Πολάκης: Δεν θέλω το κέντρο θέλω να κερδίσουμε ξανά τον δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο - Όπως ο Ανδρέας με το ΠΑΣΟΚ και ο Τσίπρας το '15
«Έκανα λάθος με τον Κασσελάκη»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θεωρεί ότι πρέπει να αναπτυχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, διατύπωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Παύλος Πολάκης, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος.
«Δεν θέλω το κέντρο θέλω να κερδίσουμε ξανά τον δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο - Όπως ο Ανδρέας με το ΠΑΣΟΚ και ο Τσίπρας το '15», τόνισε ο κ. Πολάκης υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι ο κόσμος θα αποφασίσει αν ο ίδιος μπορεί να είναι Πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές: «Η μετριοφροσύνη είναι για τους μέτριους. Ό,τι έκανα στη ζωή μου το έκανα με το μυαλό και τα χέρια μου», τόνισε και πρόσθεσε ότι «παντού ήταν αρχηγός», τόσο ως φοιτητής όσο και και ως συνδικαλιστής ή μέλος της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, τοποθετήθηκε για τον κ. Κασσελάκη ενώ περιέγραψε τους πέντε προγραμματικούς του άξονες.
Αρχικά, για τα όσα έγιναν στην Πολιτική Γραμματεία, χτες, είπε πως: «Βγήκε ο κ. Κοντιάδης και έκανε μια ανάρτηση, είπε πως έγκριτος συνταγματολόγος ότι περνάει η μομφή δεν σημαίνει πως φεύγει ο κ. Κασσελάκη. Αυτό πυροδότησε μια διαδικασία που είχε λήξει με αποδοχή από όλες τις πλευρές.
Τα καταστατικά των κομμάτων δεν τα εξηγούν οι συνταγματολόγοι, τα εξηγούν τα ίδια τα κόμματα με τα θεσπισμένα τους όργανα. Όταν γίνεται η Κεντρική Επιτροπή, εγώ προσωπικά και άλλοι, όταν λόγω της κρίσης που έχει δημιουργηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και τα προβλήματα, ζητάμε από τον πρόεδρο να δώσει λύση, προκηρύσσοντας ο ίδιος εκλογές και ο ίδιος απαντάει και λέει ''όχι, κάντε μου μομφή'', σημαίνει πως αποδέχεται πως η υπερψήφιση της άρσης εμπιστοσύνης σημαίνει και αυτόματα και την έκπτωση από το αξίωμα. Αυτό έδειξε και με την δευτερολογία του και με τη στάση του την επόμενη μέρα, που πήρε τα πράγματά του, τα αρχεία που είχε σε υπολογιστές και έφυγε με τους συνεργάτες του».
«Κουκούλες φοράγανε οι δωσίλογοι, δεν φορά η Αριστερά»
Μάλιστα, είπε πως «ξεπερνάω αυτά για τις κουκούλες, κουκούλες φοράγανε οι δωσίλογοι, δεν φορά η Αριστερά» και συνέχισε:
«Η διαδικασία ήταν με βάση το διαδικαστικό και έχουν ξαναγίνει αυτά. Η Ράνια Σβίγγου εκλέχτηκε με μυστική ψηφοφορία και σε κάποια μέλη ψήφισαν τηλεφωνικά. Αυτή η διαδικασία έγινε αποδεχτή από όλες τις πλευρές. Προφανώς, είδε πως δεν μπορεί να δημιουργήσει σε δημιουργία κάποιου άλλου σχηματισμού, θεωρώ πως το έψαξε. Το να ξαναθέτει το ζήτημα πως είναι αρχηγός κτλ είναι σαν να επιζητάς και πάλι τη δημοσιότητα, να δημιουργείς φασαρία και αυτό δεν είναι καλό για κανέναν και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ», επισήμανε.
«Έκανα λάθος με τον Κασσελάκη»
Στη συνέχεια, ερωτώμενος για το εάν μετανιώνει που στήριξε εξ αρχής τον Στέφανο Κασσελάκη, είπε: «έκανα λάθος, θεώρησα το περασμένο καλοκαίρι πως έπρεπε να προχωρήσουμε σε μια ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογούσε και παραιτήθηκε, δρομολογώντας και τις διαδικασίες της διαδοχής. Θεωρούσα πως η κυρία Αχτσιόγλου, για μένα δεν μπορούσε να οδηγήσει τα πράγματα σε μια αναβάπτιση τους ΣΥΡΙΖΑ και στο να τεθούμε σε μια ισχυρή αντιπολιτευτική ατζέντα και θεώρησα πως ο Στέφανος Κασσελάκης σαν νέο παιδί, ευφυής, όχι πιασμένος, ο οποίος είπε μερικές προτάσεις που με ένα μεγάλο κομμάτι τους συμφωνούσα, βλέποντας πως είχε και μια διείσδυση στη νεολαία, θα μπορούσε να προχωρήσει και να ηγηθεί μιας διαδικασίας ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ».
«Το έχασε σε πολλά πράγματα»
«Δεν το έχασε σε ένα πράγμα, το έχασε σε πολλά. Καταρχήν δεν διαμόρφωσε ένα πολιτικό επιτελείο, παρά και τις πιέσεις ανθρώπων που τον αγαπούσαμε. Ομάδα χωρίς αρχηγό είναι μηδέν αλλά και αρχηγός χωρίς ομάδα είναι πάλι μηδέν. Το δεύτερο είναι η υπερπροβολή της προσωπικής του ζωής και της προσωπικής του επιλογής κάλυψε πάρα πολλά και σωστά πράγματα που είπε. Τον έβλεπαν αλλά δεν τον άκουγαν».
Στη συνέχεια, ανέφερε την υπόθεση των F-35 που όπως είπε ο Κασσελάκης συμφώνησε χωρίς να γίνει συζήτηση στο κόμμα για την θέση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μετά υπήρχε η ιστορία με τα ομόφυλα ζευγάρια που στο νόμο στην αρχή είχε πει πως δεν θα ψηφίσει τον νόμο της ΝΔ, μετά είπε πως θα το ψηφίσει βάζοντας και κομματική πειθαρχία. Είναι λίγο πρωτάκουστο να μην βάζει η κυβέρνηση κομματική πειθαρχία και να βάζει η αξιωματική αντιπολίτευση και δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε να διατηρήσουμε την δεδηλωμένη του Μητσοτάκη εμείς. Επειδή είναι θέμα δικαιωμάτων;», συνέχισε λέγοντας.
«Αν ήμουν ομοφοβικός δεν θα πρότεινα τον κ. Κασσελάκη»
Για τις κατηγορίες που εξαπολύσει η Έλενα Ακρίτα πως είναι ομοφοβικός, απάντησε πως «αν ήμουν ομοφοβικός δεν θα πρότεινα τον κ. Κασσελάκη για αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δικαίωμα η ελεύθερη επιλογή συντρόφου απλά αυτό που δεν δέχομαι είναι να είναι αυτό το κυρίαρχο στην πολιτική σου παρουσία. Σε αυτό που διαφώνησα στο θέμα με τα ομόφυλα, και διαφωνώ μέχρι σήμερα είναι στην ιστορία με την τεκνοθεσία μέσω της παρένθετης μητρότητας. Διαφωνώ και στα ετερόφυλα ζευγάρια για αυτό. Γιατί είναι ένα τεράστιο εμπόριο, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Δείτε τι έγινε και στα Χανιά. Νοικιάζουν μήτρες για να αγοράσουν κάποιοι που τα έχουν, παιδιά».
Συνέχισε λέγοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης και στις ευρωεκλογές «το έπαιξε one man show».
«Η ιστορία με τα πόθεν έσχες, με τα σπίτια, την αγορά εδώ, εκεί, όλα αυτά μας έκαναν τεράστια ζημιά. Δεν έπρεπε να είναι αυτά στην προμετωπίδα της πολιτικής παρουσίας», είπε ακόμη.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει το πρόγραμμά του»
Για την δική του υποψηφιότητα και το πώς θέλει να φτιάξει τον ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί, ο κ. Πολάκης ανέφερε: «Κόμμα υπάρχει, μόνο που πρέπει να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά του και να αναβαθμίσει και να ξεκαθαρίσει το πρόγραμμά του και να μαζικοποιηθεί με συγκεκριμένο τρόπο. Πρώτον, πρέπει να διατυπώσει ένα πρόγραμμα λαϊκά κατανοητό και αναγκαίο, με μια εκφώνηση που να θέτει σαφείς διαχωριστικές γραμμές και να κάνει μεγάλες ομάδες του πληθυσμού να τάσσονται με αυτή τη μεριά. Μέχρι τώρα, αυτό δεν το εκπέμψαμε με αυτόν τον τρόπο. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η δικαιοσύνη - διαφάνεια και ο τρίτος είναι το κράτος», είπε μεταξύ άλλων.
«Θα κρατικοποιήσουμε τη ΔΕΗ και ένα από δύο διυλιστήρια»
Η κρατικοποίηση της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ είναι επίσης στον προγραμματικό άξονα του υποψήφιου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως είπε ο κ. Πολάκης, ο πρώτος του άξονας είναι η σταδιακή κατάργηση των μνημονιακών νόμων και επιστροφή 13ου και 14ου μισθού και ο δεύτερος είναι «η επαναφορά κάποιων δημόσιων, στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεων υπό δημόσιο έλεγχο».
Εξήγησε πως «αλλιώς, δεν μπορείς να ξαναβάλεις τη χώρα σε πορεία ανάπτυξης. Αν δεν πάρουμε τη ΔΕΗ στα χέρια μας, το πλειοψηφικό ποσοστό, δεν μπορείς να ρυθμίσεις τίποτα. Δεν έμπαινε μέσα η ΔΕΗ. Και γιατί να κερδίζει; Επιχείρηση δημόσιας ωφέλειας είναι. Η ΔΕΗ επί των ημερών μας δεν αύξησε ούτε μισό λεπτό το ευρώ την χρέωση της κιλοβατώρας. Δεν υπήρξε νοικοκυριό που να μην έχει ρεύμα και να γίνουν διακοπές. Υπήρξαν προγράμματα που επανασυνέδεαν το ρεύμα, μέσα από τους δήμους. Και μάλιστα, το τελευταίο διάστημα είχαμε μειώσει και την τιμή της κιλιβατώρας και το ΦΠΑ. Επί του δικού μας προέδρου της ΔΕΗ, έλεγε πως ''αν μου κοστίζει η μεγαβατώρα 50 ευρώ, η ΔΕΗ θα την πουλήσει 53-54 ευρώ''. Αυτό κάναμε τότε. Οπότε όλοι οι άλλοι ιδιώτες πάροχοι έπρεπε να πουλάνε κάτω από το 53-54. Τώρα με τον Στάση, που παίρνει ο οποίος παίρνει 260.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ ο Παπαναγιωτάκης έπαιρνε 60 και λέγανε πως ''πω πω τι μισθούς δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ'' και έχουν βάλει και 100 διευθυντικά στελέχη που παίρνουν αντίστοιχα και μοιράζουν και καμία 15αρια μετοχές, κάθε χρόνο στον καθένα, σαν μπόνους, σέρνει τον χορό της κερδοσκοπίας».
«Παίρνω την ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο και ρυθμίζω την αγορά ρεύματος, ανακουφίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τόνισε.
Επίσης, είπε πως ένα από τα δύο διυλιστήρια πρέπει να ελεγχθεί. «Δεν γίνεται. Δεν μπορούμε να το χαρίσουμε γιατί δεν μπορεί να ρυθμιστεί η αγορά. Ο πρώτος στόχος είναι πως αυτή η αναδιανομή των κερδών στις τσέπες 20 οικογενειών πρέπει να σταματήσει. Είναι νόμιμο να μου χρεώνει την αμόλυβδη με 26 δολάρια το βαρέλι κέρδος; Δεν φορολόγησε τίποτα η κυβέρνηση. Τα ουρανοκατέβατα κέρδη έπρεπε να φορολογήσει, όπως και τις τράπεζες και την ΔΕΗ», επισήμανε.
«Κουκουλώθηκε η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ»
«Δυστυχώς ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ανώτερης δικαιοσύνης είναι ελεγχόμενο από την πολιτική σκηνή και καλύπτει ειλημμένες αποφάσεις», είπε, στη συνέχεια, αναφερόμενος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, ενώ για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ επισήμανε πως «κουκουλώθηκε», επισημαίνοντας πως «θα προσφύγω για αναίρεση στον Άρειο Πάγο».
«Αρχηγός ήμουν παντού – Νιώθω πως πρέπει να βγω μπροστά»
«Η μεγάλη αλλαγή έρχεται με όραμα και πρόγραμμα. Αν εμπνεύσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και δουν τον εαυτό τους σε αυτή τη λογική, ναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει κυβερνώσα δύναμη και για αυτό, εγώ θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό», τόνισε.
Σε ερώτηση εάν είναι έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός, απάντησε: «Η μετριοφροσύνη είναι για τους μέτριους. Εγώ στη ζωή μου ότι έχω καταφέρει το έχω καταφέρει με το μυαλό και τα χέρια μου. Εμένα δεν με έσπρωξε κανένας. Ούτε γόνος ήμουν, βοσκός ήταν ο πατέρας μου, από μια οικογένεια των Σφακίων που από την δεκαετία του 50 και του 60 έβγαλε στα 7 παιδιά, τα 5 μορφωμένους.
Επειδή λένε διάφοροι πως ο Πολάκης δεν είναι αρχηγός, αρχηγός ήμουν παντού. Και στο πανεπιστήμιο και στο Κρατικό της Νίκαιας, και στον συνδικαλισμό και στον δήμο Σφακίων. Εγώ νιώθω πως πρέπει να βγω μπροστά και θεωρώ ότι με την εμπειρία που έχω αποκτήσει, με τις γνώσεις που έχω και τον τρόπο που έχω μπορώ να οδηγήσω τα πράγματα σε μια άλλη λύση για αυτή τη χώρα», είπε ακόμη, ενώ τόνισε πως «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει φύγει, έχει κάτσει στη γωνία και περιμένει».
«Εγώ δεν θέλω να κερδίσουμε το κέντρο, θέλω να κερδίσουμε τους αριστερούς προοδευτικούς ανθρώπους. Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, το ΕΑΜ κινητοποίησε μεγάλα τμήματα δημοκρατικού λαϊκού κόσμου. Αυτά πρέπει να ξανακινητοποιηθούν. Αυτά έβγαλαν και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 36», κατέληξε.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr