Θα φανεί στο χειροκρότημα: Οι ευρωεκλογές το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
«Είμαστε ακόμα ζωντανοί» έπαιζε στο πιάνο έξω από την αίθουσα της Κεντρικής Επιτροπής στο Caravel ο Νικόλαος Φαραντούρης, soundtrack ταιριαστό θα έλεγε κανείς για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφού όλα θα κριθούν στο «χειροκρότημα», για την ακρίβεια στις ευρωεκλογές.
Μια εκλογική αναμέτρηση που παίρνει χαρακτηριστικά μάχης ζωής ή θανάτου για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς μπορεί μεν ο Στέφανος Κασσελάκης να μίλησε για μεγάλους και φιλόδοξους στόχους -χωρίς να αναφερθεί αυτολεξεί στην επιδίωξη της πρώτης θέσης- ωστόσο η κουβέντα αυτή γίνεται στο φόντο της πρώτης δημοσκόπησης που φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με μονοψήφιο ποσοστό.
Πρόκειται για την έρευνα της GPO για τα Παραπολιτικά, που εντοπίζει το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη στην τρίτη θέση με 9,8% και τη Νέα Αριστερά στο 2,5% στην πρώτη καταγραφή της σε δημοσκόπηση μετά την επίσημη ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτει έναν αν μη τι άλλο μεγαλεπήβολο στόχο για τις κάλπες του Μαΐου: «Να ξανακερδίσουμε τους 1,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας που μας ψήφισαν έστω και για μια φορά, αλλά μετά μας γύρισαν την πλάτη (...) να ανασυγκροτήσουμε ένα μεγάλο προοδευτικό κοινωνικό ρεύμα νίκης». Νίκη που με τα σημερινά δεδομένα δύσκολα μπορεί κανείς να την φανταστεί.
Πρώτη φορά ομοφωνία: Πέρασμα σε νέα κανονικότητα ή προσωρινή ανακωχή;
Η ομόφωνη υπερψήφιση της Επιτροπής Θέσεων και της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου καθώς και η σχεδόν ομόφωνη έγκριση της απόφασης συνιστά αν μη τι άλλο μια νέα κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ από την εκλογή του Στέφανου Κασελάκη και έπειτα.
Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχωρά σε έκτακτο συνέδριο, με εκλογή νέων αντιπροσώπων, στις 23-25 Φεβρουαρίου το οποίο, ωστόσο, δεν θα εκλέξει νέα Κεντρική Επιτροπή καθώς υπερίσχυσε η άποψη πως μια διαδικασία εκλογής από την βάση στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου θα ήταν λανθασμένη επιλογή με κίνδυνο ανατροφοδότησης της εσωστρέφειας. Μετά τις ευρωεκλογές λοιπόν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξουν Κεντρική Επιτροπή και αυτή με την σειρά της νέα Πολιτική Γραμματεία. Το διάστημα 15-19 Φεβρουαρίου θα εκλεγούν νέες Νομαρχιακές Επιτροπες. Στα αξιοσημείωτα της στελέχωσης των επιτροπών, η τοποθέτηση του Χρήστου Σπίρτζη -είχε αποχωρήσει από την ΠΓ- στην Οργανωτική Επιτροπή που θα τελεί χρέη Κεντρικής Επιτροπή ως το συνέδριο και η απουσία του Γιάννη Ραγκούση ο οποίος ζήτησε ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες να μην συμμετέχει.
Όχι συνέδριο - φιέστα
Σημαίνει η ομοφωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περνά σταδιακά σε μια φάση εξομάλυνσης της έντασης και της κρίσης; Σε ένα βαθμό, ναι, καθώς δεν διαφαίνεται τουλάχιστον έως το συνέδριο άλλη μαζική αποχώρηση. Δεν σημαίνει όμως ότι οι διαφωνίες και οι δυσκολίες για τον Στέφανο Κασσελάκη τελειώνουν. Κυρίως η έλλειψη εμπιστοσύνης και η αμφισβήτηση της πρόθεσης για σοβαρότητα και πραγματική ανασυγκρότηση του κόμματος.
Στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου να μην μετατραπεί το συνέδριο σε μια τυπική διαδικασία ή ακόμα χειρότερα σε «συνέδριο - φιέστα του αρχηγού», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Διονύσης Τεμπονέρας. Με μια ομιλία που τον καθιστά διακριτό πόλο στον εσωτερικό συσχετισμό τόνισε την ανάγκη στην πορεία προς το συνέδριο να διαμορφωθεί ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ» καθώς «ο νυν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εξαντλήσει τα ιστορικά και πολιτικά του "όρια"». Ενώ έθεσε επί τάπητος τις πολιτικές διαφορές και τις αποκλίσεις σε σειρά από ζητήματα που πρέπει να αποφασιστούν συλλογικά για να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ συντεταγμένα: Ιδιωτικά-δημόσια πανεπιστήμια, μεγαλύτερη φορολόγηση ή μη του πολύ μεγάλου πλούτου, αντιθέσεις στην εξωτερική πολιτική, όχι στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, του ασφαλιστικού συστήματος, ναι ή όχι στον «νόμο Κατρούγκαλου», ναι ή όχι στις συλλογικές συμβάσεις, ναι ή όχι στην αποκατάσταση του δικαιώματος της απεργίας, συμμετοχή στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών ή της GUΕ.
Ο Γιάννης Ραγκούσης από την πλευρά του θύμισε τον Τιτανικό σημαίνοντας τον συναγερμό: «Όταν το καράβι πλέει πρόσω ολοταχώς προς το «παγόβουνο» των ευρωεκλογών, σημασία δεν έχει σε ποια θέση κάθεσαι ή ποιο ρόλο έχεις. Σημασία έχει να κάνεις τώρα ό,τι μπορείς ώστε το καράβι να αλλάξει πορεία έγκαιρα, πριν από το "παγόβουνο". Μετά θα είναι αργά». Μάλιστα, έσπευσε να πάρει αποστάσεις από τις «υπεραισιόδοξες προσεγγίσεις» προειδοποιώντας πως μια ήττα στις ευρωεκλογές «θα περιορίσει δραματικά τις προοπτικές αναβίωσης του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Οι «αυλικοί των τραπεζών», μομφή στη Νέα Αριστερά και αιχμή στον Τσίπρα
Σε μια φαινομενικά «ασφαλή» Κεντρική Επιτροπή ο Στέφανος Κασσελάκης πυροδότησε νέο κύκλο έντασης με την αναφορά του στους αποχωρήσαντες που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά: «Επειδή ακούγονται πολλά τώρα τελευταία για "μετάλλαξη" του ΣΥΡΙΖΑ, έχω να πω ότι η μόνη μετάλλαξη είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες και ποτέ δεν πρόκειται επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά.
Μια αναφορά που εντάχθηκε στην ομιλία του ως αιχμή στους 11 η οποία όμως στρέφεται ξανά ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα -ο οποίος απουσίασε από την συνεδρίαση- και την κυβέρνηση του. Εξάλλου πρόκειται για σοβαρή μομφή η κατηγορία μιας κυβέρνησης «αυλικών των τραπεζών».
«Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάτι δεν υπήρχαν επί Τσίπρα και δεν υπήρχαν και μετά αυλικοί των τραπεζών μέσα στο κόμμα. Όπως δεν υπήρχε πέμπτη φάλαγγα δεν υπήρχαν και αυλικοί των τραπεζών», ανέφερε στην ομιλία του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Διαφορετική αντιμετώπιση είχε ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος αν και εξέφρασε την αντίθεση του με τις αποχωρήσεις εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «με αρκετά στελέχη και μέλη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθούμε ξανά στην ίδια όχθη των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, όπως συνέβη και στο παρελθόν».
Σύμφωνα με πληροφορίες, αποστάσεις από την εχθροπάθεια με την Νέα Αριστερά πήρε και ο Ναύαρχος Αποστολάκης ο οποίος υποστήριξε ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η αντιπαράθεση με τη Νέα Αριστερά. «Ό,τι έγινε, έγινε. Κοιτάμε μπροστά. Η συνεχής αντιπαράθεση μας φθείρει», φέρεται να υποστήριξε ο πρώτος εκ των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη.
Τα… ιταλικά μηνύματα του πρώην πρωθυπουργού
Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην έδωσε το παρών στην Κεντρική Επιτροπή, φρόντισε ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα να στείλει μηνύματα που συζητήθηκαν.
Από τη Ρώμη όπου συναντήθηκε με ηγέτες του προοδευτικού χώρου και της Αριστεράς -μεταξύ των οποίων επικεφαλής διασπάσεων- έκανε δυο δηλώσεις. Η μία κατά της πολυδιάσπασης και του κατακερματισμού που ευνοεί τις συντηρητικές δυνάμεις και την ακροδεξιά. Ορθώς ερμηνεύτηκε ως αιχμή στην συγκρότηση της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς. Η δεύτερη δήλωση ωστόσο εμπεριείχε μια διαφοροποίηση.
Μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ιταλικής Αριστεράς και την Πρόεδρο του Δημοκρατικού κόμματος ανέφερε: «Το θετικό για τις πολλαπλές μορφές της αριστεράς και των προοδευτικών κομμάτων στη γειτονική Ιταλία, είναι ότι τουλάχιστον ασχολούνται περισσότερο με τη Μελόνι, παρά με το να ανταλλάσσουν φίλια πυρά. Συζητάνε μεταξύ τους και βρίσκονται μαζί στις ίδιες διαδηλώσεις».
Εύλογα θα μπορούσε κανείς να ερμηνεύσει αυτή την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού ως μήνυμα να πέσουν οι τόνοι με στόχο μεσοπρόθεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες διαλόγου και κοινής δράσης των κομμάτων στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Στον χώρο δηλαδή όπου μετά τις ευρωεκλογές πιθανότατα να υπάρχουν τρία μεσαία και μικρά κόμματα, χωρίς κανένα να έχει σαφή προοπτική δυναμικής που θα το καταστήσει κυρίαρχο και ανταγωνιστικό στην Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν Φάμελλος, Φαραντούρης, Γκλέτσος: Μίλησαν για έναν πιο δυνατό και μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ - Όλες οι εξελίξεις
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr