Αχτσιόγλου για την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Οι θέσεις Κασσελάκη δεν έχουν σχέση με την Αριστερά» - Τι είπε για Τσίπρα και νέο φορέα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Την πρώτη της συνέντευξη μετά την αποχώρηση της ίδιας αλλά και των άλλων 8 βουλευτών της τάσης των «6+6» από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη σύσταση της κοινοβουλευτικής ομάδας με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση έδωσε η Έφη Αχτσιόγλου.
Η πρώην υπουργός εργασίας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τους λόγους που πήραν την απόφαση να αποχωρήσουν, μετά την εκλογή Κασσελάκη, σημείωσε πως είναι πολιτικοί, καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την άποψή μου από τη στιγμή εκλογής της νέας ηγεσίας και τον χρόνο που κινήθηκε μετά έχει εισέλθει σε μία φάση πλήρους, πυρηνικής, ολοκληρωτικής μετάλλαξης. Μίας μετάλλαξης και μίας απομάκρυνσης από πυρηνικές πολιτικές θέσεις που εκπροσωπούν τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και, κατά τη γνώμη μου, ουδένα τρόπο έχουν με τις βασικές αρχές και αξίες της Αριστεράς. Ξαναμιλάω για τις επιλογές της ηγετικής ομάδας».
Με τις επιλογές Κασσελάκη και ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ εισήλθε σε μία διαλυτική κρίση
Η ίδια τοποθετήθηκε και για τους ισχυρισμούς του νέου προέδρου, ότι, από την πρώτη μέρα της εκλογής του, δέχθηκε επιθέσεις και υπονόμευση. «Από τη δική μου πλευρά και από τη δική μας πλευρά, δεν είχαμε κάνει καμία δημόσια τοποθέτηση μέχρι και τη στιγμή που πήραμε την απόφαση της αποχώρησης. Τις διαφωνίες και τις επιφυλάξεις μου τις εξέφρασα εντός των οργάνων με σκοπό αυτές να ληφθούν υπόψη, για να υπάρχει κάποια αλλαγή. Όμως, κατά τη γνώμη μου, ο ΣΥΡΙΖΑ εισήλθε σε μία διαλυτική κρίση με τις επιλογές που έκανε η ηγετική ομάδα και ο κ. Κασσελάκης. Αυτή η μόνιμη θεωρία περί "υπονομευτών", "εσωτερικού εχθρού" - μία αντίληψη η οποία, αντί να λαμβάνει υπόψη της την πολιτική εκτίμηση και κριτική για το τι μπορεί να πηγαίνει λάθος, φρόντιζε συνέχεια να δημιουργεί έναν εσωτερικό αντίπαλο τον οποίο και στοχοποιούσε με χυδαιότατες εκφράσεις. Όλα αυτά είναι φαινόμενα απαξίωσης και εκφυλισμού τα οποία για εμάς δεν ήταν υπερασπίσημα».
Σε σχετική ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου, για τους λόγους που δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει όποια θέση ήθελε μέσα στο κόμμα, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι, «Είναι γεγονός ότι υπήρχε ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο ήταν απολύτως σεβαστό και ήμουν η πρώτη που τηλεφώνησα στον κ. Κασσελάκη και τον συνεχάρη για την επιτυχία του εκείνη τη βραδιά. Από εκεί και πέρα, επίσης υπήρχαν επιφυλάξεις ως προς την πορεία που επρόκειτο να ακολουθηθεί. Δε θέλω να πω πόσο έχουν επιβεβαιωθεί αυτές οι αρχικές επιφυλάξεις. Και αυτές εδράζονταν στο ότι ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος δε μίλησε καθόλου πολιτικά καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, παρότι τον είχα καλέσει πάρα πολλές φορές. Υπήρχαν κάποιες επιφυλάξεις κι ήταν λογικό να πει κανείς ότι θα περιμένει να ξεδιπλώσει το στίγμα του ο νέος πρόεδρος και, στη συνέχεια, στον βαθμό που μπορώ να συμπορευθώ θα δώσω και το κάτι παραπάνω που μπορώ να δώσω. Όμως, φανταστείτε την αντίστροφη περίπτωση. Δηλαδή, εγώ να λάμβανα μία θέση φερ’ ειπείν τομεάρχης οικονομικών ή εργασιακών, και την επόμενη μέρα να άκουγα από τον κ. Κασσελάκη να πει αυτά τα ανήκουστα πράγματα που είπε στη συνέλευση του ΣΕΒ για τα εργασιακά. Ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα σήμερα πρέπει να κάνουν το ένα επιπλέον χιλιόμετρο που χρειάζεται γιατί δεν δίνουν αρκετά για τον εργοδότη τους. Πώς θα έπρεπε να τοποθετηθώ εγώ μετά γι’ αυτό το ζήτημα; Ή θα έπρεπε, ως τομεάρχισσα οικονομικών ή εργασιακών, να βγω δημόσια σε ένα κανάλι και να πω ψέματα – πράγματα αντίθετα από αυτά που υπάρχουν στη συνείδησή μου, ή δημόσια να «αδειάσω» τον πρόεδρο, ενώ θα έχω δεχτεί μία θέση. Πόσο λάθος θα ήταν αυτή η επιλογή; Ήταν, άρα, μία επιλογή που έκανε σεβαστό το αποτέλεσμα αλλά ταυτόχρονα και τα ζητήματα της συνείδησης και της επιφυλακτικότητας που ήταν λογικό να έχει κανείς και, δυστυχώς, με το ξεδίπλωμα της πορείας και του στίγματος, απ’ ότι φαίνεται, ορθώς έγινε εκείνη η επιλογή».
Ασαφής η πολιτική κατεύθυνση Κασσελάκη
Η Έφη Αχτσιόγλου στη συνέχεια ρωτήθηκε και για το εάν πιστεύει ότι, ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι ή δεν είναι αριστερός. «Θα έλεγα πως υπάρχει μία ασαφής πολίτικη κατεύθυνση, σίγουρα σε μείζονα ζητήματα -όπως αυτό της εργασίας που για μας είναι πυρηνικό ζήτημα, αλλά όχι μόνο αυτό, και στα ζητήματα της δημόσιας παιδείας, ή και άμυνας της χώρας, έχουμε ακούσει κάποιες θέσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά προβληματικές. Θέσεις οι οποίες σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με τον προγραμματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ που εμείς είχαμε υπηρετήσει και με το οποίο εμείς εκλεγήκαμε βουλευτές, που σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με την Αριστερά αλλά και το γεγονός ότι μεταλλάσσονται, από τη μια στιγμή στην άλλη τόσο γρήγορα, τη μία μέρα μπορεί να λεχθεί αυτό και πέντε μέρες μετά κάτι άλλο. Και αυτή η μεταστροφή, κατά τη γνώμη μου, είναι ακόμη πιο ανησυχητικό φαινόμενο».
Ο Τσίπρας κάνει την πολιτική του επιλογή και είναι απολύτως σεβαστή
Στη συνέχεια, κλήθηκε να σχολιάσει και τη θέση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παραμένει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις προσπάθειές του, στο παρασκήνιο, να μην αποχωρήσει η ομάδα των «6+6» από το κόμμα. «Ο κ. Τσίπρας κάνει την πολιτική του επιλογή. Και στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών έκανε την πολιτική επιλογή της μη – παρέμβασης, της ουδετερότητας. Απολύτως σεβαστή. Από εκεί και πέρα, όπως ξέρετε έχουμε συμπορευθεί σε πολύ δύσκολες στιγμές για τη χώρα και για τον ΣΥΡΙΖΑ, πετύχαμε πολλά μαζί και είναι μία πορεία που εγώ πάντα θα την τιμώ. Από εκεί και πέρα, στο σήμερα, εμείς κάναμε μία επιλογή συνείδησης και έχει σοβαρούς λόγους – όπως και χιλιάδες άλλα στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία αποχωρούν, όλα αυτό το διάστημα και από τις γραμμές του – για συγκεκριμένους, πολιτικούς λόγους και, αν θέλετε, όχι μόνο πολιτικού περιεχομένου αλλά και ύφους και ήθους πολιτικής – που, για μας δεν είναι υπερασπίσημα», υπογράμμισε.
Αν θέλαμε τις καρέκλες θα μέναμε στον ΣΥΡΙΖΑ
Επίσης μίλησε και για τους -κατόπιν εορτής- ισχυρισμούς Κασσελάκη ότι, αν γνώριζε ότι θα αποχωρούσε με την απώλεια της προεδρείας του κόμματος, θα είχε αποσυρθεί από την εσωκομματική διαδικασία. «Είναι ιδιαιτέρως αντιφατικό αυτό. Αν θέλαμε τις καρέκλες θα μέναμε στον ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αποδεχόμασταν τις θέσεις τις οποίες θα μπορούσαμε να έχουμε, αυτές τις «προνομιακές» που είπε ότι μάς προσέφερε, δεν θα πηγαίναμε εκτός του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκινήσουμε από την αρχή μία άλλη προσπάθεια. Είναι βαθιά αντιφατικό. Όπως ξέρετε, εγώ δούλεψα χρόνια σε αυτό τον χώρο, από όλες τις πιθανές πλευρές – από απλό μέλος, υπουργός, βουλευτής. Είναι κάπως ιδιαιτέρως προκλητικό από έναν άνθρωπο που με το που εμφανίστηκε διεκδίκησε να γίνει πρόεδρος να λέει σε όλους εμάς που χρόνια της ζωής μας διατελέσαμε εκεί, να λέει ότι το κάναμε για τις καρέκλες.»
Η επόμενη μέρα και ο νέος φορέας
Η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι, όσον αφορά τον νέο πολιτικό φορέα με επικεφαλής της ΚΟ τον Αλέξη Χαρίτση, «ό,τι με αφορά έκανα μία επιλογή να μην έχω πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη νέα ΚΟ. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα είμαι εκεί. Για να δώσω και τις πολιτικές μάχες που πρέπει να δοθούν, απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας έχει ανάγκη να δει μία εναλλακτική πρόταση, ασφυκτιά» και πρόσθεσε, για το γεγονός ότι επέλεξε να κάνει ένα βήμα πίσω πως, «πολιτικά, δε θεωρώ ορθό, ενώ έδωσα τη μάχη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ να είμαι εγώ η οποία θα ηγηθώ της νέας ΚΟ. Θεωρώ ότι αυτό θα έμπλεκε πολύ τα δύο πράγματα, θα συνδεόταν συχνά το ζήτημα της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ με το ζήτημα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ είναι δύο διακριτά πράγματα» ενώ σημείωσε ότι, «η δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα θέλει πάρα πολλή δουλειά. Είναι μία μεγάλη διαδικασία, συλλογική, που θα προκύψει από έντονες, επίπονες, κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση θα ήταν εντελώς πρόωρο να προδικάσουμε τις εξελίξεις και δε θα είχε σεβασμό στη συλλογική διαδικασία».
Πολύ μεγάλη ανάγκη για σοβαρή έκφραση και εκπροσώπηση απέναντι στην κυβέρνηση της δεξιάς
Τέλος, μιλώντας για την ταυτότητα του νέου κόμματος, υπογράμμισε ότι, «ως προς το όνομα, θα κάνουμε τις σχετικές ανακοινώσεις τη Δευτέρα. Τα βασικά του ζητήματα είναι ότι βάζουμε πια μπροστά το ζήτημα της κλιματικής κρίσης που ταλανίζει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ζητήματα εργασίας στη νέα εποχή και νέες προκλήσεις, ζητήματα λειτουργίας του κράτους και ζητήματα οικονομίας με την έννοια του παραγωγικού μοντέλου. Όλα αυτά, για να εκφράσουμε με έναν ριζοσπαστικό και συνάμα ρεαλιστικό τρόπο το εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην κυβέρνηση της δεξιάς. Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για μία τέτοια σοβαρή έκφραση και εκπροσώπηση της αντίθετης άποψης».
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr