ΣΥΡΙΖΑ: Πιο έντονο το στίγµα της Προοδευτικής Συµµαχίας
Στην τελική ευθεία πριν από τη διοργάνωση της πρώτης ανοιχτής διαδικασίας του εγχειρήµατος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία για τις ευρωεκλογές εισέρχεται η Κουµουνδούρου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε καθηµερινή βάση, σχεδόν, συνεδριάζουν οι επιτροπές οργανωτικού και προγράµµατος µε τη συµµετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπων των συνιστωσών του προοδευτικού πόλου, ενώ, σύµφωνα µε πληροφορίες, την ερχόµενη εβδοµάδα θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου για να παρουσιαστούν τα επόµενα βήµατα προς την κατεύθυνση της συγκρότησης µιας πλατιάς προοδευτικής συµπαράταξης.
Επίσης, χθες πραγµατοποιήθηκε συνάντηση του γραµµατέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη µε υποψήφιους ευρωβουλευτές, ούτως ώστε να υπάρξει καλύτερος επικοινωνιακός και πολιτικός συντονισµός στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Η πλατιά εκδήλωση θα γίνει, λοιπόν, το επόµενο Σάββατο (6 Απριλίου) στο Ολυµπιακό Γυµναστήριο Γαλατσίου, µε παρεµβάσεις των εκπροσώπων των συλλογικοτήτων και κεντρικό οµιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Από την εκδήλωση θα αναδειχθεί και επιτροπή εκλογικού αγώνα τουλάχιστον 120 στελεχών που θα αναλάβουν να «τρέξουν» την καµπάνια του σχήµατος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία έως τις 26 Μαΐου.
Ο πρωθυπουργός στην παρέµβασή του αναµένεται να αναφερθεί στη σηµασία που έχει η συγκρότηση της προοδευτικής συµµαχίας για τη µάχη των ευρωεκλογών, που καθίσταται ως µία από τις πιο κρίσιµες για το µέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όµως συγχρόνως θα δώσει και το πολιτικό στίγµα της ευρωκάλπης, που είναι το µέτωπο της προόδου απέναντι στη συντήρηση και στις νεοφιλελεύθερες δυνάµεις. Θα επαναλάβει -όπως πιθανολογείται- και αυτό που είπε από τη Θεσσαλονίκη, ότι δηλαδή αυτό το σχήµα είναι το σπίτι όλων όσοι συµπαρατάσσονται µε τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόµη κι αν δεν προέρχονται από τη µήτρα της Αριστεράς. Στην ανοιχτή εκδήλωση του Γαλατσίου θα ανακοινωθεί και το τρίτο «πακέτο» υποψηφιοτήτων για το ευρωψηφοδέλτιο, το οποίο θα εµπλουτιστεί µε τη συµµετοχή και άλλων προσώπων που προέρχονται από τις συνεργαζόµενες δυνάµεις.
Εκ των πραγµάτων, λοιπόν, θα ανακοινωθούν όλοι οι υποψήφιοι που θα κατέβουν στις ευρωεκλογές – ενδεχοµένως και το όνοµα της Ελενας Κουντουρά που κρατήθηκε για το τέλος, καθώς η ίδια θα αποχωρήσει από το υπουργείο Τουρισµού και ο πρωθυπουργός δεν επιθυµούσε να προχωρήσει σε αλλαγή από τον Μάρτιο. Εποµένως, µετά την επιστροφή του πρωθυπουργού το βράδυ της Τρίτης από την επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία αναµένεται να υπάρξουν αρκετές επαφές και ζυµώσεις για τη διαµόρφωση της τελικής εικόνας του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, οι πληροφορίες επιµένουν ότι υποψηφιότητα προτίθενται να θέσουν και ορισµένοι σηµερινοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ενισχύσουν πολιτικά την ευρωλίστα, δυνατότητα που επιτρέπει άλλωστε η πρόσφατη κατάργηση του ασυµβίβαστου.
Η τετραμερής
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε χθες στο Βουκουρέστι, όπου έλαβε χώρα η 7η τετραµερής συνάντηση Ελλάδας-Ρουµανίας-Σερβίας-Βουλγαρίας, µε τη συµµετοχή της Ρουµάνας πρωθυπουργού Βιορίκα Ντάντσιλα, του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορισόφ.
Στο πλαίσιο της τετραµερούς συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, η συνεργασία των χωρών στην οικονοµία και σε θέµατα διασυνδεσιµότητας (µε έµφαση στην ενέργεια, στις µεταφορές και στις υποδοµές) αλλά και θέµατα όπως η ένταξη της Σερβίας και άλλων χωρών των ∆υτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αντικείµενο συζήτησης αποτέλεσε η συνεργασία των τεσσάρων χωρών για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήµατος ποδοσφαίρου του 2028, µε στόχο εντός του Απριλίου να υπογραφεί σχετικό µνηµόνιο συνεργασίας µεταξύ των αρµόδιων υπουργών.
Οπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, «η Συµφωνία των Πρεσπών δίνει ιδιαίτερη δυναµική στα Βαλκάνια και είναι ένα µοντέλο συνεργασίας. Αναδεικνύει πως µέσα από την επίλυση διαφορών, µέσα από τη συνεργασία, οικονοµική και πολιτιστική, µπορούµε να δώσουµε προοπτική ειρήνης, σταθερότητας και οικονοµικής ανάπτυξης για όλα τα Βαλκάνια». Ο πρωθυπουργός επεσήµανε, ακόµα, ότι Ελλάδα και Ρουµανία στηρίζουν την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και άλλων βαλκανικών χωρών (όπως της Αλβανίας), υπογραµµίζοντας ότι όλες οι χώρες των Βαλκανίων που είναι στην ΕΕ θα «πρέπει να κρατήσουµε µια κοινή στάση στις κρίσιµες συνοµιλίες που αφορούν την αναθεώρηση του “∆ουβλίνου”»
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr