Σταμάτης: Καμία κοινωνία δεν κινδυνεύει από την άρση των διακρίσεων
Ποιο θεωρεί το βασικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αυτή την τετραετία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
«Καμία κοινωνία δεν κινδυνεύει από την άρση των διακρίσεων και των αποκλεισμών, από την παροχή ίσων δικαιωμάτων σε όλους να ζουν ευτυχισμένοι όπως επιθυμούν. Αντίθετα, οι κοινωνίες διαβρώνονται από το φανατισμό, τη μισαλλοδοξία και την ομοφοβία» υπογραμμίζει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σταμάτης.
Σε συνέντευξη του στο ethnos.gr αναφέρεται στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και τονίζει πως «εμείς δε δημιουργούμε νέα μοντέλα οικογένειας, αλλά δίνουμε ορατότητα στις οικογένειες που υπάρχουν».
Αναφορικά με τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης επισημαίνει «θα εργαστώ για την άρση των διακρίσεων που βιώνουν άτομα αυξημένης ευαλωτότητας» και προσθέτει «χρέος μας αποτελεί να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών για όλους, χωρίς ανισότητες, εμπόδια, αποκλεισμούς».
Παράλληλα, στη συνέντευξή του ο κ. Σταμάτης υπογραμμίζει πως για την κυβέρνηση τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας, ενώ αναφέρεται και σε μια σειρά κινήσεων που έχουν δρομολογηθεί για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Ολόκληρη η συνέντευξη
Την Πέμπτη ψηφίστηκε από την Βουλή το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Τι θα λέγατε σε όσους εμφανίστηκαν προβληματισμένοι για τις νέες διατάξεις ; Θεωρείτε πως σε επόμενη φάση θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση και για αλλαγές στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (π.χ. παρένθετη μητρότητα) ;
Με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου συντελέστηκε ένα σημαντικότατο βήμα για την ισότητα στον πολιτικό γάμο ανεξαρτήτως φύλου και για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών και ιδίως των παιδιών τους σε ίση βάση με τις ετερόφυλες οικογένειες. Πρόκειται για οικογένειες που μολονότι υπάρχουν ανάμεσα μας, μέχρι προχθές ήταν νομικά αόρατες. Οι προβληματισμοί των συναδέλφων εδράζονταν κυρίως στο φόβο να μην αλλοιωθεί η κοινωνική συνοχή και το παραδοσιακό μοντέλο της οικογένειας. Εμείς δε δημιουργούμε νέα μοντέλα οικογένειας, αλλά δίνουμε ορατότητα στις οικογένειες που υπάρχουν. Καμία κοινωνία δεν κινδυνεύει από την άρση των διακρίσεων και των αποκλεισμών, από την παροχή ίσων δικαιωμάτων σε όλους να ζουν ευτυχισμένοι όπως επιθυμούν. Αντίθετα, οι κοινωνίες διαβρώνονται από το φανατισμό, τη μισαλλοδοξία και την ομοφοβία. Η ανθεκτικότητα της κοινωνίας ενισχύεται, γιατί οι παραδοσιακοί θεσμοί έχουν μια δυναμική διάσταση και η προστασία και διατήρηση τους περνά μέσα από την εξέλιξη. Έτσι κάνουμε την κοινωνία μας πιο συμμετοχική και συμπεριληπτική. Αναφορικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ακολουθούμε το δρόμο της εναρμόνισης με όσα ισχύουν στην ευρωπαϊκή νομική και κοινωνική πραγματικότητα.
Στην ορκωμοσία της Βουλής το καλοκαίρι σας συνόδευσαν δύο γυναίκες με προβλήματα όρασης, η μια εξ αυτών με τον σκύλο-οδηγό της, στέλνοντας ένα μήνυμα για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Ποια βήματα πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα το επόμενο διάστημα προς αυτή την κατεύθυνση ;
Για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας. Στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης, έχει υλοποιηθεί ένα ευρύ πλέγμα πολιτικών και συνεχίζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση με τη νέα εθνική στρατηγική για την αναπηρία. Στο πεδίο της προσβασιμότητας, πρέπει να ενισχυθεί η φυσική και ψηφιακή προσβασιμότητα, η προσβασιμότητα στα μέσα μεταφοράς, στα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Κομβικό ρόλο για τη διασφάλιση προσβάσιμων και συμπεριληπτικών πόλεων κατέχουν οι δήμοι. Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπογράψαμε στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την ΚΕΔΕ και την ΕΣΑμεΑ, υιοθετήθηκε από την ΚΕΔΕ το ψήφισμα «ένας Δήμος για όλους», με στόχο την οικοδόμηση λειτουργικών και φιλικών πόλεων. Στη δημιουργία της συνεκτικής αυτής προσβάσιμης αλυσίδας πρέπει να εστιάσουμε την επόμενη ημέρα. Πέραν της προσβασιμότητας, η ενίσχυση της διαβίωσης στην κοινότητα και η ισότιμη κοινωνική συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία συνιστούν εξίσου βασικούς άξονες των πολιτικών μας, στη βάση του δικαιωματικού μοντέλου, με στόχο την άρση των εμποδίων και των διακρίσεων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προώθηση της αποϊδρυματοποίησης των παιδιών με αναπηρία, αξιοποιώντας το θεσμό της επαγγελματικής αναδοχής που σχεδιάσαμε, καθώς επίσης και η ενίσχυση της επαγγελματικής τους ένταξης με την επικείμενη θεσμοθέτηση της υποστηριζόμενης εργασίας για τα άτομα με νοητική αναπηρία και αυτισμό.
Είχατε διατελέσει γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ποιες πρωτοβουλίες δρομολογήθηκαν για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και ποια βήματα χρειάζεται να γίνουν το προσεχές διάστημα ;
Στη Γενική Γραμματεία κοινωνικής Αλληλεγγύης σχεδιάσαμε ένα πλέγμα ενεργητικών, βιώσιμων και συμπεριληπτικών πολιτικών, στοχεύοντας στην ισότιμη κοινωνική ένταξη των ευάλωτων συμπολιτών μας. Καίριας σημασίας ήταν η θεσμοθέτηση του Προγράμματος «στέγαση και εργασία», που αποσκοπεί στην ολιστική υποστήριξη ανθρώπων που τελούν σε συνθήκες αστεγίας, με παροχή κατάλληλης στέγης, ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση και επαγγελματική ένταξη, προκειμένου να κάνουν μια επανεκκίνηση στη ζωή τους. Άλλη μια εμβληματική πρωτοβουλία είναι ο προσωπικός βοηθός για τα άτομα με αναπηρία, που στοχεύει στην ενίσχυση της ανεξάρτητης τους διαβίωσης και της κοινωνικής ένταξης.Επιπρόσθετα, προχωρήσαμε στην κατάρτιση της εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη και μείωση της φτώχειας, της εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και του εθνικού σχεδίου δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της αστεγίας. Επομένως, θέσαμε για τα επόμενα χρόνια το νέο οδικό χάρτη, που συστηματοποιεί τις παρεμβάσεις για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, στοχεύοντας στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, την πλήρη ορατότητα τους και την προώθηση της κοινωνικής ισότητας. Επιπλέον, πρέπει να εστιάσουμε περαιτέρω στην στοχευμένη στήριξη της οικογένειας και στην εκπόνηση μιας συνεκτικής στρατηγικής για πρόσβαση σε προσιτή και ποιοτική μακροχρόνια φροντίδα για τους συμπολίτες μας τρίτης ηλικίας.
Ποιο θεωρείτε πως είναι το βασικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αυτή την τετραετία ;
Ένα σημαντικό πρόβλημα για την ελληνική οικογένεια είναι η ακρίβεια, το οποίο έχει οξυνθεί από την ενεργειακή και κλιματική κρίση. Η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, με στοχευμένη χορήγηση των market pass, καθώς και με τη δημιουργία του δίχτυ ασφαλείας που παρέχει το καλάθι του νοικοκυριού. Παράλληλα λαμβάνουμε μια δέσμη μέτρων, για τη συγκράτηση των τιμών και την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η μείωση των εκπτώσεων που παρέχουν οι προμηθευτές στα σουπερμάρκετ και μεταφορά του οφέλους στον καταναλωτή, καθώς και η απαγόρευση προωθητικών ενεργειών σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί. Η κλιματική και ενεργειακή κρίση συνιστούν σύγχρονες ισχυρές προκλήσεις, που η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει και η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στην κοινή αυτή προσπάθεια.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των ευρωεκλογών και η ψαλίδα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κλείνει. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο αυτό να οδηγήσει ένα τμήμα των ψηφοφόρων σε μια χαλαρή ψήφο ή και σε μια ψήφο διαμαρτυρίας ;
Νομίζω ότι έχει καταστεί πλέον σαφές ότι δεν υπάρχει αυτό το περιθώριο. Οι ευρωεκλογές έχουν κομβική σημασία, γιατί οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα μας, αφού σημαντικές πτυχές των δημόσιων εθνικών πολιτικών θεσπίζονται βάσει ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η ΝΔ είναι η παράταξη που πίστεψε από την αρχή στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης και ενέταξε την Ελλάδα στον πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, την τότε ΕΟΚ. Από τότε μέχρι και σήμερα, η παράταξη μας αγωνίζεται αταλάντευτα για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και για μια ισχυρή Ελλάδα στους κόλπους της ΕΕ και το πετυχαίνει αποτελεσματικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι η χώρα μας εξασφάλισε τα περισσότερα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης με βάση το ποσοστό του ΑΕΠ πετυχαίνοντας και το μεγαλύτερο βαθμό απορρόφησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας Ευρωπαίος ηγέτης με όραμα και αποφασιστικότητα, που εγγυάται με ασφάλεια τον ενεργό και ουσιαστικό ρόλο της χώρας μας στην ΕΕ.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής σας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ποιες προτεραιότητες θα επιδιώξετε να αναδείξετε;
Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας διεθνής οργανισμός, που κατ’ εξοχήν εγγυάται την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προσωπικά θα εργαστώ για την άρση των διακρίσεων που βιώνουν άτομα αυξημένης ευαλωτότητας, όπως γυναίκες, άτομα με αναπηρία, Ρομά και φυσικά πρέπει να αναδείξουμε, όπως άλλωστε κάναμε και με πρόσφατο ψήφισμα, την ανάγκη για ενίσχυση της παιδικής προστασίας και εξάλειψη της παιδικής κακοποίησης παντού. Χρέος μας αποτελεί να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ίσων ευκαιριών για όλους, χωρίς ανισότητες, εμπόδια, αποκλεισμούς.
Αυξάνεται η συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 38.000 πολίτες μέχρι τις 14:00 - Δείτε όλες τις εξελίξεις
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr