Σοφία Ζαχαράκη στο ethnos.gr: Ευθύνη να ενισχύσουμε το υπάρχον σημαντικό δίχτυ προστασίας των γυναικών
Όσα λέει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στο ethnos.gr🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
«Η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα υπό τις συνθήκες που έγινε, μας φέρνει όλους αντιμέτωπους με την ευθύνη να ενισχύσουμε περισσότερο και να καλύψουμε κενά και αδυναμίες, στο υπάρχον σημαντικό δίχτυ προστασίας των γυναικών», σημειώνει σε συνέντευξη της στο ethnos.gr η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Όπως επισημαίνει «αυτό το δίχτυ προστάτεψε αποτελεσματικά χιλιάδες γυναίκες, και μακάρι να είχε λειτουργήσει εξίσου καλά για να σωθεί η Κυριακή».
Αναφορικά με τη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, επισημαίνει πως «θεωρώ ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η κοινωνία είναι ένα debate με όρους επικοινωνίας». Προσθέτει πως «η γυναικοκτονία είναι μια ειδεχθής ανθρωποκτονία και τιμωρείται με την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή. Ισόβια κάθειρξη. Σε επίπεδο ποινικού κολασμού δεν υπάρχει κάτι ανώτερο, και αυτό το θεσμοθέτησε εκ νέου η Ν.Δ».
Στη συνέντευξή της η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρεται ακόμα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό που θα παρουσιαστεί το Μάιο αλλά και στο πρόβλημα της βίας των ανηλίκων. Όπως τονίζει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με τους Δήμους θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής γονέων ώστε να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν σε πρώιμο στάδιο προβληματικές συμπεριφορές.
Τέλος αναφορικά με το στεγαστικό πρόβλημα υπογραμμίζει πως η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» είναι στο στάδιο των τελευταίων ελέγχων και όπως σημειώνει : πολύ άμεσα θα πατήσουμε το «κουμπί».
Μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις για την γυναικοκτονία έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων έχει ανοίξει η συζήτηση για το πως μπορούν στο μέλλον να αποφευχθούν ανάλογα τραγικά γεγονότα. Ποιες περαιτέρω κινήσεις θα γίνουν για να προστατευθούν τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας ; Και γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στην νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία ;
Η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα υπό τις συνθήκες που έγινε, μας φέρνει όλους αντιμέτωπους με την ευθύνη να ενισχύσουμε περισσότερο και να καλύψουμε κενά και αδυναμίες, στο υπάρχον σημαντικό δίχτυ προστασίας των γυναικών.Αυτό το δίχτυ προστάτεψε αποτελεσματικά χιλιάδες γυναίκες, και μακάρι να είχε λειτουργήσει εξίσου καλά για να σωθεί η Κυριακή.
Επειδή διαπιστώνω μια προσπάθεια να υποτιμηθούν ή και να ακυρωθούν σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση μας, θέλω να αναφέρω μερικά αριθμητικά δεδομένα.270 γυναίκες από τις 1.367 που εγκατέστησαν την εφαρμογή του panic button, όταν βρέθηκαν σε κίνδυνο και τη χρησιμοποίησαν προστατεύτηκαν αποτελεσματικά. Στην 24ωρη γραμμή SOS 15900, τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου κάλεσαν και έλαβαν βοήθεια περίπου 1360 γυναίκες. Σχεδόν 53.500 γυναίκες απευθύνθηκαν στα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, από την έναρξη της λειτουργίας τους.
Είμαι η πρώτη που λέω ότι χρειαζόμαστε περισσότερες δομές. Και ναι, χρειάζεται περισσότερη ευαισθησία και εγρήγορση από όσους έρχονται σε επαφή με γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση και απειλές για τη ζωή τους. Από όλους. Κι όταν λέω όλους εννοώ φυσικά εμάς ως κυβέρνηση και αρμόδιο υπουργείο, τα κόμματα, την αστυνομία τη δικαιοσύνη αλλά και την ίδια την κοινωνία. Βρισκόμαστε όλοι, στο ίδιο μέτωπο.
Σε ό,τι δε αφορά στη νομική αναγνώριση ,θεωρώ ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η κοινωνία είναι ένα debate με όρους επικοινωνίας.
Η γυναικοκτονία είναι μια ειδεχθής ανθρωποκτονία και τιμωρείται με την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή. Ισόβια κάθειρξη. Σε επίπεδο ποινικού κολασμού δεν υπάρχει κάτι ανώτερο, και αυτό το θεσμοθέτησε εκ νέου η Ν.Δ.
Για μένα η μάχη κρίνεται και θα κριθεί από το πόσο αποτελεσματικά θα δράσουμε για να αλλάξουμε νοοτροπίες, να εκπαιδεύσουμε τα νέα παιδιά, να ενδυναμώσουμε και να προστατέψουμε ουσιαστικά τις γυναίκες.
Το Μάιο πρόκειται να παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό. Ποιο είναι το βασικό πλαίσιο των αλλαγών που δρομολογούνται;
Πρέπει πρώτα να ορίσουμε την περίμετρο του προβλήματος που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι προηγμένες χώρες και η Ελλάδα με ιδιαίτερη ένταση. Οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις, ο πληθυσμός γερνάει, ολόκληρες περιοχές φθίνουν πληθυσμιακά και επομένως αναπτυξιακά, η αναστροφή του brain drain, δεν έχει φτάσει στο σημείο που επιδιώκουμε, οι γυναίκες δεν μπαίνουν στην αγορά εργασίας λόγω πολλαπλών οικογενειακών υποχρεώσεων. Αυτές είναι παράμετροι του προβλήματος και παράμετροι των λύσεων. Το Εθνικό Σχέδιο μας στηρίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες. Την ενίσχυση της οικογένειας, την αύξηση του εργατικού δυναμικού, την περιφερειακή ανάπτυξη, το brain gain και την ενεργό γήρανση. Κάτω από τους πυλώνες αυτούς, θα αρθρώνονται επιμέρους στοχευμένες πολιτικές, προγράμματα και δράσεις. Κατανοείτε φυσικά γιατί δεν είναι δόκιμο να μιλήσουμε για αλλαγές ή τομές, καθώς στη δική μου αντίληψη τα πάντα είναι δημογραφικό. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις και στην ύπαιθρο, η προώθηση της ανάπτυξης και της ευημερίας με όρους ισότητας και δικαιοσύνης.
Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεότερες ηλικίες και όχι μόνο, είναι το στεγαστικό, καθώς οι τιμές των ενοικίων συνεχίζουν την ανηφορική πορεία. Πότε θα μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω»;
Το πρόβλημα της στέγης είναι από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά πανευρωπαϊκά. Εμείς δεν προσπαθούμε απλώς να αντιμετωπίσουμε το προφανές και άμεσο πιεστικό ζήτημα που όντως αφορά περισσότερο τους νέους. Γνωρίζουμε ότι η εξασφάλιση ποιοτικής και οικονομικής στέγης είναι αναγκαίος όρος ώστε οι νέοι και τα νέα ζευγάρια να κάνουν το επόμενο βήμα: να αποκτήσουν παιδιά. Για το λόγο αυτό η στεγαστική μας πολιτική είναι από τους πυλώνες και του Σχεδίου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του Ανακαινίζω – Νοικιάζω είναι στο στάδιο των τελευταίων ελέγχων και εκτιμώ ότι πολύ άμεσα θα πατήσουμε το «κουμπί». Να θυμίσω ότι αφορά την επιδότηση για ανακαινίσεις σχεδόν 12.500 κλειστών διαμερισμάτων, τα οποία θα διατεθούν στη συνέχεια τουλάχιστον για μια τριετία, σε μακροχρόνια μίσθωση. Αυτή είναι μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για να μπει κάποιος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτούμε με 50 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά ο προϋπολογισμός της στεγαστικής πολιτικής που υλοποιούμε σε αυτή τη φάση, υπερβαίνει τα 2.3 δισεκατομμύρια.
Η βία των ανηλίκων είναι ένα φαινόμενο που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Ποιες κινήσεις δρομολογούνται για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα ;
Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού πρόσφατα συγκροτήθηκε μια ομάδα με ειδικούς η οποία μελετάει όλα τα υφιστάμενα μέτρα, εξετάζει προτάσεις δράσεις και παρεμβάσεις που αφορούν τα φαινόμενα παιδικής παραβατικότητας και βίας, σε όλα τα πεδία. Στο σχολείο, στο δρόμο, στο διαδίκτυο. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά θα προκύψει ένα συνολικό πλαίσιο και πλάνο, το οποίο θα περιλαμβάνει και την πρόληψη και την αντιμετώπιση.
Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με τους Δήμους θα υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής γονέων ώστε να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν σε πρώιμο στάδιο προβληματικές συμπεριφορές. Επίσης άμεσα θα τρέξει μια στοχευμένη καμπάνια με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση. Η εκστρατεία ενημέρωσης θα είναι τριπλής παρέμβασης: στο οικογενειακό περιβάλλον, στην κοινότητα, και στο σχολείο.
Στα σχολεία ήδη ως κυβέρνηση έχουμε κάνει πολύ σημαντική δουλειά μέσα από τους ψυχολόγους, τους κοινωνικούς λειτουργούς, με τον υπεύθυνο του κάθε σχολείου για τα θέματα σχολικής βίας.
Αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο Παιδείας θα λειτουργήσει την πλατφόρμα καταγραφής των περιστατικών ενδοσχολικής βίας. Εκεί μπορούν να αναφέρονται όλα τα περιστατικά βίας μέσα στο σχολικό περιβάλλον, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε μια καθαρότερη εικόνα και φυσικά παρέμβαση. Θέλω όμως να επισημάνω ότι η βία ανάμεσα στους ανήλικους ή με πρωταγωνιστές ανήλικους είναι μέρος του συνολικότερου προβλήματος που βλέπουμε γύρω μας. Αλλά είναι και το πλέον ανησυχητικό γιατί λειτουργεί και ως καθρέφτης της αυριανής κοινωνίας.
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr