Ευρωεκλογές 2024 - Γιατί πηγαίνει στη Γαλλία ο Μητσοτάκης: Οι κινήσεις στα εξοπλιστικά και το σχέδιο για ευρωπαϊκή άμυνα
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως υπάρχει μια φάση συνολικής επαναξιολόγησης του εξοπλιστικού προγράμματος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Τα ναυπηγεία της Navale Group, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belh@rra για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, θα επισκεφθεί σήμερα ο πρωθυπουργός. Και αμέσως μετά θα μεταβεί στη Νορμανδία, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, για να συμμετάσχει στη μεγάλη εκδήλωση για την 80ή επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στα ναυπηγεία της Navale Group ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιβιβαστεί στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025, ενώ θα επισκεφθεί τις δεξαμενές ναυπήγησης των φρεγατών ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ που αναμένεται να παραδοθούν περί τα τέλη του 2025 και το 2026 αντίστοιχα. Επίσης θα συναντηθεί με τα στελέχη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στα ναυπηγεία της Navale και επιτηρούν τη διαδικασία.
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια φάση συνολικής επαναξιολόγησης του εξοπλιστικού προγράμματος. Σε συνέντευξή του σημείωσε πως «πρέπει κι εμείς να επενδύσουμε πιο συστηματικά στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία και σε ενδεχομένως πολύ συχνά πολύ πιο φτηνές λύσεις, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές. Αυτό δεν ακυρώνει την ανάγκη η χώρα, προφανώς, να κάνει μεγάλες αγορές».
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει 24 Rafale και στόχος είναι να φτάσουν τα 30 (καθώς αυτή είναι και η εισήγηση της Αεροπορίας), ενώ έχουν επανέλθει τα σενάρια για μια τέταρτη φρεγάτα. «Έχω πει επανειλημμένως ότι είμαστε ανοιχτοί και μελετάμε το θέμα της τέταρτης φρεγάτας, μελετάμε το θέμα των κορβετών» σημείωσε πρόσφατα σε επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Βέβαια όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα και από την ελληνική πλευρά εστιάζουν ιδιαίτερα στο σχέδιο για να ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτεί κοινές αμυντικές δράσεις που θα αφορούν όλη την Ευρώπη.
Όπως ήδη αναφέρθηκε μετά την επίσκεψη στα ναυπηγεία της Navale Group, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νορμανδία. Η εκδήλωση γίνεται λίγα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές, σε μια συγκυρία κρίσιμη για την Ουκρανία, αλλά και για τις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα που θα λάβουν μορφή μετά την 9η Ιουνίου. Να σημειωθεί πως αναμένεται να δώσουν το «παρών» ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ευρωπαίοι ηγέτες, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, καθώς και επιζώντες βετεράνοι της απόβασης.
Τα μηνύματα στη… γειτονιά
Σαφή είναι τα μηνύματα της ελληνικής πλευράς προς τα κράτη της βαλκανικής «γειτονιάς». Ως προς τη Βόρεια Μακεδονία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «το μήνυμα μου στον εντολοδόχο Πρωθυπουργό είναι πάρα πολύ σαφές. Η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία για εμάς είχε πολλά προβλήματα, έχει όμως ένα βασικό κεκτημένο που είναι το ένα όνομα έναντι όλων, το erga omnes. Οφείλει να το σεβαστεί και να κάνει κατηγορηματική δήλωση, όταν αναλάβει και επίσημα Πρωθυπουργός, ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών». Διαφορετικά όπως υπογράμμισε «το μόνο το οποίο θα μπορέσει να πετύχει είναι να έχει μια πολύ δυσάρεστη πρώτη εμπειρία, όταν θα βρεθούμε όλοι μαζί στην Ουάσιγκτον, για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ, στις αρχές Ιουλίου».
Παράλληλα χθες το βράδυ από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός έστειλε νέα μήνυμα τόσο προς την Αλβανική πλευρά όσο και προς τη Βόρεια Μακεδονία. Και χαρακτηριστικά υπογράμμισε πως ο δρόμος τους προς την Ευρώπη περνά και από τη χώρα μας, μέσα από τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, του κράτους δικαίου, των Συνθηκών.
Όσον αφορά στην Τουρκία στην Αθήνα θέλουν ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με στόχο ήρεμα νερά και θετικά αποτιμάται πως υπάρχει πρόοδος σε συγκεκριμένα θέματα (π.χ. στο μεταναστευτικό). Ωστόσο δεν υπάρχουν αυταπάτες πως η Άγκυρα θα ξεχάσει από τη μια μέρα στην άλλη το αναθεωρητικό της αφήγημα και μένει να φανεί πως θα πορευτεί το επόμενο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος.
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: «Restart» και «αντεπίθεση» από Δευτέρα - Οι τοποθετήσεις τους για την επόμενη ημέρα
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr