Μητσοτάκης: Το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και οι δράσεις στην περιφέρεια
Ένα χρόνο μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας θα μιλήσει σε εκδήλωση για την ανασυγκρότηση της περιοχής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Να εκπέμψει μήνυμα πως μία σειρά κρίσιμων έργων υποδομής υλοποιούνται και οι υποσχέσεις δεν μένουν στα χαρτιά θέλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που σήμερα επισκέπτεται την Θεσσαλία. Ένα χρόνο μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Φαρκαδόνα, τη Μεταμόρφωση, τον Παλαμά και το Μουζάκι Καρδίτσας και στη συνέχεια θα μιλήσει σε εκδήλωση αναφορικά με το στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής.
Έµφαση δίνεται στα βασικά έργα υδρονοµίας, τα φράγµατα και τα αρδευτικά, τα οποία σχετίζονται µε τη διαχείριση του νερού, αλλά και µε την αντιπληµµυρική προστασία. Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης τα έργα υποδομών, όπως η αποκατάσταση των δομών υγείας, του οδικού δικτύου και των σχολικών μονάδων.
Αποκατάσταση 3,5 δισ. ευρώ
Υπολογίζεται πως η συνολική αποκατάσταση των ζημιών του “Daniel” και του “Elias” θα ξεπεράσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 1,4 δισεκατομμύρια αφορούν μόνο τις οδικές και τις σιδηροδρομικές υποδομές, καθώς και την αποκατάσταση των σχολείων. Παράλληλα τονίζεται πως έχει καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια στο σκέλος της κρατικής αρωγής και της στεγαστικής συνδρομής, ενώ σημειώνεται πως συνολικά η κρατική μηχανή διαχειρίστηκε περίπου 200.000 αιτήσεις
Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν βέβαια πως οι πολίτες αναμένουν να γίνουν περισσότερα τόσο στον τομέα της πρόληψης (είτε αφορά πλημμύρες όπως πέρυσι στη Θεσσαλία είτε πυρκαγιές όπως πρόσφατα στην Αττική) όσο και στην άμεση αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών. «Το κράτος είναι δίπλα στον πολίτη» είναι το μήνυμα που θέλουν να εκπέμψουν από το Μαξίμου, που εστιάζουν σε τρεις λέξεις κλειδιά «αξιοπιστία, «αποτελεσματικότητα» και «λογοδοσία».
Το στοίχημα ενόψει των επόμενων εκλογών
Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι τις εκλογές του 2027, είναι να πείσει τους πολίτες πως δεν υπάρχει κόπωση και πως θα αντιμετωπιστούν παθογένειες χρονών. Ανάλογα σήματα θέλει να εκπέμψει ο πρωθυπουργός το Σάββατο στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ στο «γαλάζιο» στρατόπεδο αναμένουν και τα γκάλοπ του Σεπτεμβρίου όπου θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό.
Πάντως στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν- μετά και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όπου η Νέα Δημοκρατία πέρασε κάτω από τον πήχη που είχε βάλει - πως οι πολίτες αναμένουν να γίνουν περισσότερο σε θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα. Και παράλληλα με τη μάχη κατά της ακρίβειας στον κρίσιμο τομέα της καθημερινότητας θα είναι εστιασμένη η προσοχή του Μαξίμου το επόμενο διάστημα.
Το στοίχημα της περιφερειακής σύγκλισης
Από τα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινά μια μεγάλη εκστρατεία διαβουλεύσεων διευρυμένων κυβερνητικών κλιμακίων σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με παρουσία και του πρωθυπουργού, για την συμπλήρωση και επικαιροποίηση κάθε περιφερειακού σχεδίου ανάπτυξης. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος «στόχος η σύναψη μιας κοινωνικής αναπτυξιακής συμφωνίας για δυναμική και συνεκτική ανάπτυξη σε κάθε περιφέρεια».
Από την κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή πλατφόρμα παρακολούθησης της προόδου όλων των σημαντικών έργων της επικράτειας (www.erga.gov.gr). Και μιλούν για την ανάγκη μίας διπλής σύγκλισης τόσο με την Ευρώπη σε κρίσιμα θέματα όσο και σε επίπεδο περιφερειών. « Δεν αγνοούμε επιπλέον επίπεδα πιθανής ανισότητας: μεταξύ των περιφερειών, μεταξύ διαφορετικών περιφερειακών ενοτήτων της ίδιας περιφέρειας αλλά και μεταξύ κέντρων της ίδιας περιφερειακής ενότητας. Γι' αυτό και ο σχεδιασμός έχει περιφερειακό αλλά και τοπικό χαρακτήρα» σημείωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.
Νέα μέτρα για την στήριξη επιχειρήσεων στο Βόλο
Σειρά μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων των δήμων Βόλου και Νοτίου Πηλίου, που επηρεάστηκαν δυσμενώς από το ακραίο φαινόμενο με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό Κόλπο, θα «τρέξουν». Ειδικότερα δρομολογούνται:
- Επιχορήγηση των επιχειρήσεων με απώλεια στον κύκλο εργασιών τους λόγω του ακραίου φαινομένου σε σύγκριση με προηγούμενη αντίστοιχη χρονική περίοδο.
- Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις της εν λόγω περιμέτρου για συγκεκριμένη περίοδο.
- Ενεργοποίηση του σχήματος στήριξης Thessaly Pass και την επόμενη χρονιά με στοχευμένα χαρακτηριστικά ως προς τις περιοχές πέριξ του Παγασητικού, αλλά και αύξηση του ποσού για το Thessaly Pass που είναι ήδη σε εξέλιξη για την τρέχουσα χρονιά.
- Διασφάλιση χρηματοδότησης για τη δημιουργία ολοκληρωμένου προγράμματος προβολής του Παγασητικού κατά την επόμενη περίοδο σε ένα πλαίσιο συνεργασίας των αρμόδιων Υπουργείων και των τοπικών φορέων.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr