ΣΥΡΙΖΑ: Τα μικρά και μεγάλα ερωτήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Κασσελάκης στις ευρωεκλογές
Το ερώτημα είναι εάν ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα επιφέρει ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το επίσημο άνοιγμα της πλατφόρμας του isyriza, που θα δέχεται αιτήσεις για όσες και όσους επιθυμούν να κατέλθουν υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ, έγινε χτες -όπως αναμενόταν- από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, που με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για πρώτη φορά σε ελληνικό κόμμα, μπορείς να πάρεις το αύριο στα χέρια σου. Χωρίς κονέ, αδιαμεσολάβητα, μπαίνεις στην πρώτη γραμμή».
Νέες εποχές, ασαφής διαδικασία
Η συγκεκριμένη επισήμανση, πέραν της politically incorrect φρασεολογίας της, σηματοδοτεί πως ο Στέφανος Κασσελάκης επιθυμεί να εγκαταλείψει τις νόρμες και τις λειτουργίες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχαν διαμορφωθεί ιστορικά επί δεκαετίες και ακολουθούσε και ο προκάτοχός του, Αλέξης Τσίπρας. Από την άλλη πλευρά, η (αντικαταστατική κατά ορισμένους στην Κουμουνδούρου) διαδικασία δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, με αποτέλεσμα να μην έχει καθοριστεί ακόμα συγκεκριμένος ορίζοντας για τις όποιες προκριματικές εκλογές.
Την αρμοδιότητα για το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες έχει η Πολιτική Γραμματεία, η οποία όμως δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής σχετική απόφαση. Ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να έχει συμφωνήσει, ώστε να είναι με κάθε τρόπο υποψήφιοι ξανά οι δυο νυν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά, καθώς και πέντε στελέχη προερχόμενα από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα δέχεται εισηγήσεις να δεσμευτούν ορισμένες θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο ώστε να συμπληρωθούν με πρόσωπα που θα επιλέξει είτε ο ίδιος ο πρόεδρος προσωπικά είτε τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος φαίνεται να κλίνει προς το να προκύψουν από τις προκριματικές εκλογές 35 υποψήφιοι, ενώ δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς θα συγκροτηθεί η «βραχεία λίστα» που θα τεθεί στην κρίση των μελών του κόμματος.
Ο πήχης μετακινείται
Οι περισσότερες τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μεν το ΠΑΣΟΚ να περνά τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο οι δημοσκόποι αποφεύγουν να πουν με βεβαιότητα ποιο κόμμα θα καταλάβει τη δεύτερη θέση. Παράλληλα ο ανταγωνισμός στην ευρύτερη κεντροαριστερά και η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ανησυχία στην Κουμουνδούρου για το πολιτικό σκηνικό την επομένη των ευρωεκλογών.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπάρχει κοινή άποψη για το ποιος θα πρέπει να είναι ακριβώς ο πήχης των εκλογών. Ο Στέφανος Κασσελάκης, την τελευταία φορά που τοποθετήθηκε επί του θέματος στην Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Δεκεμβρίου, είχε πει πως «όσο δύσκολο κι αν μοιάζει, ο πήχης μπαίνει ψηλά: Στη νίκη». Προφανώς, κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατον, ωστόσο ο 7ος όροφος της Κουμουνδούρου θέλει να μεταδώσει κλίμα γενικής κινητοποίησης για τις προσεχείς κάλπες.
Η Όλγα Γεροβασίλη έθεσε ουσιαστικά ως στόχο τη δεύτερη θέση με απόσταση από το τρίτο κόμμα. Είπε σε συνέντευξή της (libre.gr) ότι στόχος είναι να επιτευχθεί «ένα αποτέλεσμα που θα επιβεβαιώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι η μόνη πολιτική δύναμη του προοδευτικού χώρου που μπορεί να αντιμετωπίσει τη Νέα Δημοκρατία και να εγγυηθεί την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου».
Ο Νίκος Παππάς, ωστόσο, έκανε τον στόχο αριθμητικά συγκεκριμένο. Είπε στο Action24 πως «θέλουμε να κοπεί ο βήχας του 41%, να μην μπορεί να σκεφτεί ο Μητσοτάκης ότι έχει καθαρίσει για τις επόμενες εθνικές εκλογές» και πρόσθεσε πως «ένα ποσοστό βελτιωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα, ανοίγει το παιχνίδι». Βάζοντας αντικειμενικά τον πήχη πάνω από το 17% των εθνικών εκλογών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «προφανώς θα μας ανησυχούσε ένα ποσοστό χαμηλότερο από τις προηγούμενες εκλογές».
Τα μετεκλογικά σενάρια
Το ζήτημα είναι εάν στο αρνητικό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο προβληματισμός για τον οποίο μίλησε ο Νίκος Παππάς θα επιφέρει και ραγδαίες εξελίξεις, τέτοιες που να φέρουν ακόμα και αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη ως προέδρου. Ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αποφεύγει πλέον αναφορές όπως η παλαιότερή του πως «όλοι κρινόμαστε» και επιμένει σε αναφορές γύρω από την κρισιμότητα της εκλογικής μάχης.
Ο Στέφανος Κασσελάκης λέει σε όλους τους τόνους πως ο ίδιος θα παραμείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα και θα είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός για το κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ωστόσο, οι γνωρίζοντες τα όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ακολουθεί αυτόνομη πορεία από τα δύο ισχυρά στελέχη που τον στήριξαν για να εκλεγεί πρόεδρος, τον Νίκο Παππά και τον Παύλο Πολάκη. «Θέλει να δείξει ότι δεν στηρίζεται σε κανέναν» λένε τα ίδια στελέχη, αποφεύγοντας να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις για το εάν οι Παππάς και Πολάκης θα συνεχίσουν να τον στηρίζουν σε περίπτωση που το ποσοστό των ευρωεκλογών είναι χαμηλό.
Αντικειμενικά πάντως ο Στέφανος Κασσελάκης, στην περίπτωση που στο εκλογικό αποτέλεσμα δει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να κατακρημνίζονται, θα έχει μπροστά του δύο σοβαρά προβλήματα: Τα στελέχη εκείνα που θα επιθυμούν συζήτηση ή και σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και όσα επιθυμούν διακαώς την επανενεργοποίηση του Αλέξη Τσίπρα σε ευρύτερο ρόλο.
Όσον αφορά τον τελευταίο, το περιβάλλον του απορρίπτει οποιουδήποτε είδους συντονισμό με στελέχη και πρωτοβουλίες εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά, πάντως, θα ξεκαθαρίσουν στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Φεβρουαρίου, στο οποίο ο πρώην πρωθυπουργός θα παραστεί. Θα λάβει το λόγο; Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ναι. Το τι θα πει όμως είναι άγνωστο.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr