Μητσοτάκης - Ερντογάν: Τα «αγκάθια», οι συμφωνίες και τα... ήρεμα νερά στο Αιγαίο
Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο το θετικό, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, είναι πως υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Είναι, άλλωστε προσθέτουν, αδύνατο να γεφυρωθούν όλες οι διαφωνίες των δύο χωρών. Από την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών προέκυψαν τα εξής:
- Ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στο ζήτημα της μειονότητας, κάτι που απορρίπτει η Ελληνική πλευρά
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της Μονής της Χώρας, έλαβε όμως αρνητική απάντηση από τον Τούρκο Πρόεδρο
- Έγινε ξεκάθαρη η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη
- Ανακοινώθηκαν συμφωνίες στους τομείς της Οικονομίας, της Πολιτικής Προστασίας και της μεταναστευτικής πολιτικής. Ειδικά στη μεταναστευτική πολιτική θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο σε ό,τι αφορά τις ροές εν όψει καλοκαιριού.
- Θα υπάρξει συνέχεια στις συνομιλίες σε νέο διπλό «ραντεβού» σε Αθήνα και Άγκυρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν να μην υπάρξει κλιμάκωση και να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Αν αυτό μεταφράζεται σε ήρεμα νερά στο Αιγαίο μένει να φανεί, αν και αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο.
Η Θράκη στο προσκήνιο
Πιο αναλυτικά, ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων αναφέρθηκε σε μια «παραγωγική, ειλικρινή και εποικοδομητική», όπως τη χαρακτήρισε συνάντηση, εκτιμώντας πως «δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όσο μεγάλο και να είναι, που να μην μπορεί να λυθεί». Ταυτόχρονα, έκανε εκ νέου αναφορές σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη σημειώνοντας πως «υπάρχει θέληση να λυθούν τα επιμέρους προβλήματα. Σχετικά με το Κυπριακό ζήτησε να επιτευχθεί μια «δίκαιη λύση».
«Όπως έχω ήδη τονίσει, ο χαρακτηρισμός τής μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ το έμπρακτο ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για την ευημερία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη εκδηλώνεται με την αυτονόητη τήρηση των αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας για τα μέλη της, όπως και για όλους τους Έλληνες πολίτες, αλλά -και θέλω να το τονίσω αυτό- και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας. Και θεωρούμε επιτυχία μας την ενεργό παρουσία της μειονότητας στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή και θα ήταν ευχής έργον αν την ίδια άνθιση γνώριζε και ο, δυστυχώς, διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία», απάντησε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Μονή της Χώρας
Παράλληλα, αναφερόμενος ουσιαστικά στη Μονή της Χώρας είπε με νόημα ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός των διεθνών κανόνων προστασίας της θρησκευτικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδίως όταν μιλάμε για μνημεία τα οποία αποτελούν πανανθρώπινη περιουσία υπό την ομπρέλα της UNESCO. «Είχαμε την ευκαιρία με ειλικρίνεια να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο Erdogan τη στεναχώρια μας, τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας άλλαξε χαρακτήρα και θα λειτουργήσει πια ως τέμενος», σημείωσε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε, δε, ότι «είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιτιστική αξία αυτού του μνημείου έτσι ώστε να μπορεί να είναι επισκέψιμο από όλους και να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν αυτόν τον πολύ σημαντικό πολιτιστικό θησαυρό, που πιστεύω ότι αποτελεί και ένα σημείο αναφοράς στην ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συμφωνούν στο ότι πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη χρήση βίας και το αιματοκύλισμα στην περιοχή και να οδηγηθούμε σε μία ανακωχή διαρκείας, καθώς επίσης και στο ότι πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι. «Συμφωνούμε ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Ναι, συμφωνούμε ότι αυτή τη στιγμή θα ήταν κολοσσιαίο λάθος να εκδηλωθεί μία χερσαία επίθεση στη Ράφα. Όπως επίσης συμφωνούμε και στο γεγονός ότι η μόνη βιώσιμη προοπτική είναι η επιστροφή στην πολιτική διαδικασία και η λύση των δύο κρατών, θέση την οποία υποστηρίζουμε απόλυτα και ενεργά ως μέλη της διεθνούς κοινότητας και ως χώρες της περιοχής», είπε ο πρωθυπουργός.
Τι είπε ο Μητσοτάκης για το Κυπριακό
Σχετικά με το Κυπριακό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για την αναζήτηση μίας λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, ξεκινώντας με την εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των δύο μερών.
Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και μάλιστα επί 1,5 ώρα ήταν κλειστή. Συμφωνήθηκε η επόμενη συνεδρίαση του ΑΣΣ Ελλάδας- Τουρκίας να πραγματοποιηθεί περί το τέλος του χρόνου στην Τουρκία. Καθώς και στις επόμενες συναντήσεις στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους: πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Αυξάνεται η συμμετοχή στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 38.000 πολίτες μέχρι τις 14:00 - Δείτε όλες τις εξελίξεις
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr