Αποστολή στα Σκόπια: Πάνω από 500 επιχειρηματικά ραντεβού!
Αποστολή στα Σκόπια: Πάνω από 500 ραντεβού πραγµατοποιήθηκαν χθες, στο πλαίσιο του επιχειρηµατικού φόρουµ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Να µη χαθεί το θετικό µοµέντουµ που δηµιουργεί η Συµφωνία των Πρεσπών αλλά και να αξιοποιηθεί το γεγονός ότι ακόµη και σήµερα το αναπτυξιακό επίπεδο της Ελλάδας παρέχει ένα συγκριτικό πλεονέκτηµα στη Βόρεια Μακεδονία σε σχέση µε τα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια ήταν τα δύο βασικά µηνύµατα από τις συναντήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του επιχειρηµατικού φόρουµ χθες το απόγευµα στα Σκόπια.
Οι Ελληνες επιχειρηµατίες είχαν χθες το απόγευµα εκατοντάδες συναντήσεις µε επιχειρηµατίες της γειτονικής χώρας, δείχνοντας ότι θέλουν να κερδίσουν τον χαµένο -επιχειρηµατικό- χρόνο. «Πρέπει να βιαστούµε και να επενδύσουµε στα Σκόπια σήµερα, γιατί πλέον υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις» συµφώνησαν αρκετοί Ελληνες επιχειρηµατίες, οι οποίοι µίλησαν στο «Εθνος» στο περιθώριο του φόρουµ. Σε αυτό συµµετείχαν πάνω από 130 ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες πραγµατοποίησαν περισσότερες από 500 be to be συναντήσεις µέχρι αργά το βράδυ.
Με τριπλάσιο αριθµό επιχειρηµατιών συµµετείχε η Βόρεια Μακεδονία, ενδεικτικό του καλού κλίµατος αλλά και του ενδιαφέροντος της γειτονικής χώρας να προσελκύσει νέες επενδύσεις από την Ελλάδα. Το επιχειρηµατικό φόρουµ αγκαλιάστηκε και από τα τρία εµπορικά επιµελητήρια της Βόρειας Μακεδονίας, ανέφεραν στο «Εθνος» διπλωµατικές πηγές από την Αθήνα. Τοµείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αναδείχθηκαν η ενέργεια, οι κατασκευές (δοµικά υλικά), καθώς και οι συµβουλευτικές υπηρεσίες, κάτι απόλυτα φυσιολογικό, από τη στιγµή που η Βόρεια Μακεδονία αναζητά τον προσεχή Ιούνιο ηµεροµηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων.
Τοποθετηµένος εδώ και 40 χρόνια επιχειρηµατικά στα Σκόπια και για µία δεκαετία επικεφαλής του συνδέσµου ξένων επενδύσεων στη γειτονική χώρα, ο Αρης Βλάχος κάλεσε, µιλώντας στο «Εθνος», τις ελληνικές επιχειρήσεις να βιαστούν και να τοποθετηθούν στη Βόρεια Μακεδονία. «Πρέπει να κινηθούν άµεσα και να εκµεταλλευθούν τη νέα κατάσταση που δηµιουργείται. Αυτό είναι το στοίχηµα των ξένων επενδυτών» είπε στο «Εθνος».
Οι σχέσεις ακόµη και πριν υπογραφεί η Συµφωνία ήταν καλές, παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ζώνης Καινοτοµίας, Κυριάκος Λουφάκης. «Το γεγονός ωστόσο ότι λύθηκε ένα πρόβληµα µπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες δουλειές. Βοηθά στη σταθεροποίηση της χώρας και συνεπώς µας διευκολύνει να κρατήσουµε ανοιχτές τις γραµµές µας µε τις βόρειες χώρες και ενδεχοµένως να γίνονται πιο γρήγορες οι διατυπώσεις και να µην έχουµε καθυστερήσεις στα σύνορα όπως παλαιότερα» είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ζώνης Καινοτοµίας. Ως µια ευνοϊκή περίοδο για επενδύσεις µετά και τη Συµφωνία των Πρεσπών χαρακτήρισε τη στιγµή ο πρόεδρος της Alumil, Γιώργος Μυλωνάς, µιλώντας στο «Εθνος». Στο µεταξύ, µποτιλιαρισµένο από νωρίς το πρωί έως και αργά το βράδυ ήταν χθες όλο το κέντρο των Σκοπίων, εξαιτίας των κυκλοφοριακών ρυθµίσεων της Αστυνοµίας, η οποία είχε αποκλείσει τους περισσότερους κεντρικούς δρόµους της πόλης εν όψει της επίσκεψης Τσίπρα. Ελικόπτερα πετούσαν όλη τη µέρα ελέγχοντας από ψηλά τα Σκόπια, µε τη διάρκεια ισχύος των µέτρων να είναι πρωτόγνωρη, καθώς ενεργοποιήθηκαν από τις 8 το πρωί µέχρι τις 8 το βράδυ, προκαλώντας έντονες γκρίνιες στους ντόπιους οδηγούς.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr