«Μία νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» - Πώς σχολίασαν στο OPEN κορυφαίοι Τούρκοι δημοσιογράφοι την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η Γεωργία Γαραντζιώτη μίλησε, για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, σχετικά με τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με την Κυριάκο Μητσοτάκη και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με δύο διακεκριμένους Τούρκους δημοσιογράφους που ακολουθούν τον πρόεδρο όλα τα χρόνια που βρίσκεται στην πολιτική.
Πρόκειται για τον διευθυντή της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Μιλιέτ, Οζάι Σεντίρ, αλλά και τον πολύ γνωστό δημοσιογράφο του CCN Turk, Χακάν Τσελίκ. Οι δύο δημοσιογράφοι που συνοδεύουν εδώ και χρόνια τον Ερντογάν σε όλα του τα ταξίδια και μιλούν για μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δυο χωρών.
«Υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν Ελλάδα και Τουρκία να έχουν καλές σχέσεις»
«Είμαι αισιόδοξος και ελπίζω στη συζήτηση. Αν αρχίσουν να συζητούν, μπορούμε να καταλάβουμε ποιο είναι το πρόβλημα, μπορούμε να καταλάβουμε πώς θα το λύσουμε, μπορούμε να καταλάβουμε ποιος δε θέλει την καλή σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Διότι βλέπω ότι αρκετές χώρες της Δύσης και της Μεσογείου, αλλά και χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ δε θέλουν να έχουν καλές σχέσεις οι δύο χώρες», είπε ο κ. Σεντίκ.
«Ευτυχώς αυτή τη φορά ήταν καλύτερη η συζήτηση μεταξύ των δύο προέδρων, αν τη συγκρίνουμε με την προηγούμενη συνάντηση που είχαν το 2017. Δυστυχώς, η προηγούμενη συζήτηση είχε αρχίσει με παρεξηγήσεις και δυσκολίες, και οι δύο πρωτεύουσες, η Άγκυρα και η Αθήνα το κατάλαβαν, αυτό είναι το πιο σημαντικό, να καταλάβουν ότι πρέπει να συνεργαστούν αντί να δημιουργείται σύγχυση», τόνισε ο Χακάν Τσελίκ.
Οι δύο δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν και στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι θα αποφευχθούν οι κινήσεις που θα δημιουργήσουν ένταση, έτσι ώστε, τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα, να συνεχιστεί η ηρεμία.
«Μπορούμε να μοιραστούμε τα νησιά του Αιγαίου και τις ακτές για τουριστικούς λόγους»
«Στο Αιγαίο κάθε σημείο των νησιών του Αιγαίου και των ακτών της Τουρκίας, μπορούμε να το μοιραστούμε για τουριστικούς λόγους. Για παράδειγμα, η Ελλάδα θέλει εργάτες από την Αίγυπτο. Η Αίγυπτος, όμως, δεν ανήκει στη δική μας κουλτούρα. Έχεις φίλους στην άλλη πλευρά του Αιγαίου αλλά δεν έχουμε σκεφτεί ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Άρα, ας το κάνουμε. Μπορούμε να ξαναγράψουμε μία νέα ιστορία», είπε ο Οζάι Σεντίρ, με τον Χακάν Τσελίκ να συμπληρώνει ότι, «πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους να διευκολύνουμε τα ζητήματα στο Αιγαίο για τα νησιά, ή όπως το αποκαλείτε εσείς και ίσως για το θέμα της Κύπρου».
Ο Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια για Νέα Αριστερά
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr