Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Εκστρατεία προσέγγισης της κυβέρνησης στους αναποφάσιστους βουλευτές - Ο γρίφος με τους υφυπουργούς
Περίπου 20 βουλευτές δεν έχουν αποσαφηνίσει τι θα κάνουν την κρίσιμη ώρα και φαίνεται πως αμφιταλαντεύονται μεταξύ αποχής και υπερψήφισης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σε εξέλιξη είναι το...πολιτικό μασάζ στους αναποφάσιστους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να πουν τελικά το «ναι» όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Περίπου 20 βουλευτές δεν έχουν αποσαφηνίσει τι θα κάνουν την κρίσιμη ώρα και φαίνεται πως αμφιταλαντεύονται μεταξύ της αποχής και της υπερψήφισης. Πρόκειται για ένα σημαντικό αριθμό που μπορεί να μην επηρεάζει ουσιαστικά το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (καθώς το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί και από άλλα κόμματα), ωστόσο θα παίξει ρόλο στη μάχη των γαλάζιων εντυπώσεων.
Στην Πειραιώς εκτιμούν πως περίπου 110 βουλευτές είναι στο «ναι» αλλά στόχος είναι σταδιακά ο αριθμός αυτός να φτάσει τους 120. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας διαφωνούντων κοντά στα 20 άτομα (μένει να φανεί αν κάποιοι στο παρά πέντε θα «λειάνουν» την στάση τους και θα πάνε στην αποχή) και περίπου 10 βουλευτές έχουν αποφασίσει να απέχουν. Οι υπόλοιποι βουλευτές φαίνεται πως ακόμα δεν έχουν καταλήξει και θα ήθελαν να πάνε στην αποχή αλλά γνωρίζουν πως αυτό στο εσωκομματικό πεδίο θα μετρήσει σε δεύτερο χρόνο.
Υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί όλοι οι υπουργοί που ήταν στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης με εξαίρεση τον Μάκη Βορίδη, που θα απέχει από την ψηφοφορία. Εισηγητής του νομοσχεδίου είναι ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ενώ στους υπουργούς που έχουν από την αρχή βγει καθαρά υπέρ της ρύθμισης είναι η Νίκη Κεραμέως, η Σοφία Ζαχαράκη, ο Κυριάκος Πιερρακάκης κ.α.
Καθαρά υπέρ της ρύθμισης έχει βγει και η συντριπτική πλειοψηφία των υφυπουργών, ωστόσο χθες ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας σημείωσε πως θα απέχει από την ψηφοφορία Γρίφος είναι τι θα πράξουν τέσσερις υφυπουργοί της κυβέρνησης που ακόμα δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης - που έχει πει πως συμφωνεί με τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά διαφωνεί με την τεκνοθεσία- δεν αποκλείεται τελικά να υπερψηφίσει αν και έχει εξετάσει το ενδεχόμενο αποχής. Στους υφυπουργούς που ακόμα δεν έχουν πει τι θα κάνουν - καθώς είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για τις προωθούμενες ρυθμίσεις - είναι ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Σταύρος Κελέτσης.
Ξεχωριστή περίπτωση είναι η Μαρία Κεφάλα που είναι υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και το συγκεκριμένο υπουργείο είναι αυτό που θα κληθεί να τρέξει ένα μεγάλο μέρος των αλλαγών που προβλέπονται στο νομοσχέδιο. Επομένως, προκύπτει ερώτημα για το τι θα γίνει εφόσον δεν υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.
Ενδιαφέρον έχει και τι τελικά θα πράξουν πρώην υπουργικά στελέχη, όπως για παράδειγμα ο Γιάννης Οικονόμου ο Νίκος Παναγιώτοπουλος, ο Στέλιος Πέτσας και ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Τα …μηνύματα στους υφυπουργούς
Το γεγονός πως ο Μάκης Βορίδης θα απέχει από την ψηφοφορία αλλά παραμένει στην κυβέρνηση έχει ανοίξει μια συζήτηση αν το ίδιο θα γίνει και με όσους υφυπουργούς επιλέξουν την αποχή. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων λέγοντας πως «δεν υπάρχει κάποιο θέμα για τον κ. Βορίδη. Από εκεί και πέρα, είναι καλό να μην προεξοφλήσουμε τη στάση του κάθε βουλευτή, είτε είναι Υφυπουργός, είτε δεν είναι, να δούμε πώς θα τοποθετηθούν στην ψηφοφορία, σε ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, όπως και όλα τα υπόλοιπα τα οποία φέρνουμε προς ψήφιση». Για να προσθέσει «εδώ θα είμαστε να το σχολιάσουμε και, βέβαια, δεν μπορώ και να σας προαναγγέλλω, δεν μπορώ και να γνωρίζω εκ των προτέρων ποιες θα είναι οι όποιες αποφάσεις του Πρωθυπουργού, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη τι θα γίνει στην ψηφοφορία
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν να δουν πόσοι υφυπουργοί δεν θα πειστούν τελικά να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για να καθορίσουν και τις επόμενες κινήσεις. Το μήνυμα πάντως που εκπέμπεται είναι πως η στάση τους θα αξιολογηθεί κάτι που μπορεί να επηρεάσει και τις αποφάσεις στον επόμενο ανασχηματισμό.
Ποιοι λένε «όχι» και ποιοι σκέφτονται την αποχή
Το νομοσχέδιο θα καταψηφίσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που μάλιστα πρόκειται να μιλήσει και στην Ολομέλεια. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα καταψηφίσουν ο Κώστας Καραγκούνης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, η Άννα Καραμανλή, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νότης Μηταράκης, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Θεόδωρος Καράογλου, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Μπάμπης Αθανασίου κ.α.. Τις επόμενες μέρες ο Θάνος Πλεύρης- που είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας - θα αποφασίσει αν θα καταψηφίσει ή θα επιλέξει την πιο ήπια στάση της αποχής.
Δεν αναμένεται να υπερψηφίσουν - καθώς έχουν σοβαρές ενστάσεις κυρίως για το θέμα της τεκνοθεσίας- ο Θανάσης Δαβάκης, ο Περικλής Μαντάς, ο Δημήτρης Κούβελας και ο Γιάννης Καλλιάνος (είχε πει πως θα απέχει ) κ.α. Παράλληλα υπάρχουν βουλευτές που είναι προβληματισμένοι και ακόμα φαίνεται πως δεν έχουν καταλήξει στην τελική τους απόφαση, όπως ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Γιώργος Καρασμάνης, ο Κώστας Βλάσσης, ο Γιώργος Βλάχος, ο Χρήστος Μπουκώρος κ.α.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr