Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ποιοι βουλευτές της ΝΔ λένε «ναι» και ποιοι «όχι»
Γιατί ανοίγει τώρα η συζήτηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τα αποκαλυπτήρια της ρύθμισης για τα ομόφυλα ζευγάρια θα γίνουν σήμερα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το βασικό πλαίσιο του νομοσχεδίου σε συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση.
«Φούντωσαν» οι συζητήσεις
Εν αναμονή πάντως της σχετικής ρύθμισης έχουν πάρει… φωτιά οι συζητήσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και ασαφές παραμένει πόσοι ακριβώς είναι οι διαφωνούντες. Ένα ακόμα θέμα που δεν έχει απαντηθεί είναι τελικά πόσοι από τους γαλάζιους βουλευτές που θα επιμείνουν στην διαφωνία τους θα επιλέξουν την αποχή και πόσοι θα πάνε στην ψηφοφορία για να πουν «όχι».
Να σημειωθεί εδώ ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει πως τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να παντρευτούν με πολιτικό γάμο και θα έχουν δικαίωμα στην τεκνοθεσία. Επίσης με τις προωθούμενες ρυθμίσεις στόχος είναι να διασφαλίζεται πως θα έχουν τα ίδια δικαιώματα τα παιδιά που μεγαλώνουν με ένα ομόφυλο ζευγάρι με τα παιδιά ενός ετερόφυλου ζευγαριού. Ωστόσο δεν θα προβλεφθεί νέα ρύθμιση για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μέσω παρένθετης μητέρες.
Εισηγητής του νομοσχεδίου θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, που μιλώντας χθες στην ΕΡΤ σημείωσε πως «είναι μία πρωτοβουλία που έχει στόχο να ενωθεί η ελληνική κοινωνία και όχι να την διχάσει».
Στην πρώτη γραμμή θα είναι επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η υφυπουργός Παιδείας Ιωάννη Λυτρίβη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Μαρία Συρεγγέλα. Επίσης έχουν ήδη ταχθεί δημόσια υπέρ του νομοσχεδίου υπουργοί της κυβέρνησης, όπως η Νίκη Κεραμέως, η Σοφία Ζαχαράκη, η Δόμνα Μιχαηλίδου κ.α. «Ναι» στην προωθούμενη ρύθμιση λένε η Ντόρα Μπακογιάννης και βουλευτές όπως ο Γιώργος Σταμάτης και η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου (από την νεότερη γενιά) και επί της αρχής θετικοί είναι μεταξύ άλλων ο Ιάσωνας Φωτήλας, η Άννα Ευθυμίου κ.α.
Τι θα γίνει με την κομματική πειθαρχία
Όσον αφορά στο θέμα της κομματικής πειθαρχίας δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια επίσημη ανακοίνωση και για παράδειγμα θεωρείται πιθανόν να ισχύσει για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Χθες ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης σημείωσε πως δεν μπορεί να παραμένει κάποιος υπουργός την ώρα που διαφωνεί με μία μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ανάλογες απόψεις έχουν εκφράσει στο παρελθόν και βουλευτές, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Γιάννης Λοβέρδος.
Υπενθυμίζεται εδώ πως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει ήδη εκφράσει την διαφωνία του με το θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Μένει επίσης να φανεί τι θα πράξουν και τέσσερις με πέντε υφυπουργοί που περιμένουν να δουν την τελική ρύθμιση πριν τοποθετηθούν (τις περισσότερες επιφυλάξεις έχει σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ στάση αναμονής τηρούν μεταξύ άλλων ο Σταύρος Κελέτσης και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος)
Την σχετική ρύθμιση - όποτε έρθει στη Βουλή - έχει πει πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ χθες επανέλαβε την διαφωνία του ο Θάνος Πλεύρης. Ενστάσεις για το θέμα της τεκνοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν εκφράσει επίσης βουλευτές του κόμματος, όπως ο Κ. Καραγκούνης, η Αν. Καραμανλή, ο Αν. Κατσανιώτης, ο Μ. Λαζαρίδης, ο Ν. Μηταράκης, ο Μ. Χαρακόπουλος, ο Μ. Χρυσομάλλης κ.α. Επίσης ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών κυρίως από την περιφέρεια διατυπώνουν τον προβληματισμό τους αλλά περιμένουν να δουν το νομοσχέδιο.
Πώς κλείδωσαν οι αποφάσεις στο Μαξίμου
Αποφασισμένος να προχωρήσει στη σχετική ρύθμιση είναι ο πρωθυπουργός και σε σειρά συσκέψεων που έγιναν στο Μαξίμου κλείδωσαν οι σχετικές αποφάσεις. Από την κυβέρνηση θέλουν να παρουσιάσουν το σχετικό νομοσχέδιο άμεσα ώστε να γίνει ουσιαστικός διάλογος, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα γινόταν μια συζήτηση χωρίς να είναι γνωστές οι προωθούμενες ρυθμίσεις.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο γνωρίζουν πως είναι θέμα που έχει και πολιτικό κόστος, καθώς ένα μέρος της βάσης του κόμματος δεν βλέπει θετικά την σχετική ρύθμιση. Είναι χαρακτηριστικό πως σε δημοσκόπηση της Alco στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας το 58% διαφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει το σχετικό νομοσχέδιο έναντι 28% που συμφωνεί και 14% που δηλώνει δεν ξέρω - δεν απαντώ.
Ωστόσο αποφασίστηκε να ανοίξει τώρα η συζήτηση για τέσσερις λόγους :
- Στην κυβέρνηση θέλουν να δείξουν πως δεν παίζουν καθυστερήσεις στο συγκεκριμένα θέμα και να απαντήσουν στην κριτική της αντιπολίτευσης.
- Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν πως υπάρχει μέχρι τις ευρωεκλογές ο απαιτούμενος χρόνος για να συσπειρωθούν παραδοσιακοί ψηφοφόροι και να αποφευχθούν διαρροές προς τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ.
- Στόχος είναι να σταλεί μήνυμα προς ένα κεντρώο ακροατήριο πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια σειρά από αλλαγές που είχε προαναγγείλει χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος
- Το πολιτικό momentum είναι ευνοϊκό για την Νέα Δημοκρατία , καθώς διατηρεί το μεγάλο προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις και δεν κλείνει η ψαλίδα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr