Σούνακ δεν πλησιάζει καν τη συμπεριφορά ενός ηγέτη ενός μεγάλου έθνους με το οποίο η Ελλάδα συνεργάζεται σε πολλά θέματα και θεωρεί φίλο».
Η κ. Σταματούδη είπε στο BBC ότι δεν γνωρίζει εάν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων να μην τεθεί το θέμα κατά την επίσκεψη στο Λονδίνο. Και τόνισε: «Δεν είναι δυνατόν όμως ο πρωθυπουργός να μην απαντά σε ερωτήσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα».
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr