Ευρωεκλογές 2024 - Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Βουλή για την οικονομία: Η δύσκολη μάχη με την ακρίβεια, τα μέτρα σε δόσεις και τα πυρά στην αντιπολίτευση
Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα εστιάσει στα βήματα που θα γίνουν από εδώ και πέρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
«Ραντεβού» στη Βουλή δίνουν σήμερα κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές. Πρόκειται για μια συζήτηση με κεντρικό θέμα την οικονομία, ωστόσο αναμένεται να επεκταθεί και σε μία εφ/ όλης της ύλης αντιπαράθεση καθώς τα κομματικά επιτελεία δίνουν μάχη για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης.
Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών, ωστόσο εκτιμούν πως «τα χειρότερα του πληθωρισμού πια τα έχουμε περάσει». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως υπάρχει εφησυχασμός, καθώς αναγνωρίζεται πως ο υψηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών.
Στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός θα περιγράψει τις πρωτοβουλίες, που έχει λάβει η κυβέρνηση αλλά παράλληλα θα εστιάσει και στα βήματα που θα γίνουν από εδώ και πέρα. Ωστόσο δεν θα περιοριστεί σε μία ομιλία που θα είναι εστιασμένη σε αριθμούς αλλά θα τονίσει και το πολιτικό διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης. Ουσιαστικά θα εκπέμψει το μήνυμα πως η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που εγγυάται την σταθερότητα για την επόμενη μέρα και θα εξαπολύσει πυρά στην αντιπολίτευση πως καταθέτει ακοστολόγητες προτάσεις.
Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να εστιάσει πρώτον στα μέτρα για την μόνιμη ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών (π.χ. αυξήσεις μισθών) και δεύτερο στις παρεμβάσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά. Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και επομένως πρόκειται για μία μάχη διαρκείας.
Μια σειρά παρεμβάσεων τρέχουν σε δόσεις, ενώ οι επόμενες κινήσεις θα εξαρτηθούν και από τα περιθώρια που υπάρχουν στα ταμεία. Για παράδειγμα μία από τις κινήσεις που θέλει να δρομολογήσει η κυβέρνηση προβλέπει μείωση εργοδοτικών εισφορών, ενώ έρχονται νέα μέτρα στο στεγαστικό πεδίο, με έμφαση να δίνεται στη στήριξη των νέων ζευγαριών (π.χ. πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής).
Το δημογραφικό ζήτημα
Πακέτο ευνοϊκών μέτρων θα προβλέπεται και στο νέο εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό που θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε χθες πως «νομίζω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο με τον ιδιωτικό τομέα. Να δώσουμε, παραδείγματος χάρη, περισσότερα κίνητρα στις επιχειρήσεις που παρέχουν παροχές υποστήριξης των οικογενειών στους εργαζόμενούς τους». Μεταξύ άλλων έφερε και το εξής παράδειγμα «θα μπορούσαμε να σκεφτούμε κάποια φορολογικά κίνητρα για παροχή, παραδείγματος χάρη, περισσότερων δωρεάν παιδιατρικών εξετάσεων…»
Πάντως η κυβέρνηση βγάζει από το τραπέζι το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, παρά το ασφυκτικό pressing της αντιπολίτευσης. «Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει τελικά στον τελικό καταναλωτή. Γιατί έχουμε εμπειρίες και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που το δοκίμασαν» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως «το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά».
Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια ο κ.Μητσοτάκης πρόκειται να αναφερθεί και στην επιστολή που έχει στείλει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία ζητά μία ευρωπαϊκή παρέμβαση η οποία θα αντιμετωπίσει τους λεγόμενους εδαφικούς περιορισμούς προσφοράς (που έχει να κάνει με το πώς τιμολογούν οι πολυεθνικές). Μάλιστα πρόσφατα σημείωσε πως« θα λύσει από μόνο του το πρόβλημα; Όχι. Κανένα μέτρο από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αθροιστικά, όμως, όλα μαζί μας κάνουν να είμαστε πιο αισιόδοξοι σε σχέση με το πού ήμασταν πριν από ένα χρόνο»
Παράλληλα θα επικεντρωθεί και στην γενικότερη εικόνα της οικονομίας, τονίζοντας πως έχει υπάρξει αλλαγή σελίδας. Μεταξύ άλλων αναμένεται να εστιάσει στους ρυθμούς ανάπτυξης , στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην πτωτική πορεία της ανεργίας.
Φουλ επίθεση στην αντιπολίτευση
Για ακοστολόγητες προτάσεις που αν εφαρμόζονταν θα οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό κατηγορεί την αντιπολίτευση η κυβέρνηση. Σχετική αναφορά πρόκειται να κάνουν σήμερα ο πρωθυπουργός, μιλώντας και για το κόστος που θα είχε η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Μια εικόνα έδωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, λέγοντας πως «η μείωση του ΦΠΑ, όπως την υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο που έχει καταθέσει στη Βουλή, κοστίζει 4 δισ. ευρώ. Θα πρέπει να μας πει από πού θα έλθουν ως μόνιμα έσοδα για να ξεκινήσουμε τη συζήτηση». Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, που με αφορμή τα όσα είπε πρόσφατα ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε, επεσήμανε πως μία επαναφορά του 13ου και 14ου μισθόυ στο δημόσιο σημαίνει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο δημοσιονομικό κόστος.
Από το Μαξίμου υπογραμμίζουν πως η συνέχιση της οικονομικής πολιτικής είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών. Σημειώνουν δε πως στις κάλπες πρέπει να σταλεί μήνυμα για την συνέχιση της σταθερότητας και δεν πρέπει να υπάρξουν νέες περιπέτειες για την χώρα.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr