ΣΥΡΙΖΑ σε Συμπληγάδες των συνεργασιών: Τα στρατόπεδα και οι επιδιώξεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου
Η επίδοση στις ευρωεκλογές δεν έκοψε τη συζήτηση για τις συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν προκάλεσε πλατιά χαμόγελα στην Κουμουνδούρου. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παρέμεινε δεύτερος και η ΝΔ να έχασε μεγάλη εκλογική δύναμη, ωστόσο το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μειώθηκε και προκάλεσε προβληματισμό και συζητήσεις. Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε με πολύ θερμά ή ακόμα και διθυραμβικά λόγια για τα αποτελέσματα, ωστόσο «ήταν εμφανώς μαγκωμένος», όπως έλεγαν βουλευτές μετά την ομιλία του.
Ο προβληματισμός διατρέχει ολόκληρο τον κομματικό μηχανισμό, από την ηγεσία του μέχρι τη βάση, και για έναν ακόμα λόγο: Η επίδοση στις ευρωεκλογές δεν έκοψε τη συζήτηση για τις συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, δεν απέκτησε μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να αδυνατίζει η στρατηγική περί αυτοτελούς και αυτοδύναμου ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ηγεσία του είναι αναγκασμένη να λάβει θέση στη συζήτηση για την σύμπραξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.
Αφήνει ανοικτά παράθυρα ο Κασσελάκης
Ήδη από το βράδυ της 9ης Ιουνίου πλήθος στελεχών εξέφρασαν απόψεις υπέρ της έναρξης διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις. Ο Στέφανος Κασσελάκης μπροστά στον κίνδυνο να εμφανιστεί απομονωμένος απέναντι σε όλα σχεδόν τα κορυφαία στελέχη επιχείρησε να αφήσει όλους και όλες ικανοποιημένους.
Η γραμμή που φαίνεται να ακολουθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και το στενό του περιβάλλον αρθρώνεται με τέσσερις κινήσεις:
- Θέλει να προχωρήσει σε ευρείες καταστατικές, οργανωτικές και στελεχιακές αλλαγές το προσεχές φθινόπωρο, αλλαγές που θα αγγίξουν ολόκληρο το μηχανισμό της Κουμουνδούρου.
- Επιθυμεί να απευθύνει κάλεσμα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και δυσαρεστημένους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθούν στο νέο κόμμα του.
- Στοχεύει να εμφανιστεί ανοικτός σε πρακτικές συνεργασίες στο κοινοβουλευτικό επίπεδο με το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας. Άλλαξες μάλιστα στάση και ζήτησε από τους βουλευτές του να αναλάβουν εκείνοι τις σχετικές πρωτοβουλίες
- Σχεδιάζει να εμφανίζεται ανοικτός ακόμα και σε εκλογική συνεργασία με άλλους σχηματισμούς, αν ο διάλογος στην Κεντροαριστερά προχωρήσει ερήμην του.
Προκειμένου, δε, να περιχαρακώσει το κοινό του με ένα συναισθηματικό επιχείρημα, όπως συνήθως κάνει, επαναλαμβάνει διαρκώς ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη Νέα Αριστερά, εκείνους του με «ανήθικό τρόπο έκλεψαν τις έδρες».
Προγραμματική συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ θέλει ο Παππάς
Εκείνος που πολύ δυναμικά -και έως ένα βαθμό ανεπάντεχα- τάχθηκε υπέρ της άμεσης έναρξης διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ ήταν ο Νίκος Παππάς. Το κορυφαίο στέλεχος δεν είναι ένα αμελητέο μέγεθος στο σύμπαν του ΣΥΡΙΖΑ: απέδειξε άλλωστε την ισχύ του στην κομματική βάση όταν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ η πρότασή του για μη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία.
Ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε (Action24) «ευχής έργον» μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και επικοινωνία των επικεφαλής των δύο κομμάτων και γνωστοποίησε πως θα εισηγηθεί την «συστηματική και συγκροτημένη συζήτηση για προγραμματική σύγκλιση και εκλογική συνεργασία» με το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα υιοθέτησε την πρόταση Κασσελάκη για κοινοβουλευτικές συμπράξεις με το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, τάχθηκε κατά της διάλυσης των δύο κομμάτων και δημιουργίας ενός νέου σχηματισμού και στο ερώτημα εάν φοβάται εκλογικό αιφνιδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε πως «το θέμα ειναι να προετοιμαστούμε για οποιοδήποτε ενδεχόμενο».
Παραλλαγές του προγραμματικού διαλόγου
Πληθώρα στελεχών, πάλι, διατηρούν διαφορετικές απόψεις γύρω από τον διάλογο στην Κεντροαριστερά, με κοινό άξονα να προκριθεί η ανοικτή προγραμματική συζήτηση. Ο Κώστας Ζαχαριάδης επιθυμεί το να τεθούν βασικοί προγραμματικοί άξονες, τους οποίους να στηρίξουν και όποιες προοδευτικές δυνάμεις επιθυμούν το επιθυμούν. Ωστόσο θεωρεί πως δεν πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την Πλεύση Ελευθερίας, άποψη που διατηρούν και πολλά άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα δεν κλείνει την πόρτα στη Νέα Αριστερά και τον Κόσμο, αλλά πιστεύει ότι τα ηγετικά τους στελέχη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους.
Υπενθυμίζεται πως οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης πρόκειται να καταθέσουν πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει ενεργά στον προγραμματικό διάλογο για μια κυβερνώσα προοδευτική παράταξη.
Η Όλγα Γεροβασίλη θεωρεί πως προέχει η προγραμματική συζήτηση στον προοδευτικό χώρο, απορρίπτει την ρευστοποίηση των κομμάτων και θεωρεί πως η συζήτηση περί αποκλεισμών δεν είναι αναγκαία. Χαρακτηριστικά δήλωσε πρόσφατα πως «η ιστορία δείχνει ότι οφείλει κανείς να κοιτάζει πάντα στο μέλλον καθώς οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος που κλόνισαν κόμματα, στην πορεία γέννησαν και συγκλίσεις», φέροντας ως παράδειγμα την διακομματική στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Όσον αφορά τον Διονύση Τεμπονέρα, έχει προτείνει από κοινού με τον Αντώνη Κοτσακά να διεξαχθεί από τώρα οργανωμένος προγραμματικός διάλογος με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς.
Ο παράγων Τσίπρας
Από την συζήτηση για τις συμμαχίες και τη συνεργασία δεν λείπει ποτέ το ζήτημα του επικεφαλής του κάθε σχήματος. Σε αυτό το πεδίο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει έτοιμος να θέσει υποψηφιότητα ακόμα και για την αρχηγία ενός συμμαχικού σχήματος που θα προκύψει μετά από συζητήσεις άλλων κομμάτων και στο οποίο τελικά θα συμπράξει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα, βέβαια, αν θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ θετικά για τον πρώην πρωθυπουργό και έναν ενδεχόμενο ηγετικό ρόλο του μιλούν ευθέως ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Γιώργος Τσίπρας.
Το συνέδριο που θα εγκαινιάσει τη λειτουργία του Ινστιτούτο του ξεκινά σήμερα και σε αυτό αναμένεται να προσέλθουν πλήθος στελεχών από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως αντιμετωπίζει με αμηχανία το ερώτημα αν θα επανενεργοποιηθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Όταν ρωτήθηκε στο Mega επ αυτού, απάντησε πως πρόκειται για «έναν άνθρωπο που κυβέρνησε έντιμα τη χώρα» και περιορίστηκε να προσθέσει πως «προσωπικά θα συνεχίσω να κάνω αυτό που ξέρω ότι έχει ανάγκη η κοινωνία. Να έχει ένα ένα κόμμα ανεξάρτητο, φιλολαϊκό, φιλεργατικό, φιλοευρωπαϊκό».
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρώτα αποτελέσματα στο 20% της ενσωμάτωσης – Προβάδισμα Φάμελλου, δεύτερος ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr