Τι περιμένει η Αθήνα από την επίσκεψη Ερντογάν: Ο στόχος για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και οι κόκκινες γραμμές
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα την Πέμπτη. Στόχος είναι να γίνει ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια των δύο πλευρών να εμπεδωθεί το κλίμα διαλόγου, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν διαφορές. Μπροστά μπαίνει μια θετική ατζέντα με θέματα που φέρνουν κοντά τις δύο χώρες (όπως η οικονομία και το περιβάλλον) ενώ πρόοδος καταγράφεται και στο μεταναστευτικό (που θα αποτελέσει βέβαια και αντικείμενο του ευρωτουρκικού διαλόγου).
Το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως προτεραιότητα σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στην περιοχή και να μπορέσουν οι δύο χώρες να συζητάνε παρά τη διαφορετική οπτική που έχουν σε κρίσιμα θέματα. Σε δεύτερο χρόνο στο τραπέζι του διαλόγου θα μπορούσαν να μπουν και πιο βαριά θέματα, με την Αθήνα να έχει καταστήσει σαφείς τις κόκκινες γραμμές. «Εμείς προσερχόμαστε στη συζήτηση αυτή, όπως και σε κάθε αντίστοιχη σημαντική συνάντηση, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είναι δεδομένες οι διαφωνίες μας, όμως εμείς αυτό που θέλουμε είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Στην Αθήνα δεν περιμένουν πως θα αλλάξει από τη μία ημέρα στην άλλη το τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο αποτιμάται θετικά πως τους τελευταίους μήνες επικρατούν ήρεμα νερά. Το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μετά από επτά χρόνια – στη διάρκεια των οποίων οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έφτασαν σε οριακό σημείο έντασης - μπορεί να σηματοδοτήσει την αμοιβαία βούληση για συνεργασία προς όφελος των δύο χωρών και για εξομάλυνση των σχέσεων σε πνεύμα αμοιβαίας ειλικρίνειας και σχέσεων καλής γειτονίας.
Ο απρόβλεπτος Ερντογάν και η λύση «καζάν - καζάν»
Για μια λύση «καζάν- καζάν» - από την οποία μπορούν να βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές - μίλησε πρόσφατα ο κ. Ερντογάν, που τους τελευταίους μήνες αποφεύγει τις ακραίες τοποθετήσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Βέβαια, στην Αθήνα δεν υπάρχουν αυταπάτες πως ο Τούρκος πρόεδρος θα ξεχάσει από τη μία μέρα στην άλλη το αναθεωρητικό του αφήγημα. Ωστόσο, στο πεδίο των ελληνοτουρκικών δείχνει πως θέλει να παραμείνει στο τραπέζι των συζητήσεων, ενδεχομένως επειδή δεν επιθυμεί να ανοίξουν παράλληλα πολλά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή.
Πάντως, στην κυβερνητική πλευρά έχουν προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος παραμένει ένας απρόβλεπτος παίκτης. Και επομένως δεν μπορεί να γίνουν με ασφάλεια προβλέψεις για το πόσο καιρό θα συνεχίσει να πορεύεται στην οδό του ρεαλισμού όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχτεί την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θα έχει προηγηθεί συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, θα γίνουν δηλώσεις προς τον τύπο και στη συνέχεια θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου η Ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας υπό τους κκ. Μητσοτάκη και Ερντογάν με τους συμμετέχοντες υπουργούς, υπό τη μορφή του γεύματος εργασίας.
Θα έχουν προηγηθεί διμερείς συναντήσεις των συμμετεχόντων υπουργών και στόχος είναι να υπογραφούν μια σειρά συμφωνιών (σε θέματα από την λεγόμενη θετική ατζέντα).
Πότε κλείστηκε το «ραντεβού»
Η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο στη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Τουρκίας στο Βίλνιους. Στο ενδιάμεσο υπήρξε ενεργοποίηση πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και ενδεικτικά αναφέρεται ο πολιτικός διάλογος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η θετική ατζέντα.
Υπενθυμίζεται πως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2010 στην Αθήνα από τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ταγίπ Ερντογάν που υπέγραψαν από κοινού και την ιδρυτική Διακήρυξη του Συμβουλίου. Ακολούθησε τρεις ακόμα συνεδριάσεις : στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο (Αντώνης Σαμαράς και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), στην Αθήνα Δεκέμβριο του 2014 (Αντώνης Σαμαράς και Αχμέτ Νταβούτογλου) και στη Σμύρνη τον Μάρτιο του 2016 ( Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου).
Τώρα θα πραγματοποιηθεί η πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση, με το μεγάλο βέβαια ζητούμενο να είναι όχι μόνο να υπογράφουν μια σειρά από συμφωνίες αλλά αυτές να τηρηθούν από την Άγκυρα και την επόμενη ημέρα.
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότεροι από 21.000 πολίτες στις κάλπες - Το μήνυμα του Τσίπρα
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr