Έμπειρος διπλωμάτης θυμάται την επίσκεψη Σημίτη στα Σκόπια και μιλά για Ζάεφ-Τσίπρα
Αποστολή του ethnos.gr στα Σκόπια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Στο Aleksandar Palace, στο ίδιο ξενοδοχείο των Σκοπίων, όπου 19 χρόνια πριν (το 2000) ο Κώστας Σημίτης συναντήθηκε άτυπα με τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό της τότε πΓΔΜ Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βαλκανικών Χωρών, θα βρεθούν ξανά την Τρίτη πρωθυπουργοί των δύο χωρών. Αυτή την φορά όμως η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία θα είναι επίσημη, η πρώτη στην ιστορία των δύο χωρών.
«Ως πρέσβυς της πΓΔΜ στην Αθήνα εκείνη την εποχή υποδέχτηκα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάνταρ Ντιμιτρόφ τον Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο αεροδρόμιο των Σκοπίων. Είχε έρθει με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Και κατευθείαν πήγαμε στο ξενοδοχείο» θυμάται μιλώντας στο ethnos.gr ο έμπειρός διπλωμάτης Λιούπτσο Αρσόφσκι ο οποίος έγραψε χιλιόμετρα όλα αυτά τα χρόνια προσπαθώντας να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες ενώ ακόμη και σήμερα διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τις διπλωματικές πηγές και των δύο χωρών.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βαλκανικών Χωρών Κώστας Σημίτης και Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι είχαν κατά ιδίαν συνάντηση όπου τέθηκε για άλλη μία φορά το ζήτημα της ονομασίας. «Δεν άφησαν να μπει κάποιος μέσα στη σύσκεψη. Ούτε και μάθαμε ποτέ επίσημα ποια ονόματα έπεσαν στο τραπέζι σε κείνη τη συνάντηση» είπε ο κ. Αρσόφσκι.
Μήνυμα σε όσους αντιδρούν στην Συμφωνία θα στείλουν Τσιπρας-Ζάεφ
Δεκαεννιά χρόνια μετά και με το ονοματολογικό λυμένο ο Αλέξης Τσίπρας γίνεται ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται επίσημα τα Σκόπια. Το απόγευμα της Τρίτης Ζάεφ και Τσίπρας θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων σε επιχειρηματικό φόρουμ στο ξενοδοχείο Aleksandar Palace, λίγο έξω από το κέντρο των Σκοπίων.
«Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να επικεντρωθούμε σε όσα μας ενώνουν και όχι όσα μας χωρίζουν. Ζάεφ και Τσίπρας πρέπει να εμβαθύνουν στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών επιδιώκοντας την σύναψη όσο το δυνατόν περισσότερων εμπορικών συμφωνιών» είπε ο κ. Αρσόφσκι και πρόσθεσε: «Η Βόρεια Μακεδονία είναι μια σημαντική έξοδος στα Βαλκάνια για την Ελλάδα και όχι μόνο. Δείτε τι γίνεται στην Τουρκία. Προβλήματα και διαφορές έχουν όλες οι χώρες όπως η Ρουμανία με την Ουγγαρία, η Ρωσία με την Ουκρανία. Τα βάζουν όμως στην άκρη και προχωρούν».
Όπως εξηγεί ο ίδιος πέρα από το οικονομικό κομμάτι της συνάντησης οι δύο πρωθυπουργοί θα προσπαθήσουν να στείλουν και ένα μήνυμα σε όσους διαφωνούν και πολεμούν τη Συμφωνία των Πρεσπών και στις δύο χώρες. «Δίνουν δηλητήριο στους λαούς. Αυτό πρέπει να σταματήσει» κατέληξε.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr