Συζητήσεων συνέχεια για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου: Τι υπογραμμίζεται από την πλευρά της κυβέρνησης
Σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου και μετά το χθεσινό «ραντεβού»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου και μετά το χθεσινό «ραντεβού» θα υπάρξει συνέχεια σε μια προσπάθεια να καταγραφεί πρόοδος. Στη χθεσινή συνάντηση δεν βγήκε λευκός καπνός ωστόσο δεν υπήρξε και ναυάγιο και αποφασίστηκε να δοθεί περισσότερος χρόνος στο διάλογο.
Βέβαια, τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν και επομένως η εκτίμηση είναι πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει μία σαφής εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι. Να σημειωθεί εδώ πως σε ένα σημαντικό τμήμα της χθεσινής σύσκεψης- που συνολικά διήρκησε πάνω απο τέσσερις ώρες - προήδρευσε o Νίκος Χριστοδουλίδης.
Η δουλειά για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδος (Great Sea Interconnector - GSI) συνεχίζεται, δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Σημείωσε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σε πολιτικό επίπεδο. Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου μίλησε για εποικοδομητική συζήτηση που θα πρέπει να συνεχιστεί ώστε να υπάρξει κατάληξη.
Υπενθυμίζεται εδώ πως απαντώντας την Κυριακή σε ερώτηση για το καλώδιο διασύνδεσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, πολύ πιο σημαντικό έργο για την Κύπρο, γιατί σπάει ουσιαστικά την ενεργειακή της απομόνωση. Είναι ένα έργο το οποίο πρέπει να βγαίνει οικονομικά. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και τις ρυθμιστικές αρχές για να εξασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα του έργου». Σημείωσε ακόμα «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, το έργο θα γίνει και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν».
Να επισημανθεί ακόμα πως στο θέμα αναφέρθηκε, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η ελληνική πολιτεία θεωρεί ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά αυτό που ονομάζεται γεωπολιτικό ρίσκο». Αυτά που υπογραμμίζεται απ’ την Αθήνα είναι πως η έρευνα όπως και η πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου, επιτρέπεται και διασφαλίζεται απολύτως από το Διεθνές Δίκαιο. Επομένως δεν θα μπορούσε να υπάρξει η οποιαδήποτε παρεμπόδιση εκ μέρους άλλου κράτους, ενώ σημειώνεται ακόμα πως αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στο μεταξύ η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ σημείωσε χθες «νομίζω ότι έχουμε καταστήσει σαφές τις απόψεις μας σχετικά με τον Great Sea Interconnector και τη σημασία του τερματισμού της απομόνωσης της Κύπρου όσον αφορά τον εφοδιασμό της με ηλεκτρική ενέργεια και ότι αυτό το βλέπουμε ως μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο».
Τι αναμένεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Στο πεδίο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων τα βλέμματα στρέφονται στη συνάντηση που θα έχουν μέσα στο μήνα - πιθανότατα στο διάστημα μεταξύ 23 με 25 Σεπτεμβρίου - ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στην Αθήνα στόχος είναι να συνεχιστεί ο διάλογος αλλά δεν υπάρχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη η στάση της γειτονικής χώρας.
«Το ότι συνομιλούμε δεν σημαίνει και δεν πρόκειται να σημάνει ποτέ ότι κάνουμε την οποιαδήποτε παραχώρηση σε σχέση με τα δίκαια που μας αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο» σημείωσε πρόσφατα στη Βουλή ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Και αυτό που υπογραμμίζεται εμφατικά είναι πως ζητήματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν ποτέ στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία.
Προεδρικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν πάνω από 60.000 μέχρι τις 18:00 – Μία ώρα παράταση, στις 20:00 κλείνουν οι κάλπες
e-Αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για να γλιτώσετε έξτρα φόρο - Όσα πρέπει να ξέρετε
Σέρρες: Πέθανε 15χρονος οδηγός αυτοκινήτου μετά από τροχαίο - Οδηγούσε με τρία παιδιά μέσα
Κρήτη: Συνελήφθη και η μητέρα του γαμπρού με τα ναρκωτικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr