Φραγκογιάννης: Η διατήρηση του θετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές επαφές συμβάλλει στην ευημερία της περιοχής
Σε συνέντευξη του στο ethnos.gr σημειώνει ότι η προετοιμασία του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Άγκυρα «προχωράει κανονικά και ελπίζουμε ότι και αυτή η συνάντηση των δύο ηγετών θα είναι αποδοτική».🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
«Η διατήρηση του θετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές επαφές και η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων συμβάλλει στην ευημερία της περιοχής» υπογραμμίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης. Σε συνέντευξη του στο ethnos.gr σημειώνει ότι η προετοιμασία του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Άγκυρα «προχωράει κανονικά και ελπίζουμε ότι και αυτή η συνάντηση των δύο ηγετών θα είναι αποδοτική».
Αναφορικά με τα περιβαλλοντικά πάρκα σημειώνει πως «έχω την πεποίθηση ότι αυτό το ζήτημα δεν θα επηρεάσει την πορεία των επαφών μας και τη συνεργασία μας. Και τούτο γιατί την προσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας επιτάσσουν η ιστορία και η γεωγραφία». O κ. Φραγκογιάννης αναφέρεται στον επόμενο γύρο συνομιλιών στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας την ερχόμενη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν θέματα αποτελεσματικότερης συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών αλλά και ζητήματα συνεργειών στον τομέα της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογίας.
Όσον αφορά στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή υπογραμμίζει πως «στόχος μας είναι η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή». Σημειώνει δε πως «η Ελλάδα, πιστή και συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών, τήρησε και τηρεί ισορροπημένη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου και λειτουργώντας ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή».
Στις 13 Μαΐου θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλευρά δείχνει να επιστρέφει σε μια ρητορική έντασης με αφορμή τα θαλάσσια περιβαλλοντικά πάρκα. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται το τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το επόμενο διάστημα;
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί όντως στις 13 Μαΐου, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Η προετοιμασία του ταξιδιού προχωράει κανονικά και ελπίζουμε ότι και αυτή η συνάντηση των δύο ηγετών θα είναι αποδοτική.
Αναφορικά με τα περιβαλλοντικά πάρκα, τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Στο πλαίσιο της 9ης Διάσκεψης για τους Ωκεανούς, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις αρχές της εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός μας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει δύο επιπλέον μεγάλα θαλάσσια πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, τα πάρκα αυτά, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της άσκησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, δεν έχουν ακόμα χωροθετηθεί. Θα χωροθετηθούν με βάση συγκεκριμένα περιβαλλοντικά κριτήρια, τα οποία σχετίζονται με την προστασία των θαλασσίων ειδών και γενικότερα την προστασία των υδάτων.
Έχω την πεποίθηση, λοιπόν, ότι αυτό το ζήτημα δεν θα επηρεάσει την πορεία των επαφών μας και τη συνεργασία μας. Και τούτο γιατί την προσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας επιτάσσουν η ιστορία και η γεωγραφία. Είμαστε δύο χώρες ταγμένες να ζήσουμε μαζί στην ίδια γειτονιά και είναι προς το συμφέρον όλων μας να διατηρήσουμε την ειρήνη σε αυτήν τη γειτονιά. Οι δύσκολες και πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο στη Μεσόγειο δεν αφήνουν περιθώρια για αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες, απαιτούν συνεργασίες και συγκλίσεις. Η διατήρηση του θετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές επαφές και η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων συμβάλλει στην ευημερία της περιοχής.
Με βάση τον οδικό χάρτη που έχει χαραχθεί αύριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα μεταβείτε στην Κωσταντινούπολη για να συνεχιστούν οι συζητήσεις για την θετική ατζέντα. Ποια είναι τα θέματα που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες;
Στον επόμενο γύρο συνομιλιών στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας την ερχόμενη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη θα επικεντρωθούμε, με τον ομόλογο μου κ. Burak Akcapar, κυρίως σε θέματα αποτελεσματικότερης συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δυο χωρών αλλά και σε ζητήματα συνεργειών στον τομέα της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογίας.
Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούμε την ίδρυση του Ελληνο-τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, μιας νέας, δυναμικής μορφής συνεργασίας σε τομείς αιχμής, όπως η πράσινη μετάβαση, οι κατασκευές και οι υποδομές, η υψηλή τεχνολογία καθώς και ο αγροδιατροφικός τομέας. Επικεφαλής του νέου αυτού σχήματος έχουν τεθεί επιφανείς επιχειρηματίες και από τις δυο πλευρές, από την Ελλάδα ο εφοπλιστής κ. Γ. Προκοπίου και από την Τουρκία ο επιχειρηματίας κ. Α. Polat.
Επιπλέον, μέσα από μία σειρά πρωτοβουλιών διευρύνουμε τη συνεργασία θεσμικών φορέων των δυο χωρών στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ενδεικτικά αναφέρω πρωτοβουλίες, όπως tech festivals και διαδικτυακούς διαγωνισμούς. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδουμε, επίσης, στο να φέρουμε κοντά νέους ανθρώπους από Ελλάδα και Τουρκία μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεργασία ερευνητικών κέντρων, αθλητικές εκδηλώσεις.
Η ανάληψη όλων αυτών των πρωτοβουλιών γίνεται με γνώμονα την ισχυρή μας θέληση να θεμελιώσουμε μια βιώσιμη και μακρόπνοη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Και για να έχει διάρκεια στον χρόνο αυτή η συνεργασία πρέπει να αφουγκράζεται τα όνειρα, τους σχεδιασμούς για το μέλλον και τις επαγγελματικές ανησυχίες των επιχειρηματιών και των νέων επιστημόνων που θέλουν να ζήσουν με ειρήνη και ευημερία σε Ελλάδα και Τουρκία. Αιχμή του δόρατος, επομένως, είναι η δημιουργική εμπλοκή τριών βασικών συνιστωσών της κοινωνίας μας, της επιχειρηματικής κοινότητας, της επιστημονικής κοινότητας και της νεολαίας των δύο χωρών.
Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το τοπίο στη Μέση Ανατολή και πόσο αισιόδοξος είστε για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή ;
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο. Τα τεκταινόμενα συνιστούν μια μεγάλη δοκιμασία πρωτίστως για τους λαούς της περιοχής, αλλά και για όλους μας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε και παγκόσμιο επίπεδο. Ως εκ τούτου, βρίσκονται στην αιχμή της εξωτερικής πολιτικής όλων των χωρών του δυτικού και του αραβικού κόσμου. Είναι απαραίτητο να επικρατήσει αυτοσυγκράτηση. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όχι μόνο το Ιράν και το Ισραήλ, θα πρέπει να προσφέρουν καλές υπηρεσίες, να διακοπούν οι εχθροπραξίες, να διασφαλιστούν και να αυξηθούν οι ανθρωπιστικές δίοδοι, να υπάρξει μία βιώσιμη λύση για τη Μέση Ανατολή.
Η Ελλάδα, πιστή και συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών, τήρησε και τηρεί ισορροπημένη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου και λειτουργώντας ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή. Με τη στάση μας, έχουμε αποκτήσει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο, συνομιλούμε με αξιοπιστία με το Ισραήλ και με τους Παλαιστίνιους, όπως και με όλους τους μεγάλους εταίρους στη Μέση Ανατολή, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον κόσμο. Στόχος μας είναι η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή.
Σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζονται όλες οι προσπάθειές μας και ταυτόχρονα επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια, ώστε να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την οποιαδήποτε εξέλιξη.
Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να επηρεάσουν και την ελληνική οικονομία ;
Η χώρα μας εν μέσω των δεινών και δυσκολιών που συζητάμε - κλιματική κρίση, συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία, αιματηρές επιθέσεις στη Γάζα, συγκρούσεις Ιράν Ισραήλ, επισφαλής κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, μεταναστευτικές ροές – έχει θέσει ως στόχο να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Και αυτό που διαπιστώνω, ομολογώ με ικανοποίηση, σε όλες τις διεθνείς επαφές μου, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σταθερά στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών. Η χώρα μας έχει μεταμορφωθεί σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και έναν αξιόπιστο επιχειρηματικό συνεργάτη. Η εδραιωμένη πολιτική σταθερότητα σε συνδυασμό με τις δομικές μεταρρυθμίσεις για τη μετάβαση της χώρας σε μια πράσινη οικονομία με κοινωνικό πρόσωπο, στραμμένη στις εξαγωγές, φιλική προς τους επενδυτές και το περιβάλλον έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Δεν είναι τυχαίο ότι το 2023 η Ελλάδα βρέθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην κορυφή της λίστας των 35 χωρών με την καλύτερη επίδοση σε 5 βασικούς οικονομικούς δείκτες σύμφωνα με έρευνα του “Economist”, όπως και ότι η τελευταία έκθεση του “Economist Intelligence Unit” αναφέρει ότι η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον μεταξύ 82 κρατών τα τελευταία 4 έτη. Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας το 2023 ήταν ο τρίτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη και αναμένεται να παραμείνει σταθερός στο 2,3% για το 2024 και το 2025.
Να θυμήσω, επίσης, ότι 5 οίκοι αξιολόγησης, οι R&I και Scope, καθώς και οι αναγνωρισμένοι από την ΕΚΤ DBRS Morningstar, Standard & Poor’s και Fitch μας έδωσαν το 2023, μετά από 13 χρόνια, την επενδυτική βαθμίδα. Η αναβάθμιση ουσιαστικά επιβραβεύει την μακροοικονομική και δημοσιονομική πρόοδο της χώρας τα τελευταία χρόνια και την προσήλωση της κυβέρνησης σε μεταρρυθμίσεις και περαιτέρω μείωση του χρέους.
Ένα από τα «στοιχήματα» της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα είναι η αύξηση των εξαγωγών. Πρόσφατα αναφερθήκατε στη δημιουργία ενός νέου φορέα δικτύωσης και εξωστρέφειας, με στόχο να προωθηθεί η Ελλάδα ως αναδυόμενος κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Ποιες κινήσεις θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα;
Όντως, ένα από τα στοιχήματα της ελληνικής οικονομίας είναι, παρά τη σκιά της διεθνούς αβεβαιότητας, οι ελληνικές εξαγωγές, που στην παρούσα φάση παρουσιάζουν μια μειούμενη τάση, να πάρουν και πάλι την ανιούσα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το 2023 οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν συνολικά κατά 4,71 δισ. € (8,5%) και διαμορφώθηκαν σε 50,41 δισ. €. Ας δούμε όμως και τα θετικά, μειώθηκε κατά πολύ (20%) το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο και βελτιώθηκαν σημαντικά οι ελληνικές εξαγωγικές επιδόσεις σε παραδοσιακά ισχυρούς κλάδους, όπως τρόφιμα, λίπη-έλαια, ποτά-καπνός και μηχανήματα, συγκριτικά µε τις αντίστοιχες επιδόσεις της τελευταίας διετίας.
Παράλληλα, η χώρα μας σταδιακά αναδύεται σε περιφερειακό κόμβο κλάδων αιχμής, όπως η Υψηλή Τεχνολογία και οι Βιοεπιστήμες, και προσελκύει το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών και αμερικανικών κεφαλαίων. Τεχνολογικοί κολοσσοί, η Google, η Microsoft και η Amazon, έχουν υποβάλει επενδυτικά σχέδια με σκοπό την ίδρυση περιφερειακών ψηφιακών κέντρων. Επιπλέον, CISCO, Pfizer, Accenture, Telecom IT και Chubb έχουν δημιουργήσει ένα τεχνολογικό hub στη Θεσσαλονίκη. Τεχνολογικά clusters αναπτύσσονται ακόμη και σε μικρότερες πόλεις, όπως τα Γιάννενα, η Πάτρα και το Ηράκλειο, σε συνεργασία με τις τοπικές πανεπιστημιακές κοινότητες.
Αξιοσημείωτη πρόοδο έχει σημειώσει και το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Το 2023, 800 start-ups βρέθηκαν καταγεγραμμένες στην Elevate Greece και άλλες 4.000 σε άλλες βάσεις δεδομένων. Ταυτόχρονα, δρομολογούνται συγχωνεύσεις και εξαγορές. Ενδεικτικά αναφέρω την εξαγορά ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων από τη Hewlett Packard Enterprise, Cisco, Dell και Intel μέσα στο 2023. Οι εξαγορές αυτές συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του ελληνικού οικοσυστήματος.
Τα σταθερά βήματα στο οικοσύστημα της καινοτομίας μάς ωθούν σε ένα στρατηγικό άλμα, στη δημιουργία ενός νέου φορέα δικτύωσης και εξωστρέφειας.
Προχωράμε, λοιπόν, στον σχεδιασμό ενός ελληνικού παγκόσμιου δικτύου, το οποίο θα συνδέει την ελληνική νεοφυή επιχειρηματικότητα με παγκόσμια κέντρα οικονομίας, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, με σκοπό τον εντοπισμό ευκαιριών και την εδραίωση σταθερών σχέσεων. «Επιστημονικοί Διπλωμάτες» σε επιλεγμένες πόλεις ανά τον κόσμο θα λειτουργούν ως σύνδεσμοι ανάμεσα στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και τα τοπικά ακαδημαϊκά κέντρα, προωθώντας την ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ο φορέας θα φέρνει σε επαφή τα μέλη του με παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια με σκοπό τη χρηματοδότησή τους, για να διατηρηθεί η εταιρική έδρα στην Ελλάδα και να ενισχυθεί η εθνική ανάπτυξη. Χάρη σε αυτόν τον φορέα η Ελλάδα θα εδραιωθεί ως κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, θα ενισχύσει την εικόνα της, θα κερδίσει περαιτέρω διεθνή αναγνώριση
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr