Live η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ
Δείτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει ευρωεκλογών, παραχωρεί συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο στις 6» με τον Δημήτρη Κοτταρίδη.
Για τη Βόρεια Μακεδονία
«Αναμένουμε τις επόμενες τοποθετήσεις της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για αρνητικά δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση στη γειτονική χώρα.
«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση, να σεβαστεί την κεντρική πρόβλεψη της Συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιεί το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, ειδάλλως θα δημιουργήσει πρόβλημα όχι στις σχέσεις Ελλάδος και Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και Ευρώπης και Βόρειας Μακεδονίας, υπογράμμισε.
«Δεν θα φέρουμε προς κύρωση τα μνημόνια», ανέφερε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έβλεπε από καιρό τη ρητορική του VMRO. «Θεωρώ αδιανόητο να έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ» και να μιλά για τα μνημόνια. Δεύτερον, για να υπάρξει ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση στη Συμφωνία των Πρεσπών», σχολίασε.
Για το ψηφιακό σχολείο και τη βία στα σχολεία
Σχετικά με το ψηφιακό φροντιστήριο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, «η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στην τηλεκπαίδευση. Τώρα δημιουργούμε ένα συμπληρωματικό ψηφιακό βοήθημα και δίνουμε δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο σε μαθητές Γ’ Λυκείου από έμπειρους καθηγητές».
«Είναι μία τεράστια πρωτοβουλία που μειώνει τις ανισότητες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου σχολείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τη βία στα σχολεία, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έξαρση φαινομένων βίας και εγκληματικότητας μετά την πανδημία εντός και εκτός σχολείου. «Δεν παρατηρούμε απλά το φαινόμενο, έχουμε αντιδράσει», τόνισε, υπενθυμίζοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που ελήφθησαν μετά από σύσταση επιτροπής με ανθρώπους εγνωσμένου κύρους. «Αλλά φυσικά χρειάζεται ευαισθητοποίηση από τις οικογένειες, το σχολείο και τα παιδιά, που πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να είναι απλοί παρατηρητές σε τέτοια φαινόμενα».
Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία panic button για εφήβους, εφόσον θεωρεί ότι δέχεται απειλή bullying ή βίας εκτός σχολείου.
«Είναι βέβαια ότι όχι μόνο στην ελλάδα αλλά παγκοσμίως και μετά την πανδημία έχουμε δει μία έξαρση παραβατικότητας, φαινομένων εκφοβισμού, αυτό που αποκαλούμε μπούλινγκ και εντός και εκτός των σχολείων. Αλλιώς το αντιμετωπίζεις στην περίπτωση εντός σχολείου και αλλιώς εκτός σχολείου. Έχουμε κάνει μία ολόκληρη καμπάνια για το μπούλινγκ, έχουμε μία τηλεφωνική γραμμή το 10201 όπως επίσης έχουμε και μία διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία έχει δεχτεί σημαντικό αριθμό καταγγελιών και μια διαδικασία για το πώς διαχειριζόμαστε με ευαισθησία και εχεμύθεια. Γιατί χρειάζεται μία διακριτικότητα σε αυτά τα περιστατικά εντός του σχολείου. Κατά συνέπεια δεν παρατηρούμε απλά το φαινόμενο».
Για τις γυναικοκτονίες
Για το θέμα των γυναικοκτονιών ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η περίπτωση της Κυριακής ήταν μία τραγωδία η οποία κατέδειξε πως ότι και να κάνουμε πρέπει πάντα να κάνουμε περισσότερα. Τίποτα δεν λειτούργησε σωστά όμως υπάρχουν χιλιάδες άλλες περιπτώσεις που τα πράγματα λειτουργούν σωστά. Αντιμετωπίζονται περιστατικά κακοποίησης άρα εμπιστεύονται το κράτος και την αστυνομία και πρέπει να είναι πιο άμεση η αντίδραση και από την αστυνομία και από τις δικαστικές αρχές οι οποίες και αυτές πρέπει να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο και να παρέχουν ένα πλέγμα προστασίας».
«Το panic button έχει σώσει εκατοντάδες ζωές γιατί έχει λειτουργήσει. Είναι μία κρυπτογραφημένη εφαρμογή που μπαίνει σε μία συσκευή τηλεφώνου αν τη δει κάποιος δεν θα ξέρει τι ακριβώς είναι αυτό ενεργοποιείται αν η γυναίκα αισθάνεται ότι εν δυνάμει μπορεί να απειληθεί και αμέσως έρχεται η αστυνομία στο σπίτι», σχολίασε.
«Σχετικά με τις στέγες περίθαλψης κακοποιημένων γυναικών το πιο δύσκολο είναι να πάρει κάποιος την απόφαση όχι να καταγγείλει αλλά να φύγει από το σπίτι και το κακοποιητικό περιβάλλον και να αναζητήσει πραγματική προστασία και όσο δεν φεύγει από το σπίτι εν δυνάμει κίνδυνος μπορεί να ελλοχεύει, όσα μέτρα και να πάρουμε και εμείς και εκεί χρειάζεται ψυχολογική στήριξη. Ο αριθμός των καταγγελιών μου λέει δύο πράγματα: πρώτον ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν είχαμε στο παρελθόν τόσες καταγγελίες αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν αλλά ότι δεν τα γνωρίζαμε», είπε ο πρωθυπουργός.
Για τη βία στα γήπεδα
Για τη βία στα γήπεδα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα. Η εικόνα στα γήπεδα σήμερα είναι τελείως διαφορετική. Είναι εικόνα που μοιάζει με τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Κι αυτό έγινε επειδή μπήκε το πλαίσιο, αλλά και επειδή προβλέφθηκαν αυτοματοποιημένες ποινές. Και μετά την τραγική δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη, υπήρξε συστηματική έρευνα για μία ουσιαστικά οργανωμένη επιχείρηση. Θα αποδοθούν ευθύνες», δήλωσε.
Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ΕΛΑΣ και την UEFA για τον επικείμενο τελικό του Conference League ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φιορεντίνα.
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό, όσον αφορά στην κριτική που ασκήθηκε για την προετοιμασία του Ευαγγελισμός, ως νοσοκομείου αναφοράς για περιστατικά σε VIP περιπτώσεις στον συγκεκριμένο αγώνα.
Για το ΕΣΥ, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, που προέκυψαν από τη δεκαετή οικονομική κρίση, αλλά και την πανδημία, που πολλά πράγματα πήγαν πίσω. «Έχουμε προτάξει την αναμόρφωση του ΕΣΥ ως κεντρικό στόχο τετραετίας», ανέφερε.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr