Βόρεια Μακεδονία: Μύδροι Ζάεφ στο OPEN κατά Σιλιάνοφσκα - Ανησυχία για την ευρωπαϊκή προοπτική
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ εξαπέλυσε τα πυρά του στη νέα πρόεδρο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σωρεία αντιδράσεων στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας εξακολουθεί να προκαλεί η επιλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει κατά την ορκωμοσία της τη χώρα «Μακεδονία».
Αποκορύφωμα ήταν η ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος που εξέφρασε ηχηρή διαφοροποίηση από τις κινήσεις της Γκορντάνα Σιλιανόφσκα. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η χώρα κινείται αποφασιστικά «στην χωρίς όρους εκπλήρωση των συνταγματικών προβλέψεων και όλων των διεθνών υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, όπως η πλήρης τήρηση της Στρατηγικής Συμφωνίας ανάμεσα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την Ελληνική Δημοκρατία, γνωστή ως Συμφωνία των Πρεσπών».
Ηχηρή παρέμβαση Ζάεφ κατά της προέδρου
Ηχηρή παρέμβαση όμως έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ που υπέγραψε με τον Αλέξη Τσίπρα τη Συμφωνία των Πρεσπών μέσω του OPEN. Συγκεκριμένα ο κ. Ζάεφ κάλεσε τη νέα πρόεδρο να συμμορφωθεί με τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι σοβαρές για το κράτος και θα γίνουν άμεσα αισθητές και στους πολίτες, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.
«Η μη συμμόρφωση επιφέρει ευθύνες αλλά και σοβαρές συνέπειες για το κράτος που θα γίνουν άμεσα αισθητές από τους πολίτες. Η ευθύνη δεν είναι μόνο πολιτική αλλά και νομική. Και οι συνέπειες είναι δεκαετίες εχθρότητας με τις γειτονικές χώρες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ΟΗΕ» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ καλώντας τον αρχηγό του VMRO και την πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστούν στο ακέραιο τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Και προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας: «Ο Μιτσκόφσκι και η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα έχουν επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν σκοπεύουν να ακυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρόλο που δεν συμφωνούν με αυτήν. Ως εκ τούτου, ως κάτοχοι των ανώτατων κρατικών αξιωμάτων, θα πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα, τη διεθνή Συμφωνία των Πρεσπών και τους νόμους».
«Είναι ένας πόλεμος των λέξεων»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αμηχανία και παγωμάρα επικρατεί στη Βόρεια Μακεδονία από χθες μετά τις δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας και κυρίως για τους πολίτες που ανησυχούν για το μέλλον της χώρας και για τις σχέσεις με την Ελλάδα. Φοβούνται ότι θα γυρίσουν στα παλιά χρόνια με τα κλειστά σύνορα. Σύμφωνα πάντως με αναλυτές και με δημοσιογράφους ο μήνας Ιούλιος θα είναι ο πιο κομβικός για τη Βόρεια Μακεδονία καθώς όλοι έχουν στραμμένα τα βλέμματα στον σχηματισμό της κυβέρνησης.
Παρέμβαση μέσω του OPEN έκανε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντέμκο Μαλέσκι ο οποίος σε ένα από τα άρθρα που δημοσίευσε στη Βόρεια Μακεδονίας, τόνισε ότι η στάση της προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κήρυξε τον «πόλεμο» με την Ελλάδα.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ εύθραυστη. Δεν έχει την υποστήριξη του κόσμου και είναι μεγάλη ευθύνη για τους πολιτικούς να μην διακόψουν ότι ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια και πρέπει να συνεχίσουν τη συνεργασία μεταξύ δυο φίλων-κρατών. Μιλάμε για «πόλεμο» φυσικά. Είναι ένας πόλεμος των λέξεων ο οποίος μπορεί να κλιμακωθεί και να προκαλέσει προβλήματα στα σύνορα, να φέρει αποκλεισμούς και βέτο από την Ελλάδα» ανέφερε συγκεκριμένα στο OPEN.
«Υπάρχει κίνδυνος για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
Ο Ντέμκο Μαλέσκι στάθηκε και στις συνέπειες που θα έχει η επιμονή της νέας προέδρου να αποκαλεί τη χώρα της με τον όρο «Μακεδονία» υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο της μη ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτό που έμαθα από πολύ νωρίς είναι ότι οι Ενώσεις όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκαν για να προστατεύουν κυρίως τα ενδιαφέροντα των μελών τους. Έτσι λοιπόν θα έχει μεγάλο θέμα η Βόρεια Μακεδονίας» επισημαίνει στο OPEN.
Τέλος, στο ερώτημα αν ο νέος πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε: «Εκτιμώ ότι ο νέος πρωθυπουργός και η πρόεδρος είναι ένα… μυαλό. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ότι ίσως να έχει μάθει κάτι από τις αντιδράσεις όπου έρχονται από την Ευρώπη και την Ελλάδα κυρίως. Μπορεί να υποχωρήσει, αλλά δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί».
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr