«Όχι» Σακελλαροπούλου σε αίτημα της Κωνσταντοπούλου: Απόρρητα τα πρακτικά του συμβουλίου αρχηγών το 2015 - Δεν μπορούν να δημοσιευθούν
Όπως εξηγεί στην επιστολή της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικαλούμενη σχετικά άρθρα του νόμου, οι συνομιλίες είναι απόρρητες και ουδέποτε έχουν δημοσιοποιηθεί τα πρακτικά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Αρνητική απάντηση έλαβε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το αίτημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου να λάβει τα πρακτικά από το κρίσιμο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στις 6 Ιουλίου του 2015, την επομένη του δημοψηφίσματος.
Όπως εξηγεί στην επιστολή της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικαλούμενη σχετικά άρθρα του νόμου, οι συνομιλίες είναι απόρρητες και ουδέποτε έχουν δημοσιοποιηθεί τα πρακτικά.
Σε ανακοίνωσή της η ΠτΔ αναφέρει:
«Κυρία Πρόεδρε,
Με το από 28.8.2024 αίτημά σας με καλείτε να δώσω στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6.7.2015.
Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών συνιστά άτυπο όργανο, του οποίου η συγκρότηση και η λειτουργία δεν ρυθμίζεται από το Σύνταγμα ή τη νομοθεσία. Από τη φύση του οργάνου και το εθνικά κρίσιμο περιεχόμενο των συνομιλιών που λαμβάνουν χώρα, σε συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών και παρουσία στενού κύκλου προσώπων, συνάγεται ότι οι συνομιλίες αυτές είναι κατ’ αρχήν απόρρητες. Υπέρ αυτού συνηγορεί το ότι, όσες φορές συνεδρίασε το Συμβούλιο στο παρελθόν, ουδέποτε δόθηκαν στη δημοσιότητα πρακτικά. Εκδίδεται μόνο κοινό ανακοινωθέν.
Τον χαρακτηρισμό των πρακτικών ως απορρήτων ενισχύουν, πέρα από την πρακτική, οι συναφείς διατάξεις. Ειδικότερα, συγγενής θεσμός του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπήρξε το Συμβούλιο της Δημοκρατίας του άρθρου 39 του Συντάγματος του 1975, το οποίο καταργήθηκε το 1986. Ο βραχύβιος κανονισμός του προέβλεπε ότι τα πρακτικά είναι απόρρητα. Το ίδιο ισχύει, για περίοδο τριάντα ετών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου. Διαφορετική είναι η περίπτωση της δημοσίευσης των πρακτικών της σύσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, η οποία ρητά προβλέπεται στο άρθρο 37 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος. Και αυτό διότι η εν λόγω σύσκεψη αφορά αποκλειστικά την επιβεβαίωση της αδυναμίας σχηματισμού Κυβέρνησης μετά τις διερευνητικές εντολές και τον σχηματισμό Κυβέρνησης που θα διενεργήσει τις εκλογές.
Ενόψει των ανωτέρω, λαμβάνοντας υπόψη αφενός την ευαίσθητη πολιτική διάσταση της επίμαχης συνεδρίασης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου του 2015 και αφετέρου τη μη πάροδο εύλογου χρονικού διαστήματος από τη συνεδρίαση αυτή, θεωρώ ότι δεν είναι δυνατή η δημοσίευση των σχετικών πρακτικών».
«Είναι ζήτημα δημοκρατίας και διαφάνειας»
Σημειώνεται πως η κυρία Κωνσταντοπούλου σε δήλωσή της στην εφημερίδα Real News είχε δηλώσει σχετικά με το αίτημά της:
«Το να μάθουν οι πολίτες πώς καταπατήθηκε η εντολή τους και πώς παραβιάσθηκε το "όχι" τους το 2015 είναι ζήτημα δημοκρατίας. Ζήτημα διαφάνειας στη θεσμική λειτουργία. Το να μάθουμε τι συζητήθηκε και τι αποφασίστηκε με αφετηρία τη λαϊκή ετυμηγορία της 5ης Ιουλίου του 2015, του πρώτου και μόνου δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε μετά το 1974, είναι δικαίωμα άμεσα συνδεδεμένο με το δικαίωμα της ψήφου μας. Και άρρηκτα συνυφασμένο με την αξιοπιστία της θεσμικής λειτουργίας σε μια δημοκρατία. Τότε, με εισήγηση της κυβέρνησης, απόφαση της Βουλής και πράξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, με εμπλοκή δηλαδή των κορυφαίων θεσμών του πολιτεύματος, οι πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν και να αποφασίσουν για τη ζωή τους. Και έδωσαν ηχηρή εντολή. 62% "όχι". Το διάγγελμα του τότε πρωθυπουργού έλεγε ότι οι πολίτες θα αποφασίσουν με βάση την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου, ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, με αντικείμενο ακριβώς τη λαϊκή ετυμηγορία που είχε μόλις ανακοινωθεί. Από την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την πολύωρη συνεδρίαση του συμβουλίου και από τα γεγονότα που ακολούθησαν έγινε πλήρως αντιληπτό ότι στο συμβούλιο αυτό συζητήθηκε και αποφασίστηκε η παράκαμψη του «όχι», με εισήγηση του ίδιου του πρωθυπουργού.
Το να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά αυτών των συζητήσεων και οι θέσεις που πήραν οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει λοιπόν αυξημένη σημασία. Όχι μόνο διότι τα πρακτικά αφορούν μια επίσημη συνεδρίαση του συμβουλίου, που δεν επιτρέπεται να μη δημοσιοποιείται και να αποκρύπτεται το περιεχόμενό της, αλλά και γιατί η συγκεκριμένη συνεδρίαση αφορούσε την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών. Εκείνοι που τότε απέκρυψαν αυτά τα πρακτικά σήμερα δεν έχουν ούτε θεσμικό ρόλο ούτε δικαίωμα να εμποδίσουν το να μάθουν επιτέλους οι πολίτες την αλήθεια. Εγώ θα εργαστώ για τη διαφάνεια και την αλήθεια μέχρι τέλους. Για να ξανααποκτήσουν αξία και περιεχόμενο η λαϊκή ετυμηγορία και η ίδια η δημοκρατία».
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr